Trei persoane cu funcţii de conducere în instituţii de forţă ale Ministerului de Interne s-au pensionat, în jurul vârstei de 40 de ani, în ultimele luni. Este vorba despre Cătălin Ioniţă (44 de ani), fost şef al Direcţiei Generale Anticorupţie, Cătălin Ionuţ Sindile (42 de ani), fost şef al Jandarmeriei Române şi ulterior al Şcolii de Aplicaţie a Jandarmeriei şi Sebastian Cucoş (45 de ani), fost şef al Jandarmeriei Capitalei şi Române. Cei trei mai au ceva în comun, au fost implicaţi în diverse scandaluri. Sindile şi Cucoş s-au pensionat pe caz de boală, nu şi Ioniţă, anunţă g4media.
Fost şef al DGA, Cătălin Ioniţă a fost retras de la conducerea instituţiei după ce a rămas fără avizul ORNISS, cel care permite accesul la informaţii secrete, necesară exercitării funcţiei.
Conform surselor G4Media.ro, Ioniţă a vrut să se pensioneze şi în 2018, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie l-a pus sub învinuire în dosarul de corupţie, însă ministrul de Interne de atunci, Carmen Dan, a refuzat, deoarece MAI se confruntase cu un scandal pe tema pensionarărilor anticipate. Ulterior, Ioniţă ar fi încercat pensionarea şi din motive medicale, fără succes, din nou, pentru că nu ar fi îndeplinit condiţiile, spun aceleaşi surse.
De notat, în mod uzual, în situaţii similare, procedura presupune punerea la dispoziţie pentru o perioadă de maximum un an, timp în care persoanei în cauza îi sunt oferite alternative profesionale. În cazul de faţă, după nici o lună, lui Ioniţă nu i s-ar fi găsit o altă funcţie, drept urmare i s-a aprobat solicitarea de trecere în rezervă.
În 2018, timp de cinci luni, Cătălin Ioniţă a condus Inspectoratul General al Politiei Romane. Atunci a fost implicat într-un scandal care a dus la schimbarea lui Mihai Tudose, pe atunci premier. Ioniţă a explicat public într-o scrisoare deschisă că nu şi-a dorit funcţia de şef al Poliţiei Romane, pe care ar fi acceptat-o în urma unor presiuni. A mai spus şi că a fost pus să-şi scrie demisia chiar înaintea unei deplasări în SUA, iar familia lui ar fi fost filată.
Ioniţă a fost urmărit penal de DNA pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţii, fapte care ar fi fost comise în perioada în care era şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Sectorului 1. DNA a anunţat în 2019 că a clasat dosarul.
În ianuarie 2019, publicaţia PressOne l-a acuzat pe acesta că a plagiat întreaga sa teză de doctorat, de la prima până la ultima pagină, iar în replică Ioniţă a declarat în presă că a facut totul cu bună credinţă şi că a urmat recomandările făcute de coordonatorul lucrării lui.
Personaje-cheie în dosarul 10 August, pensionate pe caz de boală
Şi Sebastian Cucoş şi Ionuţ Sindile, ambii foşti şefi ai Jandarmeriei, personaje principale în protestul din 10 august 2018, s-au pensionat din motive medicale. Cel dintâi din pricina unor probleme la picior, cel de-al doilea din cauza unor probleme la inimă, potrivit surselor G4Media.ro.
Anunţul trecerii în rezervă a lui Cucoş a venit de la Marcel Vela în luna martie, detaliază g4media.
"Astăzi am luat o decizie foarte importantă! Având în vedere concluziile Comisiei Medicale de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi cererea ofiţerului în cauză, începând cu data de astăzi, colonelul Sebastian Cucoş a fost trecut în rezervă", a declarat ministrul de Interne într-o conferinţă susţinută la sediul MAI.
Cei doi au mai încercat în 2019 să se pensioneze pe caz de boală, însă au renunţat.
"Atunci când o persoană devine indezirabilă şi nu se găsesc argumente legale pentru a o înlătura din funcţie se găseşte o modalitatea pentru a spăla ruşinea ambelor părţi: pensionarea." a explicat o sursă pentru G4Media.ro.
Sindile şi Cucoş sunt vizaţi în ancheta privind violenţele din 10 august. Iniţial, ei au fost puşi sub învinuire pentru purtare abuzivă.
Acuzaţiile iniţiale aduse de Parchetul General, Secţia Parchetelor Militare, lui Ionuţ Sindile şi Sebastian Cucoş:
"În fapt s-a constatat că, mai multe acţiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente - acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual şi fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest."
După ce doarul a fost preluat de DIICOT, acuzaţiile împotriva acestora au fost clasate de procurorul de caz Doru Stoica, iar şefa Direcţiei a infirmat decizia, cerând redeschiderea urmăririi penale, soarta cazului 10 august fiind acum la mâna judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, conchide g4media.