Trimestrul al treilea în cifre

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 octombrie 2023

Trimestrul al treilea în cifre

English Version

3 iulie

- Eduard Hellvig, directorul general al Serviciului Român de Informaţii (SRI), demisionează din funcţie.

4 iulie

- Procurorii DIICOT descind în trei cămine de asistenţă socială - "Armonia", "Sfântul Gabriel cel Viteaz" şi "Casa Cora" - din oraşul Voluntari. În urma efectuării percheziţiilor sunt reţinuţi 26 de suspecţi, care, potrivit DIICOT, constituiseră o reţea infracţională ce a aplicat rele tratamente şi tortură pentru 98 de persoane aflate în centrele de îngrijire.

- Preşedintele Klaus Iohannis promulgă legile Educaţiei Naţionale.

6 iulie

- Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) decide constituirea, în România, a unui hub regional pentru antrenamentul piloţilor care vor zbura pe avioanele de luptă F-16.

- Este inaugurat podul rutier de peste Dunăre, care leagă judeţele Brăila şi Tulcea, numit de localnici şi politicieni "Golden Gate de România".

7 iulie

- Premierul Marcel Ciolacu solicită demisia sau demiterea tuturor celor vinovaţi de situaţia din căminele de asistenţă socială din Voluntari şi iniţierea unui control la nivel naţional privind centrele de profil.

12 iulie

- Acţiunile Hidroelectrica, lider în producţia de energie electrică şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, intră la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), sub simbolul H2O. Titlurile Hidroelectrica au încheiat prima zi de tranzacţionare la preţul de 110 lei, cu 5,7% peste preţul la care s-a încheiat oferta publică, de 104 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 760 de milioane de lei.

13 iulie

- Marius Budăi (PSD) îşi înaintează demisia din funcţia de ministru al Muncii, în urma scandalului de la căminele din Voluntari.

14 iulie

- Gabriela Firea (PSD) demisionează din funcţia de ministru al Familiei, tot pe fondul scandalului de la Voluntari.

19 iulie

- Simona Bucura-Oprescu (PSD) este numită în funcţia de ministru al Muncii, iar Natalia-Elena Intotero (PSD) - în cea de ministru al Familiei.

27 iulie

- Guvernul aprobă hotărârea privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), care se va afla în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.

- Executivul aprobă majorarea, în două etape, a valorii tichetului de masă de la 30 de lei la 35 de lei, începând cu data de 1 august 2023, respectiv la 40 lei din 1 ianuarie 2024.

7 august

- Ministerul Apărării Naţionale decide anularea procedurii de achiziţie demarată în 2018 pentru patru corvete destinate Forţelor Navale Române.

18 august

- Premierul Marcel Ciolacu şi omologul său ucrainean Denys Shmyhin semnează, la Bucureşti, o declaraţie politică în baza căreia ţara noastră va dubla capacitatea de depozitare, tranzitare şi export al cerealelor ucrainene, de la 24 de milioane de tone la 48 de milioane de tone.

26 august

- Are loc o explozie la o staţie GPL din Crevedia, care funcţiona ilegal din anul 2020. Dezastrul a dus la decese şi răniri ale unor persoane.

29 august

- Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, semnează Scrisoarea de intenţie între Ministerul Apărării Naţionale din România, Ministerul Apărării al Regatului Ţărilor de Jos şi compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire din ţara noastră pentru piloţii care deservesc avioanele de luptă F-16.

1 septembrie

- BNR anunţă că, la data de 31 august 2023, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la 53.901 milioane de euro, faţă de 53.936 milioane de euro la 31 iulie 2023. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5.958 milioane de euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 august 2023 erau de 59.859 milioane de euro, faţă de 59.843 milioane de euro la 31 iulie 2023.

8 septembrie

- Guvernul aprobă procedura de implementare a Programului naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare Investalim aferent perioadei 2023-2026.

13 septembrie

- BNR anunţă că, în perioada ianuarie - iulie 2023, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 11.892 milioane de euro, comparativ cu 15.207 milioane de euro în perioada ianuarie - iulie 2022. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mic cu 2.357 milioane de euro, balanţa serviciilor - un excedent mai mare cu 1.659 milioane de euro, balanţa veniturilor primare - un deficit mai mare cu 637 de milioane de euro, iar balanţa veniturilor secundare - un excedent mai mic cu 64 de milioane de euro.

20 septembrie

- Guvernul discută, în primă lectură, pachetul fiscal care prevede introducerea de noi măsuri în domeniu.

23 septembrie

- Direcţia Naţională Anticorupţia (DNA) anunţă că a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului Dumitru Buzatu, preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.

25 septembrie

- BNR informează că masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat, la sfârşitul lunii august 2023, un sold de 626.029,7 milioane lei. Aceasta a crescut cu 0,6% (0,1% în termeni reali) faţă de luna iulie 2023, iar în raport cu august 2022 s-a majorat cu 8,5% (-0,8% în termeni reali).

- Cursul francului elveţian atinge cel mai redus nivel al lunii faţă de moneda noastră: 5,1335 lei, conform BNR.

26 septembrie

- Executivul îşi asumă răspunderea, în Parlament, pentru noile măsuri fiscale.

27 septembrie

- Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) înrăutăţeşte estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2023 şi în 2024. Conform noilor prognoze, PIB-ul României va creşte cu 1,8% în acest an, după ce prognoza din mai indica o expansiune de 2,5% în 2023. Creşterea ar urma să accelereze la 3,2% anul viitor, faţă de un nivel de 3,5% estimat în luna mai.

28 septembrie

- Ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, anunţă că ţara noastră a primit cele 2,76 miliarde euro solicitate Comisiei Europene prin cererea a doua de plată din PNRR, iar în cursul lunii octombrie va fi depusă a treia cerere de plată, pentru suma de 3,1 miliarde euro.

- Guvernul decide ca, de la 1 octombrie, salariul minim brut pe ţară garantat în plată să crească de la 3.000 lei la 3.300 lei lunar.

29 septembrie

- Indicele BET, al celor mai lichide 20 de titluri de la BVB, a urcat cu 14,9% în trimestrul al treilea, la 14.337 de puncte.

- Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 13,9%, la 2.676 de puncte, în vreme ce indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, a urcat cu doar 5,5%, la 919 puncte.

- Acţiunile Transport Trade Services (TTS) au urcat cu 37,3% în trimestrul al treilea, înregistrând cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET.

- Acţiunile Bursa de Valori Bucureşti au urcat cu 31,6%, pe fondul listării Hidroelectrica, dar mai ales al apropierii alegerilor pentru un nou Consiliu.

- Acţiunile Banca Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 20,3%, titlurile BRD-Group Societe Generale (BRD) - cu 18,1%.

- Acţiunile Electrica (EL) au urcat cu 16,6% în cel de-al treilea trimestru al anului, titlurile Transelectrica (TEL) - cu 19,4%.

- Indicele BET-NG, al companiilor din energie, a avut un avans de 11,4% în perioada iulie-septembrie, la 1.068 de puncte.

- Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 10,6% în cel de-al treilea trimestru.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb