TUDOSE NEAGĂ UN CONFLICT CU DRAGNEA PE TEMA PROGRAMULUI DE GUVERNARE: "Dacă măsurile fac mai mult rău, nu le aplicăm"

Mina Irina
Politică / 5 iulie 2017

Liviu Dragnea şi Mihai Tudose (Sursa foto: captură Youtube)

Liviu Dragnea şi Mihai Tudose (Sursa foto: captură Youtube)

Actualizare 18:56 Confederaţia Patronală Concordia: "Recentele măsuri economice anunţate de Guvern îngrijorează mediul de afaceri şi afectează încrederea în actul de guvernare "

Confederaţia Patronală "Concordia", îşi exprimă preocuparea faţă de modul în care Guvernul a anunţat, fără niciun fel de dezbatere sau analiză adecvată, o serie de măsuri cu un potenţial impact negativ asupra economiei româneşti, potrivit unui comunicat de presă.

Reprezenentanţii confederaţiei transmit: "Modificările propuse în programul de guvernare, cele mai multe cu aplicabilitate începând de la 1 ianuarie 2018, care se suprapun peste alte măsuri deja anunţate sau adoptate de guvernul anterior în primele şase luni ale acestui an, afectează încrederea în Guvernul nou învestit, producând dezamăgire în rândurile mediului de afaceri şi riscând să genereze un blocaj pe temen mediu şi lung".

Confederaţia Patronală Concordia consideră că actele normative şi orice măsuri importante de natură a schimba politicile economice şi fiscale existente trebuie să fie rezultatul unor consultări şi dezbateri care să includă în mod real reprezentanţii angajatorilor, contributori majori ai creşterii economice şi plătitori de taxe şi impozite, potrivit sursei.

Reprezentanţii "Concordia" transmit: "Confederaţia Concordia îşi exprimă întreaga disponibilitate de a contribui direct sau cu ajutorul membrilor şi partenerilor săi, la dezbateri reale cu autorităţile şi la elaborarea de studii de impact relevante, în folosul dezvoltării României. Orice măsuri de asemenea anvergură, impuse fără consultarea judicioasă a partenerilor sociali şi fără prezentarea unor studii de impact şi dezbaterea transparentă a acestora, va inhiba performanţa economică a angajatorilor şi, în cele din urmă, va afecta semnificativ atât predictibilitatea mediului economic şi investiţional românesc, cât şi standardul de viaţă al românilor. Patronatele membre ale Concordia sunt extrem de preocupate de propunerea schimbării impozitului pe profit cu cel pe cifra de afaceri, mai ales în contextul legislaţiei comunitare. Relaţiile comerciale ale României vor fi afectate şi în considerarea celor peste 100 de convenţii privind evitarea dublei impuneri, generând multiple incertitudini".

În comunicat se mai afirmă că reprezentanţii confederaţiei consideră că prin implementarea unor astfel de măsuri, politica fiscală se află pe o traiectorie nesustenabilă care va necesita fie un deficit bugetar mai mare, fie impozite mai mari. Deficite mai mari conduc la costuri de finanţare mai mari, iar creşterea impozitării afectează serios competitivitatea economică a Romaniei, în lipsa altor mecanisme de stimulare a performanţei.

Potrivit sursei citate, creşterea bruscă a salariului minim va afecta în primul rând zone mai puţin dezvoltate economic, crescând riscul şomajului şi transferând şi mai mult forţa de muncă într-o zonă gri-neagră, diminuând astfel posibilitatea colectării de impozite şi afectând stabilitatea sistemului naţional de pensii şi alte asigurări sociale. Deşi cu toţii ne dorim creşterea salariilor, aceasta trebuie corelată cu o creştere a productivităţii muncii şi cu măsuri pentru stimularea angajatorilor de a investi şi mai mult în economie, astfel încât efectul să fie o creştere vizibilă a nivelului de trai şi nu doar un transfer în preţul bunurilor şi serviciilor.

Conducerea "Concordia" mai afirmă: "Creşterea nivelului de trai în România e un deziderat comun, însă acesta nu poate fi realizat prin soluţii simpliste: creşterea salariului minim sau creşterea salariilor publice prin impozitarea cifrei de afaceri a companiilor. Prosperitatea se poate atinge doar printr-o strategie coerentă de creştere economică prin investiţii în educaţie, sănătate, infrastructură şi tehnologie. Mutarea contribuţiilor sociale în sarcina angajatului trebuie gândită şi calibrată foarte atent, astfel încât să nu producă dezechilibre majore. Membrii Concordia nu consideră oportună introducerea impozitului pe venitul global, mai ales într-o perioadă marcată de creşterea semnificativă a cheltuielilor bugetare. Lipsa dialogului şi a fundamentării prin studii de impact corespunzătoare, care să preceadă aceste propuneri, denotă, din pacate, o anumită incoerenţă în actul guvernării, cu risc major de destabilizare macroeconomică. Astfel de experiemente pot anula avantajul de creştere economică de care România a beneficiat în ultimii ani, cu efecte negative semnificative asupra tuturor angajaţilor, atât din mediul privat, cât şi din sectorul public. Anunţarea intempestivă a unor modificări radicale ale sistemului de impozitare fără un dialog prealabil real cu patronatele şi sindicatele, mai ales când acest dialog este proclamat chiar în Constituţia României, reprezintă, spre îngrijorarea şi dezamăgirea mediului de afaceri, o dovadă de nepăsare privind relaţia cu partenerii sociali, o desconsiderare a misiunii acestora de a contribui, cu profesionalism şi responsabilitate, la susţinerea unui act de guvernare în interesul general al societăţii. Soluţia, credem noi, nu trebuie să fie aceea de a împovăra pe cei care performează, prin măsuri de genul taxei de solidaritate şi a impozitării suplimentare a firmelor, ci de a le asigura un cadru economic şi investiţional corect şi stabil şi de a combate orice forme de concurenţă neloială, mai ales evaziunea fiscală".

