Rata de recenzare, la nivel naţional, este la această dată la 83%, a anunţat, astăzi, Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS). Acesta a mai precizat că, în medie, 250.000 de persoane participă la recensămând la nivelul unei zile, iar ca urmare a acestui interes ridicat Comisia centrală pentru recensământul populaţiei şi locuinţelor din România a prelungit perioada de recenzare până pe 24 iulie.
Preşedintele INS a declarat: "În ultimele zile, pentru a sprijini procesul de recenzare, am creat puncte fixe şi din partea populaţiei am văzut că există un interes foarte mare (pentru recenzare). Asta înseamnă că cel puţin din această perspectivă recensământul populaţiei şi locuinţelor este receptat în mod corect de populaţie. Acum urmează ca cealaltă parte, în mod direct, să desfăşoare toate acţiunile astfel încât să răspundem pozitiv la interesul din partea populaţiei. La această dată avem o rată de recenzare de 83%, o putem aprecia ca fiind o rată bună, dar aici sunt câteva clarificări care trebuiesc făcute: 1. interesul sau rezultatele foarte bune înregistrate de anumite judeţe, iar pe de altă parte rezultatele mai puţin bune din anumite judeţe; 2. dinamica numărului de recenzări la nivelul unei zile: aici păstrăm în mare parte aceeaşi ritmicitate, de regulă începutul săptămânii este caracterizat printr-o participare mult mai largă a procesului de recenzare, sunt în zilele de sâmbătă şi duminică rate de recenzare ceva mai mici, iar în ultimele zile, datorită introducerii punctelor fixe, există o participare mult mai largă şi avem o medie de aproape 250.000 de persoane care s-au recenzat la nivelul unei zile".
Potrivit acestuia, Botoşani este judeţul care a ajuns deja la o rată de recenzare de 100%, în timp ce Bucureştiul este codaş în acest clasament.
"Veţi vedea că dacă extrapolăm este o participare suficient de largă astfel încât în ultima zi a procesului de recenzare să avem aproape 100% populaţia României recenzată. Revenind la cele 2 grupe mari de judeţe: pe de o parte avem judeţe în care recenzarea s-a încheiat sau este la un nivel suficient de mare încât în următoarele zile să putem anunţa că avem o recenzare exhaustivă în aceste judeţe. Remarc în primul rând judeţul Botoşani, care a încheiat procesul de recenzare în ultimele 2 zile. În aceste condiţii Botoşani a reuşit un lucru extraordinar, să se încadreze în perioada planificată iniţial. La fel Vrancea, practic astăzi va finaliza recenzarea, este la 99,9%. (...) Este rata de recenzare pe baza rezultatelor de ieri", a spus preşedintele INS.
Tudorel Andrei a clarificat că pot exista şi cazuri de supra-recenzare pentru anumite judeţe (depăşirea gradului de recenzare de 100%), având în vedere ţinta oficială pe judeţe a recensământului, bazată pe datele iniţiale de la nivelul comunităţilor.
"Noi estimăm iarăşi un grup de 7-8 judeţe care vor ajunge la o rată de recenzare foarte aproape de 100% în următoarele câteva zile. În egală măsură, din motive obiective sau subiective, vom face o analiză la finalul perioadei de recenzare. (...) Avem judeţe cu o rată mică de recenzare, aici avem Bucureştiul cu 55,4%, judeţul Timiş cu 65,8% şi Ilfovul cu 70,4%. Din fericire, prin crearea punctelor fixe, există un interes foarte mare. Există o participare foarte mare atât în rândul populaţiei, dar şi primăriile au venit şi au creat aceste puncte fixe urmând ca astăzi să analizăm şi să luăm unele decizii privind îmbunătăţirea recenzării la nivelul acestor puncte fixe. Analizând această situaţie, ţinând seama şi de cadrul legal, am propus şi s-a primit o decizie pozitivă din partea Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor să prelungim data de culegere a datelor din teritoriu până pe 24 iulie 2022. Considerăm că este o decizie corectă, mai ales ţinând seama de interesul populaţiei pentru a oferi date la recensământul populaţiei şi locuinţelor. Eu sunt sigur că această decizie va duce la o colectare cât mai bună a datelor de la nivelul populaţiei", a mai spus Tudorel Andrei.
Situaţia şi numărul punctelor fixe create la nivelul celor 6 sectoare din Bucureşti:
-Sectorul 1: 40 de puncte fixe;
-Sectorul 2: 60 de puncte fixe;
-Sectorul 3: 47 de puncte fixe;
-Sectorul 4: 20 de puncte fixe;
-Sectorul 5: 30 de puncte fixe;
-Sectorul 6: 50 de puncte fixe.
Preşedintele INS a mai spus că există situaţii în mai multe judeţe în care persoane au fost somate şi înştiinţate că au primit o amendă datorită faptului că nu au răspuns recenzorilor.
Amenzile date au fost între 1.000 şi 3.000 de lei.
"Nu este aşa de plăcut să vii şi să primeşti o amendă în condiţiile în care informaţiile pe care le oferi nu îţi aduc niciun prejudiciu, ci aduc beneficii ţinând seama de ce se poate întâmpla la nivelul localităţii în perioada următoare. (...) Continuă recenzarea din uşă în uşă, în plus avem punctele fixe pentru a sprijini procesul de recenzare", a mai declarat Tudorel Andrei.
INS a anunţat anterior că aproape 47% din populaţia ţintă s-a autorecenzat din 14 martie până în 27 mai, în prima etapă.
Acesta a precizat, cu privire la disputele dintre conducerea INS şi sindicatul angajaţilor din INS, că "avem pe circuitul de avizare o nouă lege a statisticii care va pune pe alt plan ce face statisticianul", o lege care ar urma să îmbunătăţească salarizarea la nivelul instituţiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2022, 15:49)
Bucurestiul arata maturitate si revolta fata de institutiile statului mafiot roman, cel care a suprimat drepturile omului pe baza unui certificat care nu avea nicio baza medicala corecta. Nu particip la recensamant, mi-am citit drepturile in OUG-ul recensamantului, stiu ce drept am sa evit intalnirea cu un recenzor.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2022, 16:03)
Păi, zi-ne și nouă, care e dreptul ăla? Ms.
Problema cu Bucureștiul e că foarte mulți nu au acte care să indice legătura cu acesta, așa că fie s-au recenzat la locul de baștină, fie n-au mai făcut nimic.