Decizia guvernului american de a veni în ajutorul grupurilor de finanţare ipotecară Fannie Mae şi Freddie Mac este "binevenită", a declarat ieri purtătorul de cuvânt al celor mai mari zece bănci centrale la nivel mondial(G-10), Jean-Claude Trichet, care este şi preşedintele Băncii Centrale Europene. "Am luat notă de decizia guvernului american de a salva Fannie Mae şi Freddie Mac. A fost o decizie foarte importată şi o decizie binevenită ţinând cont de circumstanţe", a declarat Jean-Claude Trichet la sfârşitul unei reuniuni trimes-triale a G-10 care a avut loc la sediul Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI).
Fannie Mae şi Freddie Mac, primele două grupuri de finanţare ipotecară din SUA, au fost plasate duminică sub tutela regulatorului Federal Housing Finance Agency iar Trezoreria SUA a anunţat că este pregătită să injecteze până la 200 miliarde de dolari pentru a ajuta la stabilizarea finanţelor celor două companii.
Trichet a refuzat să spună dacă marile bănci centrale mondiale au primit cu uşurare sau cu incertitudine decizia autorităţilor americane, dar a repetat că hotărârea a fost salutată de comunitatea globală a băncilor centrale. "Ceea ce s-a făcut în trecut de către diferite autorităţi, inclusiv de către Trezoreria SUA, a demonstrat că există capacitatea de lua deciziile adecvate la momentul oportun", a apreciat Trichet.
De asemenea, Jean-Claude Trichet a mai apreciat că avansul economiei globale continuă să rămână pozitiv, în principal datorită rezistenţei economiilor emergente. "La nivel mondial, creşterea rămâne pozitivă şi importantă, chiar dacă este vizibilă o încetinire", a precizat Trichet, cu ocazia reuniunii G-10. Cu toate acestea, inflaţia "se situează la un nivel foarte ridicat la scară mondială", a adăugat Trichet, adăugând ca o ancorare solidă a perspectivelor inflaţioniste este esenţială. Din G10 fac parte Belgia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Olanda, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi Statele Unite.