TRUMP INTRĂ AZI ÎN CASA ALBĂ Donald Trump declară război globalizării

IONEL BLĂNCULESCU, analist economic
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 ianuarie 2017

Donald Trump declară război globalizării

Proiectul preşedintelui american Donald Trump, de oprire/înăbuşire a globalizării, ca fenomen şi deja legitate economică, este născut mort, va eşua, însă la costuri foarte mari pentru corporaţiile americane.

În lucrarea sa de referinţă, "Globalizarea, speranţe şi deziluzii", 2003, Joseph E. Stiglitz defineşte acest fenomen economic ca fiind "integrarea mai puternică a ţărilor şi populaţiilor acestora, ca urmare a reducerii semnificative a costurilor de transport şi comunicare, a eliminării barierelor artificiale din calea circulaţiei bunurilor, serviciilor, capitalului, cunoştinţelor, un factor al bunăstării, cu potenţial de a aduce bogăţie tuturor. Globalizarea a făcut să scadă sentimentul izolării, resimţit în multe ţări în curs de dezvoltare, mulţi oameni din aceste ţări având acces la cunoaştere, într-o măsură mult mai mare decât cei mai bogaţi oameni din lume în urmă cu un secol. Globalizarea este determinată într-o foarte mare măsură de corporaţiile internaţionale, care nu deplasează numai capital şi bunuri între state, ci şi tehnologie. Globalizarea în sine nu este nici bună, nici rea, putând face foarte mult bine, pentru anumite ţări, sau foarte mult rău, pentru altele, semănând pentru acestea din urmă mai mult cu un dezastru total, conchidea Stiglitz, în urmă cu 14 ani.

Pe de altă parte, astăzi, preşedintele Chinei, Xi Jinping, declară, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, că, "globalizarea economiei nu este responsabilă pentru problemele lumii, deschiderea reprezentând o soluţie în faţa încetinirii economice, iar, alături de respingerea protecţionismului comercial, urmând să genereze mai multă încredere în economia globală. Mai mult, preşedintele Chinei consideră că protecţionismul comercial este similar cu situaţia unui blocaj, într-o cameră întunecată, acesta blocând vântul şi ploaia, dar, de asemenea, şi soarele şi aerul, recunoscând că procesul globalizării este o sabie cu două tăişuri, în condiţiile în care economia mondială nu poate fi făcută mai mare decât este. Preşedintele chinez precizează că este necesar ca procesul de globalizare să fie adaptat şi coordonat, pentru a dezamorsa efectele negative generate, pentru ca toate ţările să beneficieze de pe urmă acestuia. Mai mult, trebuie să se acţioneze pentru gestionarea corespunzătoare a procesului de globalizare, pentru a se promova cât mai multe dintre efectele pozitive şi pentru a reechilibra fenomenele economice.

Peste cele două puncte de vedere de referinţă în domeniul globalizării, ca fenomen economic, iată, începând de astăzi, ziua învestirii noului preşedinte al SUA, Donald Trump, se aşază, sufocându-le efectiv, poziţia acestuia, tranşantă, fermă şi fără echivoc, împotriva globalizării, care a făcut ca America să piardă, sub conducerea predecesorilor, statutul de "Great", conducând la implacabilul "Make America Great Again!". Altfel spus, să înlocuim globalizarea cu protecţionismul/dirijismul/izolaţionismul de stat, singura cale de a readuce supremaţia economică a SUA, atât de ameninţată de China, în special, însă şi de state ale UE, cum ar fi Germania, în ultimii zece ani!

Nerealizând că globalizarea este un fenomen economic general, cu germeni încă după al Doilea Război Mondial, deci în urmă cu 72 de ani, preşedintele SUA pleacă la un război pierdut deja, înainte de a începe, care însă va influenţa negativ mari corporaţii americane, puse în situaţia schimbării intempestive, peste noapte, a întregii lor strategii, după zeci de ani în care acestea s-au dezvoltat şi şi-au creat modele de evoluţie extrem de solide şi eficiente, verificate şi consolidate în timp.

Pe de-o parte, o dovadă directă şi rapidă a susţinerii de mai sus, şi, pe de altă parte, un efect negativ evident, subsecvent, îl reprezintă, bazat pe nesiguranţa rezultatului, dorinţa liderului american de a fi urmat cât mai repede şi de alte state, pe acest drum înfundat, încurajând mişcările populiste şi extremiste din state de genul Marea Britanie/Brexit, Franţa, Ungaria etc. împotriva globalizării şi în favoarea protecţionismului şi naţionalismului de stat.

