"Tsunami" de emisiuni de obligaţiuni pe pieţele emergente

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 ianuarie 2021

Guvernele şi companiile din ţările în curs de dezvoltare au vândut obligaţiuni internaţionale de 112,57 miliarde de dolari în primele 26 de zile ale anului 2021, nivel apropiat de recordul lunar istoric de 112,78 miliarde de dolari stabilit în ianuarie anul trecut, potrivit datelor Bond Radar, preluate de Financial Times (FT), care menţionează că ultimele zile ale lunii curente vor depăşi pragul menţionat.

Arabia Saudită a anunţat recent că va vinde obligaţiuni internaţionale de 5 miliarde de dolari, iar investitorii s-au grăbit să plaseze cereri pentru aceste titluri. Conform unor surse apropiate situaţiei, citate de FT, naţiunea din Golf a primit comenzi de aproximativ 20 de miliarde de dolari pentru obligaţiunile sale pe 12 şi 40 de ani.

Sursa adaugă că acest caz al Arabiei Saudite este doar ultimul dintr-un şir de succese pentru emitenţii din ţările emergente, care s-au grăbit să exploateze pieţele internaţionale de capital anul acesta, într-un mediu al dobânzilor mici.

"Din toate punctele de vedere, asistăm la un tsunami pe piaţa obligaţiunilor statelor emergente", declară Serghei Goncharov, manager de portofoliu pentru pieţe emergente la Vontobel Asset Management.

Potrivit bancherilor şi investitorilor, doi factori au supraalimentat emisiunile de obligaţiuni din ianuarie 2021. În primul rând, guvernele fără bani au fost nevoite să îşi crească împrumuturile, pe măsură ce criza coronavirusului le-a afectat finanţele publice. În al doilea rând, o vânzare de titluri de trezorerie americane la începutul anului (care a trimis randamentele bondurilor de referinţă pe 10 ani la cel mai înalt nivel din ultimele zece luni) a reamintit că era randamentelor obligaţiunilor din lumea dezvoltată s-ar putea să nu dureze pentru totdeauna.

"Din perspectiva unui emitent, acesta este momentul potrivit pentru a vinde obligaţiuni, înainte ca randamentele să crească", afirmă Stefan Weiler, şef al diviziei de pieţe de capital pentru Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Afirca din cadrul JPMorgan. Acesta adaugă: "Este greu de imaginat că piaţa se va îmbunătăţi. Probabil că am văzut deja nivelul cel mai de jos al dobânzilor, iar o mulţime de spread-uri sunt aproape de minimele istorice".

Arabia Saudită şi-a vândut obligaţiunile pe 12 ani la un randament cu 1,3 puncte procentuale peste cel al titlurilor guvernamentale americane cu maturitatea la 10 ani. Emisiunea de 40 de ani a avut un randament de 3,45%. Ţara s-a alăturat altor emitenţi majori de datorii, precum Mexic, Columbia şi Indonezia, care au vândut titluri de stat în primele săptămâni ale anului 2021.

Multe state din Orientul Mijlociu au făcut acelaşi lucru - inclusiv emitenţi cu rating mai mic, precum Oman şi Bahrain, care au vândut datorii pe 30 de ani.

"Unii dintre aceşti emitenţi din Orientul Mijlociu au fost loviţi atât de pandemia de Covid, cât şi de prăbuşirea preţului petrolului, aşa că s-au bazat pe creşterea emisiunilor din acest an", spune Anthony Kettle, manager de portofoliu la BlueBay Asset Management.

Datele EPFR Global arată că, în săptămâna încheiată în 20 ianuarie, investitorii au plasat 4,3 miliarde de dolari în fonduri care investesc în obligaţiuni pe pieţele emergente, suma fiind cea mai mare din ultimii doi ani. Totalul investiţiilor de acest gen din primele trei săptămâni ale anului curent a atins circa 9 miliarde de dolari, conform sursei.

Totuşi, analiştii Moody's sunt de părere că ritmul record al emisiunilor de bonduri poate încetini, pe măsură ce vom înainta în acest an, iar economiile de la nivel global vor începe să se redreseze. Deşi prognozează încă emisiuni solide de bonduri în 2021, aceştia cred că volumele vor fi mai mici decât maximul istoric strâns de emitenţi pe piaţa emergentă anul trecut: 639 de miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb