Trump, preferat de investitorii pe burse pentru fotoliul prezidenţial din SUA

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 octombrie 2020

Donald Trump

Donald Trump

Un sondaj Investing.com arată că 65% dintre investitori spun că o administraţie Trump ar fi mai bună pentru piaţa bursieră americană şi numai 16% consideră că o preşedinţie Biden ar fi benefică acestui sector În schimb, sondajele care cuprind toate categoriile de alegători îl dau pierzător pe republicanul Donald Trump

O proporţie de 53% dintre investitorii americani chestionaţi în cadrul unui sondaj realizat de Investing.com consideră că, dacă piaţa bursieră din Statele Unite va avea o evoluţie bună până în ziua alegerilor programate să aibă loc în SUA luna viitoare, actualul preşedinte Donald Trump va câştiga un nou mandat. Totodată, majoritatea investitorilor se pronunţă în favoarea actualului lider de la Casa Albă, afirmând că pieţei îi va fi mai bine cu Trump în fruntea SUA decât cu contracandidatul său în cursa electorală, democratul Joe Biden.

Sondajul, care a fost realizat pe un eşantion de 1.164 de investitori, arată că 90% dintre aceştia spun că îmbolnăvirea de Covid-19 a lui Trump nu le-a creat un sentiment major de nelinişte, care să îi determine să îşi schimbe poziţiile de investiţii.

"Mişcarea iniţială descendentă de pe pieţe nu a fost altceva decât o reacţie instinctivă la ştirile privind infectarea lui Trump", declară, conform Forbes, Jesse Cohen, senior analist la Investing.com, adăugând: "Pe măsură ce orele şi zilele treceau, a devenit clar că preşedintele Trump nu se afla într-o situaţie care să-i pună viaţa în pericol, diminuând îngrijorările legate de o deteriorare bruscă a sănătăţii sale".

Potrivit sondajului, 60% dintre cei chestionaţi spun că nu au în plan să îşi modifice investiţiile înaintea alegerilor prezidenţiale, iar 86% cred că aflarea câştigătorului va avea fie un "impact moderat", fie unul "semnificativ" asupra pieţelor financiare.

"Per ansamblu, dincolo de rezultatul alegerilor, principala preocupare a celor de pe Wall Street este dacă câştigătorul va introduce o nouă rundă de stimulente fiscale. Acesta este un factor mult mai important care ar putea influenţa piaţa în următoarele săptămâni", a subliniat Cohen.

Organizaţia PredictIt, care oferă previziuni pentru evenimente politice şi financiare, anticipează că Biden îl va bate cu uşurinţă pe Trump în alegeri, dar susţinătorii de pe piaţă ai republicanului sunt de părere că "graficul" arată aproape identic cu cel din octombrie 2016, când lupta s-a dat între Trump şi Hillary Clinton.

"Investitorii au reevaluat probabilitatea şi calendarul aprobării unui pachet de stimulente fiscale mai mare, faţă de majorarea impozitelor", susţine Jason Draho, şef al departamentului de alocare a activelor din cadrul UBS Global Wealth Management.

Cu alte cuvinte, scrie Forbes, dacă Biden creşte impozitele pentru cei bogaţi (democratul spune că are în plan să majoreze impozitele pe veniturile persoanelor care câştigă peste 400.000 de dolari pe an) şi anulează reducerile de taxe corporative, atunci marile bănci de pe Wall Street ar putea fi favorabile situaţiei atât timp cât democratul va veni cu stimulente masive pentru economie, în special cu finanţări de salvare pentru New York şi California.

Jason Draho adaugă: "Încă există îngrijorări cu privire la majorarea impozitelor corporative şi la mai multe reglementări sub o administraţie democrată, dar acestea se atenuează în baza speranţelor legate de o abundenţă de stimulente fiscale în 2021".

Creşterea impozitelor ar avea un impact negativ asupra câştigurilor acţiunilor, creând un "vânt frontal" evident pentru unele sectoare, în special pentru petrol şi gaze, conform analizei.

"Cheia este destinaţia cheltuielilor viitoare. Biden are în plan să cheltuie, iar domenii precum infrastructura sau industria pot fi beneficiare", afirmă Stephanie Link, strateg-şef pentru investiţii la firma de consultanţă Hightower Corp., precizând: "O preşedinţie Biden ar aduce, probabil, un proiect de lege mai amplu pentru susţinerea economiei, care ar fi un punct pozitiv net pentru activele cu risc".

Casele mari de investiţii susţin, potrivit Forbes, că, indiferent de rezultatul alegerilor din SUA, investitorii cred că situaţia economică se va îmbunătăţi anul viitor.

Potrivit sondajului Investing.com, peste 60% dintre investitorii intervievaţi aşteaptă cu nerăbdare un an 2021 mai bun decât 2020, din punct de vedere economic. Însă, aceştia au păreri diferite în ceea ce priveşte perioada necesară pentru ca economia SUA să se recupereze complet. Aproximativ 43% spun că acest lucru ar putea să se întâmple anul viitor, în timp ce o minoritate de 16% susţine că economia nu va funcţiona la capacitate deplină în 2021, indiferent cine câştigă alegerile din SUA.

Investitorii sunt de acord, însă, că o victorie a lui Trump ar reprezenta un rezultat mai bun pentru pieţele financiare din SUA: 65% dintre respondenţi au această opinie şi doar 16% consideră că fostul vicepreşedinte Joe Biden este un rezultat mai bun pentru pieţe.

Dar, aproape fiecare sondaj naţional care include toate categoriile de alegători îl arată pe Trump drept pierzător al fotoliului de la Casa Albă.

Opinium Research: Avantajul lui Biden în sondaje a atins un record de 17 puncte

Avantajul pe care îl are în sondajele de opinie candidatul democrat Joe Biden faţă de republicanul Donald Trump atinge un record de 17 puncte cu numai trei săptămâni înaintea scrutinului programat să aibă loc în 3 noiembrie, conform unui sondaj de opinie realizat de compania de cercetare a pieţei Opinium Research pentru publicaţia The Guardian.

Acesta arată că aproape 57% dintre votanţi intenţionează să îl aleagă pe Biden şi numai 40% pe Trump, actualul lider de la Casa Albă. Sursa precizează că decalajul de 17 puncte este mai mare decât marja de 57%-41% constatată de un sondaj CNN la începutul acestei luni.

În contextul dat, Ed Rollins, consilier în cadrul unui comitet de acţiune politică pro-Trump, spune citat de New York Times: "Mediul politic al preşedintelui este teribil. Este o bătălie ce ia amploare".

Conform sondajului realizat de Opinium Research, Biden a câştigat cinci puncte procentuale în rândul alegătorilor indecişi din septembrie, în contextul unei performanţe "dezastruoase" a lui Trump în dezbaterea electorală cu democratul şi al unui focar de coronavirus la Casa Albă, care l-a infectat pe preşedinte însuşi.

Acum, fostul vicepreşedinte conduce în domeniul sănătăţii, al relaţiilor rasiale, al locurilor de muncă şi chiar al economiei (cu 45% la 43%), sectoare văzute cu probleme în perioada mandatului lui Trump, notează sursa.

Cercetarea expune, de asemenea, câteva diferenţe-cheie faţă de alegerile din 2016, când Trump a învins-o pe Hillary Clinton în colegiul electoral. Atât Trump, cât şi Clinton au fost, din punct de vedere istoric, figuri nepopulare. Acum, preşedintele are din nou o rată negativă de aprobare de -11%, iar doi din cinci intervievaţi (42%) dezaprobă cu tărie modul în care acesta gestionează preşedinţia. De cealaltă parte, însă, Biden are un rating de aprobare pozitiv, de +18%, iar mai mult de jumătate (52%) dintre alegători sunt de acord cu modul în care acesta şi-a gestionat campania.

Sondajul mai arată că aproape 62% dintre cei care l-au votat pe Trump în 2016 nu îi vor mai acorda votul acum din cauza felului în care acesta a gestionat pandemia de coronavirus (motivul principal pentru schimbarea opţiunii). În plus, aproape jumătate (47%) dintre foştii alegători ai lui Trump afirmă că personalitatea şi comportamentul său au contribuit la schimbarea opţiunii.

Conform sursei, Biden conduce în sondaje şi pentru succesul votului prin poştă, care va atinge niveluri record din cauza pandemiei. Aproximativ 55% dintre alegătorii care se vor prezenta la urne intenţionează să voteze pentru Trump, în timp ce 42% pentru Biden, arată sondajul citat. Dar, când vine vorba despre alegătorii prin e-mail, 75% intenţionează să voteze pentru Biden şi numai 22% pentru Trump.

Opinium Research şi-a realizat sondajul pe un eşantion de 2.003 de americani cu vârsta de peste 18 ani, în intervalul 8-12 octombrie.

Societe Generale: Planul lui Biden de majorare a taxelor va tăia 3,5% din valoarea indicelui S&P 500

Banca franceză Societe Generale SA anticipează că un eventual mandat în fruntea SUA al lui Joe Biden va însemna majorarea taxelor corporate, ceea ce va avea un impact negativ asupra pieţelor bursiere, reducând cu 3,5% valoarea indicelui major S&P 500, echivalentul a circa 1.000 puncte din valoarea Dow Jones Industrial Average, care în prezent atinge circa 28.600 de puncte.

Amintim că Trump a redus taxa corporate de la 35% la 21%, iar Biden urmăreşte să o crească la 28%.

Strategul Sophie Huynh de la Societe Generale declară, potrivit marketwatch.com, că înainte ca administraţia Trump să reducă taxa, companiile din indicele S&P 500 plăteau, în medie, impozite de 26%, iar după tăierea impozitelor - de 18%. Dacă Biden va veni la putere şi va creşte taxele, atunci media va urca la aproape 21%, potrivit sursei.

În acest context, strategul Societe Generale afirmă că, probabil, creşterea taxelor va duce la scăderea indicelui S&P 500, după ce, în 2017, când Trump a redus taxele, S&P 500 a câştigat circa 9%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb