TRILIOANELE INJECTATE PE PIEŢELE FINANCIARE NU AJUTĂ LA REDRESAREA ECONOMIEI REALE A început al doilea val al concedierilor din Statele Unite

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 31 iulie 2020

A început al doilea val al concedierilor din Statele Unite
Călin Rechea

În ultima zi a lunii iulie 2020 se încheie perioada de aplicare a unor prevederi ale Legii CARES (Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security) din Statele Unite, pe baza căreia a fost lansat un program de stimulare economică de 2,2 trilioane de dolari.

Cel mai mare program de stimulare a economiei din istoria SUA a început să fie aplicat din martie 2020, odată cu semnarea sa de către preşedintele Donald Trump, şi a inclus ajutoare individuale suplimentare de şomaj de 600 de dolari pe săptămână, precum şi finanţări nerambursabile pentru companiile care îşi păstrează angajaţii în cadrul Paycheck Protection Program (PPP), cu o valoare totală de circa 660 de miliarde de dolari. Legea a inclus şi posibilitate amânării plăţii chiriilor pentru persoanele aflate în dificultate financiară.

Toate acestea au ajuns la final, iar Congresul american şi administraţia de la Washington caută soluţii pentru prelungirea ajutoarelor şi programelor de susţinere, în condiţiile în care prognoza redresării în "V" s-a dovedit foarte departe de realitate.

Revista Forbes scria săptămâna trecută că "mai mult de 25 de milioane de americani vor pierde ajutorul federal suplimentar de şomaj de 600 de dolari şi vor rămâne doar cu ajutorul acordat de statele federale, care este de circa 378 de dolari pe săptămâna".

În aceste condiţii vor apărea dificultăţi majore pentru plata la timp a chiriilor şi utilităţilor, tocmai în perioada în care a expirat şi moratoriul impus de autorităţi pentru evacuările silite. Estimările de la Urban Institute din Washington arată că mai mult de 12 milioane de unităţi locative închiriate riscă să fie evacuate, conform unui articol de la Zerohedge.

Dar cui vor fi închiriate apartamentele şi casele evacuate şi ce opţiuni mai au proprietarii care au finanţat achiziţia acestora prin credite bancare?

În 31 iulie 2020 ajunge la final şi programul PPP, iar consecinţele deja se văd. Cotidianul Washington Post scrie despre un nou val de concedieri şi afirmă că "finanţările primite în cadrul PPP nu au făcut decât să amâne inevitabilul".

Eficienţa programului a fost pusă încă de la început sub semnul întrebării, în special pe fondul numeroaselor ştiri despre alocarea abuzivă a fondurilor şi lipsa de transparenţă.

"Accesarea finanţărilor din cadrul PPP s-a dovedit un pariu greşit, deoarece nu a fost vorba despre un eveniment tranzitoriu", a declarat Diane Swonk, economist-şef la compania de consultanţă şi audit Grant Thornton, pentru Washington Post.

Principalul motiv a fost evidenţiat de Joseph Brusuelas, economist-şef al companiei de consultanţă RSM, care a declarat că "nu există suficientă cerere pentru a susţine numărul angajaţilor din companiile care au primit fonduri în cadrul PPP".

Creşterea numărului şomerilor va apărea curând şi în statisticile oficiale. Ultimele date de la BLS (Bureau of Labor Statistics), institutul oficial de statistică din Statele Unite, arată că numărul şomerilor a fost de 17,75 milioane în iunie 2020, în scădere de la aproape 21 de milioane în luna precedentă, iar rata şomajului a scăzut până la 11,1%, de la 13,3%.

Acestea date au fost obţinute cu ajutorul unui sondaj la nivelul gospodăriilor populaţiei, sunt ajustate pentru sezonalitate şi au fost prezentate în presă ca semnal al unei redresări economice peste aşteptări.

Alte date, tot oficiale, de la Departamentul Muncii spun, însă, o poveste complet diferită. Dincolo de faptul că ultimele rapoarte săptămânale arată creşteri neaşteptate sau peste aşteptări a numărului cererilor iniţiale pentru ajutorul de şomaj, datele neajustate referitoare la persoanele care primesc ajutor de şomaj arată că numărul acestora a fost de circa 31,8 milioane în 4 iulie 2020, după o scădere de la circa 32 de milioane în săptămâna precedentă (vezi graficul).

Care este adevăratul număr al şomerilor? Se pare că nimeni nu ştie. Analistul Mike Shedlock scrie că "numărul total al şomerilor se află undeva între 17,3 milioane (numărul cumulat al raportărilor la nivel de stat federal) şi 31,8 milioane (numărul tuturor ajutoarele de şomaj primite)", însă aminteşte că metodologia oficială nu include în rândul şomerilor persoanele care au lucrat cel puţin o oră în intervalul de raportare. În opinia sa, "rata oficială a şomajului subestimează dramatic adevărata dimensiune a fenomenului".

Cele mai recente date de la Departamentul Muncii, din 11 iulie 2020, arată că numărul total al persoanelor care primesc ajutor de şomaj a scăzut cu circa 1,6 milioane, până la 30,2 milioane.

Cotidianul USA Today a scris recent că "aproape jumătate dintre locurile de muncă pierdute pe timpul pandemiei ar putea fi pierdute permanent". În condiţiile în care pandemia este departe de sfârşit, circa 47% dintre participanţii la un sondaj organizat de instituţia Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research au declarat că pierderea locului de muncă este probabil permanentă, după cum scrie publicaţia americană. La sondajul similar din aprilie 2020, circa 78% dintre persoanele participante au declarat că pierderea locului de muncă este probabil temporară.

Primele estimări oficiale arată că Produsul Intern Brut al Statelor Unite a înregistrat un declin istoric în T2 2020, cu o rată anualizată de 32,1%, sub declinul aşteptat de 34,1%, după o contracţie anualizată de 5% în trimestrul precedent.

Acum mai trebuie doar ca Federal Reserve să găsească o cale de a "tipări" o cantitate serioasă de cerere privată, în condiţiile în care guvernul va împrumuta noi trilioane pentru finanţarea unor noi programe economice şi stimularea cererii publice, şi totul va reveni la normal în cel mai scurt timp.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb