Ştiinţa oferă motive de optimism pentru oamenii care se confruntă cu tot felul de boli grave. Merck&Co a anunţat că un tratament combinat al medicamentului oncologic Keytruda şi al medicamentului Inlyta al Pfizer a îndeplinit obiectivele principale ale unui studiu aflat în fază finală, pentru pacienţi cu cea mai comună formă de cancer renal. Studiul a arătat că tratamentul a îmbunătăţit semnificativ rata de supravieţuire globală a pacienţilor şi i-a ajutat să supravieţuiască fără agravarea cancerului, comparativ cu medicamentul pentru cancer renal Sutent al Pfizer, informează news.ro. Keytruda este un medicament major care blochează proteine numite PD-1 şi este aprobat pentru o serie de alte afecţiuni oncologice, inclusiv pentru cancer la plămâni. Ilynta este deja aprobat pentru tratamentul cancerului renal în fază avansată, pentru pacienţii care nu au răspuns la o terapie sistemică.
Pe de altă parte, cercetătorii americani au creat un sistem de inteligenţă artificială care poate crea medicamente pornind la zero, într-un proces care include dezvoltarea unor substanţe ce nu existau anterior.
AI-ul dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Carolina de Nord are la bază o procedură numită Reinforcement Learning for Structural Evolution, pe scurt ReLeaSE. În acest caz, ReLeaSE foloseşte aşa-numita învăţare consolidată într-un tandem compus din două reţele neuronale în care una joacă rolul profesorului, iar a doua este elevul creativ. Profesorul (prima reţea neuronală) are cunoştinţe despre sintaxa şi regulile din spatele a aproximativ 1,7 milioane de molecule. Elevul (a doua reţea neuronală) deprinde în timp cunoştinţele profesorului şi propune formule noi pentru molecule pe care le consideră potrivite în scopul creării unor medicamente, de asemenea, noi.
Propunerea elevului revine la profesor întocmai unei lucrări. Profesorul este cel care verifică formulele şi le aprobă sau le respinge. În timp, elevul devine din ce în ce mai eficace ca urmare a acestui proces. ReLeaSE este o evoluţie mult mai complexă a virtualizării folosite până acum în acest domeniu. Virtualizarea permitea specialiştilor crearea unor medicamente prin combinarea substanţelor cunoscute. ReLeaSE, în schimb, poate crea molecule noi pentru a dezvolta medicamente.
De asemenea, ReLeaSE poate fi folosit pentru a obţine un anumit efect. Spre exemplu, cercetătorii îi stabilesc drept scop un anumit punct pentru topire, iar AI-ul încearcă combinaţii de molecule noi şi existente până ajunge la targetul fixat. Cercetătorii sunt de părere că acest algoritm, care are potenţialul de a crea entităţi chimice ce pot fi brevetate imediat, va creşte siguranţa şi va aduce mai repede un medicament în faza de testare clinică.