Ar fi cel puţin două exemple pe care Donald Trump ar putea să le înţeleagă, pe unul mai greu, iar pe celălalt mai uşor, de fenomene care nu pot fi combătute, înlăturate, eliminate, reduse, la fel cum este globalizarea, ele fiind deja legităţi, care există şi se respectă, cu sau fără voia conducătorilor vremelnici de state, orice ar întreprinde aceştia împotriva lor, primul - mai dificil de înţeles pentru domnia sa - reprezentându-l ciclicitatea economică, cu cele patru faze ale acesteia, care se repetă cu regularitate la un număr de ani, aproximativ zece, "again and again and again", iar al doilea - foarte uşor de înţeles pentru modul de gândire al acestuia - fiind cel al gravitaţiei, care oricât s-ar încerca să fie modificat, redus sau oprit, nu se poate.

Asemeni globalizării, care are şi bune şi rele, aşa şi gravitaţia are şi bune şi rele. Gândiţi-vă câte industrii se bazează pe forţa gravitaţională! Una ar fi industria auto - deja sub tirul noului preşedinte american, în timp ce aviaţia, de exemplu, funcţionează pe înfrângerea gravitaţiei. Pentru a putea coborî cu un lift din Trump Tower, este necesară reducerea atracţiei gravitaţionale, instalându-se un motor care să se ocupe de ajungerea lină la sol. Şi pentru reducerea efectelor negative ale globalizării se impun anumite măsuri de corecţie, adaptare, ajustare, existând o similitudine perfectă între aceste fenomene, din care Donald Trump ar trebui să înveţe câte ceva şi să se oprească dintr-o utopie la început de drum prezidenţial.

În concluzie, proiectul preşedintelui american Donald Trump, de oprire/înăbuşire a globalizării, ca fenomen şi deja legitate economică, este născut mort, va eşua, însă cu costuri foarte mari pentru corporaţiile americane, supuse deja presiunii şi şantajului acestuia, în a renunţa şi a se întoarce acasă, după zeci şi zeci de ani de expansiune mondială, spre mai bine pentru ele.

Există, probabil, ceva predestinat la preşedinţii americani la început de drum - aşa după cum preşedintele Barack Obama, în loc să sancţioneze creatorii crizei financiare din anul 2008, i-a recompensat, aceştia devenind şi mai puternici şi aducând astăzi SUA într-o poziţie cu mult mai gravă decât atunci, chiar dacă, aparent, situaţia ar putea să arate altfel, aşa şi noul preşedinte american Donald Trump îşi începe mandatul într-un mod lamentabil, luptându-se cu principii/fenomene/legităţi, pe care nicio forţă, cu atât mai puţin una de ordin politic, nu le poate frânge şi înfrânge.

Există şi o ironie a sorţii de om de afaceri şi apoi politician a lui Donald Trump - acesta urăşte globalizarea şi va lupta împotriva acestui fenomen, care l-a creat, i-a dat viaţă şi l-a menţinut în viaţă, din punct de vedere economic, care a făcut din noul preşedinte american ceea ce este din punct de vedere al afacerilor sale globalizate la greu, prin cele mai importante zone ale pământului: China, Honduras, Vietnam, Bangladesh, Turcia, India, Olanda, Indonezia, Slovenia, Germania, Coreea de Sud şi Mexic, în domenii precum cazinouri, terenuri de golf, construcţii - turnuri, fabrici de îmbrăcăminte etc.

Iar, ca încununare a respectivei ironii cu gradul corespunzător de ipocrizie, două din cele trei soţii ale lui Donald Trump sunt născute în afara Statelor Unite ale Americii, în străinătate.

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. Eu chiar nu cred ca Trump e un idiot care sa nu inteleaga lucruri simple iar la economie a demonstrat ,cu averea impresionanta pe care a facut-o,ca se chiar pricepe foarte bine. Asa ca ,nu aveti motive sa credeti ca puteti sa-i dati lectii,domnule Blanculescu!

    1. Imi cer scuze, se pare ca nu m-am facut pe deplin inteles! Nu am intentionat sa dau vreo lectie Presedintelui ales al SUA, Donald Trump, nu sunt in pozitia si postura de a da lectii nimanui, nici macar mie, care cam marai la mine, de fiecare data cand se intampla asa ceva. Am intentionat sa sesizez o deviere de la un principiu, ce nu poate fi schimbat, in sensul opririi lui, dimpotriva, poate fi perfectionat. Este ca si cum cineva, de maine, la ordin, ar spune ca telecomunicatiile prin telefon se vor opri, imposibil, dimpotriva, se vor moderniza, vezi tehnologia de telefonie mobila, 3G, 4G si mai departe. Nu poate fi oprita globalizarea la ordin. What if? Sa spunem ca producatorii de autoturisme care intentioneaza sa-si construiasca fabrici in Mexic, pe principiul dupa care Ford si Renault si-au construit fabrici in Romania, nu asculta de Trump, iar acesta ii sanctioneaza cu taxe vamale, de retorsiune, de 35%, cine plateste pretul autoturismului, mai mare cu 35%, consumatorul american, adica votantul si al lui Trump, generalizati la medicamente si alte produse si veti vedea ca rezultatul luptei cu globalizarea va fi cresterea preturilor in SUA cu 35% sau mai mult? Ce se intampla cu electoratul american, lesne de inteles, numai in pielea lui Trump sa nu fii!

      Si numai pentru buna dvs informare, Donald Trump este considerat o mediocritate in afaceri, un om de afaceri mediocru, va dau cateva cifre: 19 afaceri esuate in 17 ani, corporatia lui are datorii foarte mari, numai de la 22 de banci a imprumutat 380 milioane USD, nerambursand nimic, a trecut prin 6 falimente in perioada 1990-2009, a tepuit o multime de parteneri, ma ales statul american, insa mai putin ne intereseaza pe noi aceste aspecte, avem si in Romania o sumedenie de replici, specimene pe infatisarea lui!  

      Afi un bun afacerist nu inseamna ca esti si bun politician, iar dl Blanculescu face o analiza . Si haide sa nu mai cascam gura la americani ca la niste zei, pentru ca aceasta atitudine de slugi, aceasta frica permanenta de cei mai puternici ne-au dus unde suntem.

      In mod sigur nu este buna globalizarea. Urmeaza implantarea cip-urilor si "1984" sau chiar mai rau... Aveti grija ce va doriti pentru voi si urmasii vostri !

    globalizarea seamana cu un tzarc unde bagi toate felurile de animale ierbivore si carnivore iar peste toti troneaza tyranosaurus rex germania care ii va minca pe toti in final , nu poti sa te pui cu germania care a cistigat TOATE razboaiele de la napoleon incoace inclusiv cele 2 razboaie mondiale cistigate moral mai ales ultmul zdrobitor prin profesionalism, tehnica , disciplina si frica bagata in toti unde numai incompetenta lsi infatuarea lui hitler i-a stopat ,america nu a cistigat inca nici un razboi iar franta a fost carne de tun , asta e ce trebuie sa le bage in cap Le Pen francezilor in cap daca vrea sa cistige ca un sacal precum franta nu poate sta in aceeasi barca cu un tiranozaur si nici alt pradator ca america

    1. Baiete, habar n-ai ce spui.

      Germania a cistigat moral cele doua razboaie mondiale?! 

      Germania s-a acoperit de rusine chiar si in Primul Razboi Mondial, unde "incompetenta lui Hitler" nu a jucat nici un rol. 

      Dar exterminarea programatica a civililor , in Al Doilea Razboi Mondial, este o rusine pe care Germania nu o va putea niciodata spala. 

      Intelegi cuvintul "vesnic"? 

      Rusine vesnica. 

      Pina dupa Judecata de Apoi. 

      Cind spui Germania, privesti in dreapta, in stinga, stai cu capul plecat, ca sa nu se vada ca-ti amintesti Marea Rusine. 

      Cum dracului indraznesti?!

      Cit de iresponsabil poti folosi cuvintele?! 

      daca nu am habar ce spun de ce germania domina nu numai europa ci toata lumea da din moment ce firmele germane sint cautate peste tot? ce legatura e intre exterminarea populatiei practicata dealtfel de cam toti invingatorii si globalizare? nu iau partea germaniei deloc spun numai cum sta situatia acum

      Amice MAKE, te stiam mai obiectiv.

      La exterminarea programatica a civililor, URSS conduce detasat. Pe de alta parte, aliatii au exterminat la Dresda in cateva ore, cat s-au chinuit nemtii in cativa ani. Dar asa e cand istoria e scrisa de invingatori.(apropo, stiai ca inainte ca nemtii sa inceapa bombardarea Londrei, englezii deja bombardasera un oras german?)

      Astea ti le spun nu ca sa-l sustin pe mariuss.  

      E teribil sa discutam despre dreptul la opinii neconventionale pe subiectul exterminarii civililor.

      Macar in cazul subiectelor grave sa dam importanta echivalarii/diferentierii intre Adevarul obiectiv, corectitudinea politica si opiniile neconventionale. Ne-ar ajuta la o mai buna intelegere a istoriei/prezentului si la evitarea manipularii.

      (P.S. stiu ca ideea de adevar obiectiv e vulnerabila, asa ca sper sa nu ma critici pe aceasta tema) 

      Nu exista nici o conexiune intre primul subiect si acesta..

      In rindul al doilea, Germania nu domina lumea, nici pe departe. 

      In rindul al treilea, ce naiba inseamna "firmele germane sint cautate peste tot" ?!

      Incearca sa-ti pui ordine in ginduri.  

      Prietene, ai vreo ruda care sa fie singura supravietuitoare dintr-o familie numeroasa, pentru motivul ca, avind virsta de cinci ani, nu a avut nici o inhibitie sa vineze sobolani si sa-i maninjce de vii? Restul familiei a murit de foame.

      Prietene, ai vreo ruda care sa-si fi privit mama ingropata de vie, in groapa comuna? 

      Prietene, ai vreo ruda, o fata frumoasa, de 16 ani, care dupa ce a fost violata, a refuzat sa mai manince si sa vorbeasca, pina a murit? 

      Prietene, tatal tau s-a aruncat cu miinile legate, in cap, din camionul in plina viteza care bil ducea in lagarul de exterminare? 

      Prietene, bunica ta s-a intors din piata cu fata plina de singe? 

      Prietene, unchii si matusile tale s-au ascuns sub pat, vreodata, tremurind de frica, pentru ca au auzit pasi de cizme in fata portii? 

      Daca ai fi avut, atunci n-ai mai fi avut chef de "adevarul obiectiv".

      subiectul este globalizarea si eu am pomenit de victoriile militare de 200 de ani ale germaniei, legatura este clara pentru ca germania a impresionat pe cimpul de lupta prin calitati lasind la o parte genocidul practicat de practic orice invingator , in felul ei germania este unica si singurii care i-ar putea face fata ca prestigiu ar fi japonezii , ce spun este dovedit de situatia actuala in europa iar in america de trump care chiar aici am citit zilele trecute un articol in care spunea ca in new york umbla mertzane iar in germania nu umbla chevrolet , in 2 vorbe a spus cine e seful si ca i-e frica iar tratatul ala transatlantic care vrea sa il anuleze ar transforma sua intr-o colonie nemteasca impartita intre bmw si mercedes precum au impartit lumea spania si portugalia prin tratatul de la tordesillas din 1494

      Sintem generatiile care traiesc intr-un spatiu fara drame reale. De aia sintem incapabili sa avem bucurii reale.

      Chestia este ca mai ai de a face si cu minti tulburate.

    Mi-a placut cu precadere aia cu "... primul - mai dificil de înţeles pentru domnia sa - reprezentându-l ciclicitatea economică".

    Dl. Blanculescu dand lectii de economie, pe un ton condescendent, unui prapadit de magnat american... Credeam ca nu poate deveni mai amuzant de-atat, dar greseam - a urmat indata exemplul cu gravitatia. Unul potrivit ca nuca in perete si demonstrand, in mod ironic, cu totul altceva - ca autorul insusi nu intelege prea bine "cum devine chestiunea" cu gravitatia. De-aia-i intelept sa ne limitam la ce stim cu adevarat, bine, si sa nu ne aventuram pe taramuri necunoscute, in cazul de fata al fizicii. Unde, vorba aia, "sunt leones". 

    1. Exemplul cu "gravitatia" este preluat din literatura economica de specialitate, nu-mi apartine, asa ca, v-as recomanda, fara o baza solida in studiul economiei, ca stiinta, sa nu va mai lansati sau aventurati in astfel de analize, ale unora sau altora, care mai si scriu, chiar daca va autointitulati "Prostu satului", cititorii chiar ar putea sa va creada!

      Economia nu este o știință. Dacă ar fi fost, ar fi prevăzut crizele economice și ar fi existat un consens între „oamenii de știință” într-ale economie. Faptul că există mai multe școli de gândire economică este similar cu pluralitatea ideologiilor din politică. Asta nu este știință, ci opinii concurente bazate pe afirmații nedemonstrate.

      Criza financiara actuala a fost prevazuta.

      Ele exista in planul general dar sint ignorate, cam ca moartea, care e o certitudine de care nu ne place sa vorbim. Slabiciunea speciei noastre rezida in aceea ca ne place sa credem lucrurile care ne convin.

      Economia (din greacă οίκος oikos, „casă” și νομος nomos, „conducere”) este o știință socială ce studiază producția și desfacerea, comerțul și consumul de bunuri și servicii. Potrivit definiției date de Lionel Robbins în 1932, economia este știința ce studiază modul alocării mijloacelor rare în scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umană, economia este o știință socială.(Wikipedia)

      Economi sti contemporani sunt de acord cu definitia lui P. A. Samuelson 

      Definitia lui Samuelson : 

      stiinta economica studiaza felul în care oameni si societatea utilizând sau nu moneda decid sa foloseasca resursele productive rare sau limitate în vederea produceri de bunuri si servicii. De asemenea mai studiaza si modul în care acestea sunt repartizate între membri societatii în vederea consumului prezent sau viitor. 

      stiinta economica studiaza: 

      -activitatile economice 

      -modalitatile de folosire a resurselor si respectiv a factorilor de productie 

      -operatiunile de schimb ce implica satisfacerea nevoilor individuale 

      -modul de repartizare a rezervelor productiei

      modalitatile de acoperire a diferitelor nevoi sociale(scritub.com) 

      Raspunsul era la opinia 3.1, a fost preluat eronat la 3.2, scuze!

    Si ce folos ca "mulţi oameni din aceste ţări" au "acces la cunoaştere, într-o măsură mult mai mare decât cei mai bogaţi oameni din lume în urmă cu un secol."

    Accesul e una, accesarea e cu totul altceva, Iti poti da sema clar de acest lucru doar citind unele comentarii idioate si sinistre facute pe marginea articolui( felicitari domnului Blanculescu pentru el) . 

    In ceea ce priveste manifestarile USA, schematic vorbind, cred ca asistam la inceputul convulsiilor(delirium tremens) care preced decesul imperiului, Vom trai vremuri interesante.....vorba chinezului. 

    1. America este o națiune extraordinară!Pentru America exista trei simboluri: 1- drapelul, 2- constituția , 3-presedintele. Filozofia gola de conținut a lui Blanculescu nu ajută ,nu a ajutat nici in trecut .

    Germania si lumea intreaga a pierdut WW2 iar Hitler n-a gresit cu (aproape) nimic.

    Acestea fiind spuse, la ce natalitate au etnicii germani dupa 70 de ani de spalare pe creier si propaganda antigermana, natiunea germana va disparea complet de pe fata pamantului in 2 generatii. 

    Revenind la Trump - idea domnului Blanculescu prezuma ca firmele vor allege sa produca in Mexic ca trump sa le puna 35% tarif la import. 

    Lucru dovedit fals de REALITATE. 

    GM, FORD, Chrysler/FIAT SI NISSAN au anuntat investitii de aproape 4MLD $ inainte ca Trump sa-si ia locul la casa alba. 

    Ceea ce inseamna ca Pedro va ramane fara job si pretul unei masini va creste cu procentul reprezentat de diferenta de salarii intre mexico si USA; adica in termini reali.....2-3%. dar cum stim ca trump va scadea corporate tax.....preturile vor ramne la fel si locurile de munca vor ramane in USA. 

    Blanculescu - nota 2, poti sta jos. 

    1. Ai auzit de conceptul de what if? Daca nu, mai bine stai in banca ta si nu mai debita prostii!

      Esti jalnic! 

    Globalizarea este o rusine,si o forma foarte periculoasa de komunism.

    DEMOKRATIA nu exista,cuvintul este furat de la greci si intrebuintat in tot felul de cuvintari 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb