Tribunalul Bucureşti a decis că nu sunt legale proiectele de divizare a "Hidroelectrica" SA, de fuziune prin absorbţie în vederea constituirii Companiei Naţionale "Hidroenergetica", precum şi cel de fuziune prin contopire în vederea constituirii Companiei Naţionale "Electra" şi, ca urmare, nu pot fi înregistrate la Registrul Comerţului.
Federaţia sindicală "Hidrosind" arată, într-un comunicat remis redacţiei: "În urma demersurilor salariaţilor < Hidroelectrica >, instanţa de judecată, în dosarul nr. 49977/3/2010, a hotărât că < Hidroelectrica > nu poate fi divizată în modalitatea prevăzută de Guvernul României. În consecinţă, a fost respinsă cererea societăţii de înregistrare şi publicare a noilor proiecte de divizare şi de constituire a < Hidroenergetica > şi < Electra >. Tot la solicitarea salariaţilor < Hidroelectrica >, în dosarul nr. 13914/95/2010, Tribunalul Gorj a decis res-pingerea cererilor de înregistrare a proiectului de fuziune în vederea constituirii < Electra >, formulate de < Complexul Energetic Rovinari >, < Complexul Energetic Turceni > şi < Societatea Naţională a Lignitului Oltenia >".
Sindicaliştii mai spun că, deşi instanţele au res-pins ca inadmisibile cererile de intervenţie formulate de "Hidrosind"(solicitarea de constatare a abuzului de drept), finalitatea urmărită de salariaţii "Hidroelectrica" prin procedura aleasă a fost atinsă, întrucât solicitarea principală a acestora viza tocmai respingerea proiectelor de divizare / fuziune. Hotărârile pronunţate sunt definitive şi executorii, urmând să rămână irevocabile după judecarea recursului.
Precizăm următoarele: în această fază a procedurii de divizare şi fuziune, fără cererile de intervenţie formulate de salariaţi, instanţele nu puteau să se pronunţe asupra legalităţii proiectelor şi nu puteau să blocheze constituirea companiilor, intervenţia, ca procedeu, constituind singura posibilitate de supunere a proiectelor analizei judecătorilor, în acest moment al reorganizării.