TUDOREL TOADER, PRINCIPALUL VINOVAT Grevă în sistemul penitenciar

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 31 iulie 2018

Grevă în sistemul penitenciar

Sorin Dumitraşcu, preşedintele FSANP: "Insistăm pe demisia lui Tudorel Toader"

Membrii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) anunţă noi acţiuni de protest ale salariaţilor împotriva ministrului justiţiei Tudorel Toader şi a guvernului. FSANP susţine că în 10 august angajaţii din penitenciare se vor afla în grevă japoneză, iar în 19 august se vor afla într-o grevă de exces de zel care va privi accesul în penitenciare, fără a afecta drepturile deţinuţilor, dar care poate bloca activitatea din închisori.

Totodată, membrii sindicatelor ameninţă cu proteste în stradă, acţiuni în instanţă, refuzarea efectuării orelor suplimentare şi blocarea penitenciarelor începând cu 1 august 2018.

Pe lista de revendicări sunt incluse mai multe puncte. Primul priveşte asigurarea de condiţii de lucru mai bune. Deşi ministrul Justiţiei a promis în urmă cu un an standarde privind condiţiile de lucru în penitenciare şi un plan multianual de investiţii, nu s-a ţinut de cuvânt, iar bugetul pentru investiţii a fost redus la jumătate.

În al doilea rând, sindicaliştii reclamă plata orelor suplimentare restante. Conform FSANP, sunt peste un milion de ore suplimentare restante neplătite, de către ministerul justiţiei, deşi Tudorel Toader s-a angajat în urmă cu 6 luni că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ţinut de cuvânt.

Sorin Dumitraşcu, preşedintele FSANP a declarat pentru Ziarul Bursa: "Am purtat un dialog permanent, din iulie - august 2017 şi până acum, şi am avut multe întâlniri cu ministrul justiţiei, dar Tudorel Toader s-a rezumat doar să promită şi să nu respecte promisiunile. Am avut discuţii şi cu prim-ministrul de atunci, Mihai Tudose, referitor la revendicările noastre. Am încercat, de la începutul anului 2018 şi până acum să discutăm şi cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, dar nu a dorit niciun dialog. În toată această perioadă au fost multe promisiuni, dar niciuna concretizată".

FNSAP: "Ministrul Justiţiei, corigent la integritate"

Deşi din FSANP fac parte 3000 dintre cei 10.000 de angajaţi ai administraţiei penitenciarelor din ţara noas­tră, ministrul justiţiei nu a ţinut cont nici de celelalte revendicări ale acestora.

Tudorel Toader a continuat să împuternicească ilegal directorii interimari ca aceştia să îşi continue activitatea în fruntea penitenciarelor. Minis­trul Justiţiei nu a finalizat concursurile demarate în anul 2016 şi nici nu a iniţiat altele, iar în acest moment există directori care au depăşit limita maximă de un an privind asigurarea interimatului. Chiar directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Marian Dobrică, a depăşit cu două luni perioada maximă legală privind asigurarea interimatului funcţiei.

Ministrul justiţiei nu a eliminat dis­criminările salariale în privinţa personalului din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi nici nu a aprobat Statutul poliţistului de penitenciare, refuzând să includă şi observaţiile sindicatelor în proiectele normative transmise la Parlament.

Sindicaliştii solicită eliminarea din legislaţie a articolelor prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanţă de urgenţă, pensiile angajaţilor din penitenciare, poliţiştilor şi militarilor. Ei mai vor şi plata integrală a orelor suplimentare curente.

FSANP precizează că solicită demiterea ministrului Justiţiei pentru incompetenţă şi acţiuni ilegale.

Sorin Dumitraşcu ne-a declarat: "După ce am primit de la ministrul jus­tiţiei un răspuns nesatisfăcător, l-am criticat. Pentru că a refuzat să ne răs­pundă după ce l-am criticat, i-am cerut demisia. Insistăm pe această demisie pentru că, din păcate, ministrul Tudorel Toader nu corespunde profesional pentru această funcţie şi nu corespunde nici din punct de vedere al integrităţii. Considerăm că a făcut prea multe greşeli, cum ar fi promovarea legii privind recursul compensatoriu, plus alte fapte pentru care i-am făcut plângeri penale".

Dacă în cursul lunii august, revendicările salariaţilor nu vor fi soluţionate, angajaţii din penitenciare ameninţă că vor picheta sediul Ministerului Jus­tiţiei pe tot parcursul lunii septembrie, iar la începutul lunii octombrie vor refuza să îşi exercite atribuţiile în penitenciarele în care nu le sunt asigurate condiţiile legale de muncă şi în privinţa securităţii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu sunt bani. Daca vreti bani, mai reduceti pensiile speciale ale magistratilor. Trebuia sa se ajunga si la asta dupa marirea groteasca a pensiilor speciale care sunt platite din bugetul vostru, al Ministerului.

    Nu mor caii, cand vor hotii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb