Preşedintele american Donald Trump a afirmat marţi că intenţionează să ofere sprijin financiar industriei de petrol şi gaz, după ce preţul ţiţeiului în SUA a înregistrat o scădere fără precedent, relatează dpa.
"Nu vom lăsa niciodată baltă măreaţa Industrie de Petrol & Gaz a SUA", a transmis Trump pe Twitter. "Le-am dat instrucţiuni ministrului energiei şi celui de finanţe să elaboreze un plan care să pună la dispoziţie fonduri astfel încât aceste companii şi locuri de muncă extrem de importante să fie în siguranţă multă vreme pe viitor!", a adăugat liderul de la Casa Albă.
Trump nu a specificat ce sume anume vor fi puse în joc sau ce companii urmează să le primească.
Luni, petrolul intermediar Texas (WTI, de referinţă pentru America) a înregistrat o prăbuşire istorică de 305% în contractele futures cu furnizare în mai, care au avut termenul limită marţi şi au închis pe teren negativ, la - 37,63 dolari.
Prăbuşirea înregistrată luni de cotaţia ţiţeiului WTI a fost cauzată, parţial, de saturaţia depozitului petrolier de la Cushing, statul Oklahoma, unul din cele mai importante din SUA.
Pandemia de coronavirus a lovit dur activitatea economică în toată lumea şi a diminuat cererea de petrol. Deşi OPEC şi aliaţii săi au încheiat un pact istoric la începutul acestei luni pentru a reduce producţia cu 9,7 milioane barili pe zi începând cu 1 mai, mulţi consideră că nu va fi suficient pentru a contracara scăderea cererii.
Luni, preţul petrolului din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol s-a depreciat până la 14,19 dolari pe baril, respectiv cu 21,9% (3,98 dolari) mai puţin faţă de ziua anterioară şi cea mai redusă valoare din acest mileniu. Barilul de petrol folosit drept referinţă de OPEC nu s-a mai vândut la un preţ atât de scăzut de la criza petrolieră din 1998/1999, provocată, ca şi acum, de un exces de ofertă şi o scădere a cererii mondiale, deşi într-o măsură mai mică decât în prezent.