Preşedintele american Donald Trump a cerut din nou, marţi, Curţii Supreme a Statelor Unite să blocheze o decizie a unei curţi inferioare care îi permite unui procuror din New York City să pună în aplicare o citaţie pentru a obţine declaraţiile sale fiscale şi alte documente financiare, într-o investigaţie penală referitoare la persoana sa şi afacerile sale, transmite Reuters, conform news.ro.
Avocaţii personali ai lui Trump au cerut suspendarea deciziei unui judecător federal care a respins argumentul preşedintelui republican că citaţia este exagerată şi echivalentă cu o hărţuire politică din partea procurorului din districtul Manhattan, democratul Cyrus Vance.
Curtea Supremă s-a pronunţat deja o dată în această dispută, respingând în iulie argumentul lui Trump potrivit căruia este imun la anchete penale în calitate de preşedinte în funcţie.
Echipa lui Trump a declarat că o suspendare temporară a citaţiei îi va acorda "o şansă echitabilă de a-şi dezvolta" argumentele împotriva citaţiei.
Un purtător de cuvânt al Vance a refuzat să comenteze.
Investigaţia lui Vance, care a început acum mai bine de doi ani, s-a concentrat asupra plăţilor de bani pe care fostul avocat al preşedintelui Michael Cohen le-a făcut înainte de alegerile din 2016 către două femei - o vedetă de filme pentru adulţi şi un fost model Playboy - care au spus că au avut relaţii sexuale cu Trump.
Procurorul districtual a sugerat în documente depuse recent în instanţă că ancheta este acum mai largă şi s-ar putea concentra pe potenţiale fraude bancare, fiscale şi de asigurări, precum şi pe falsificarea registrelor de afaceri.
Curtea Supremă a declarat în hotărârea sa din iulie împotriva lui Trump că acesta poate prezenta alte obiecţii la citaţia trimisă de Vance către firma sa de contabilitate Mazars SUA, prin care solicită declaraţiile fiscale corporative şi personale ale preşedintelui din 2011 până în 2018.
Judecătorul districtual al SUA Victor Marrero, din Manhattan, a confirmat citaţia, pe 20 august, spunând că respingerea acesteia i-ar oferi efectiv preşedintelui imunitate faţă de ancheta penală a lui Vance, la care Curtea Supremă a constatat că nu are dreptul. A doua Curte de Apel din New York a confirmat decizia lui Marrero săptămâna trecută.
New York Times a relatat pe 28 septembrie că Trump a plătit impozite federale pe venit de 750 de dolari, atât în 2016, cât şi în 2017, şi nu a plătit impozite pe venit în 10 din ultimii 15 ani, reflectând pierderile cronice ale afacerilor sale, pe care le-a folosit pentru a evita plata taxelor. Trump a contestat articolul publicat de Times.
Trump, care candidează pentru un al doilea mandat pe 3 noiembrie, a refuzat să-şi facă publice declaraţiile fiscale, spre deosebire de cei şase predecesori ai săi la Casa Albă.