Concordia conchide prin solicitarea către Guvernului de a reanaliza măsurile anunţate şi să asigure o consultare reală şi de bună-credinţă cu partenerii sociali. Confederaţia Patronală "Concordia" îşi exprimă, ca de fiecare dată, disponibilitatea pentru un dialog constructiv, dorindu-şi să contribuie, în mod consecvent şi profesionist, la creşterea bunăstării generale a românilor.

(A.C.)

------

Actualizare 17:32 Brummell: "Guvernul să decidă care este politica fiscală mai potrivită, consultările sunt importante"

Ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, a declarat la Ploieşti, că Guvernul trebuie să decidă care este politica fiscală mai potrivită, adăugând că în acest sens sunt importante consultările "cu toate părţile interesate, inclusiv investitori, inclusiv firme mari şi mici", potrivit unor surse din presă.

Paul Brummell a fost prezent la Ploieşti, la semnarea unui acord de colaborare între Camera de Comerţ şi Industrie Prahova şi Camera de Comerţ Româno-Britanică, conform News.ro.

Ambasador a transmis: "Rolul meu este de a ajuta Marea Britanie şi România să lucrăm împreună. De aceea sunt aici la Ploieşti, pentru semnarea memorandumului între Camera de Comerţ Britanico- Română şi Camera de Comerţ de la Prahova. Cred că este un semnal că vrem să dezvoltăm afacerile noastre şi cred că sunt perspective foarte bune pentru aceasta", a spus ambasadorul.

El a declarat că Guvernul trebuie să decidă care este politica fiscală mai potrivită, iar consultările sunt importante.

"În ceea ce priveşte politica fiscală, bineînţeles este pentru un Guvern să decidă care este politica fiscală mai potrivită. Consultările sunt importante, este important să înţeleagă care va fi impactul schimbărilor şi sper şi sunt sigur că va fi o consultare largă cu toate părţile interesate, inclusiv investitori, inclusiv firme mari şi mici (...). Este rolul Guvernului, nu este rolul nostru ca ambasadă în acest domeniu", a afirmat ambasadorul Marii Britanii.

Paul Brummell a mai spus că în România sunt aproximativ 4.000 de firme cu capital britanic.

(A.C.)

------

Actualizare 14:30 Tăriceanu, despre impozitul pe cifra de afaceri: "După simulări, Guvernul va analiza care sunt soluţiile"

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat astăzi că Guvernul va veni cu o soluţie în ceea ce priveşte impozitul pe cifra de afaceri după ce va efectua o serie de simulări în acest sens, precizând că firmele străine din România plătesc prea puţin impozit pe profit şi că el are îndoieli că toate acestea au un management neperformant, transmit surse din presă.

Tăriceanu a spus, potrivit News.ro: "Guvernul va analiza care sunt soluţiile. Evident că soluţiile care vor fi adoptate le vom discuta şi aceste vom evita să penalizăm pe cei care sunt corecţi numai pentru a rezolva problema. Nu o să ajungem în această situaţie. Oricum, aceste schimbări nu se vor adopta brusc. Este o propunere pe care Guvernul o face, o analizează doreşte să facă diferite variante, diferite simulări şi sigur că în momentul în care se va ajunge la o soluţie care să fie corectă şi echilibrată, care să nu îi afecteze pe cei care au un comportament corect, atunci vom putea să discutăm mai mult".

El a spus că a constatat că, deşi numărul firmelor româneşti este aproximativ egal cu numărul firmelor străine, povara impozitului pe profit suportată de companiile autohtone este de trei ori mai mare decât cea plătită de companiile cu capital străin, conform sursei citate.

(M.I.)

--------

Actualizare 13:05 Dragnea, despre impozitul pe cifra de afaceri: "Există posibilitatea să nu mai fie aplicat dacă crează defecţiuni"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat la Parlament, că a discutat cu premierul Mihai Tudose despre unele măsuri din programul de guvernare, iar prim-ministrul le-a privit "cu foarte multă grijă", existând posibilitatea ca acestea să nu mai fie aplicate, dacă se constată că vor crea defecţiuni într-o anumită parte a economiei, potrivit surselor din presă.

Liviu Dragnea a afirmat, întrebat despre impozitul pe cifra de afaceri, citat de News.ro: "Şi premierul Tudose, şi eu am spus chiar în ziua votului de învestitură - există preocupări din punct de vedere al majorităţii parlamentare, al Guvernului ca toate companiile care lucrează în România să plătească impozitele cinstit şi la nivelul prognozat. Asta nu înseamnă că cele 2-3 posibile măsuri nu pot fi discutate, dar nu va fi nicio măsură aplicată abrupt decât după ce se vor face analize şi simulări în detaliu".

Liderul PSD a ţinut să precizeze că, "dacă printr-o măsură care ar avea în vedere scoaterea la lumină a unor posibile transferuri de profit, firmele care acţionează corect ar fi afectate, acea măsură nu se va adopta", conform sursei.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat: "Am avut o discuţie aplicată cu Tudose, nu a spus decât ce a spus în ziua de învestitură, ce am spus şi eu - nu cu scepticism în ce priveşte acele măsuri, ci cu foarte mare grijă, dacă ele îşi ating scopul. Dacă îşi ating scopul, dar creează defecţiuni în altă parte a economiei, acele măsuri nu vor fi aplicate".

Referitor la o posibilă dispută între el şi Călin Popescu Tăriceanu pe tema impozitului pe cifra de afaceri, Liviu Dragnea a spus că lucrurile s-au lămurit, comunicarea din ultimele zile nefiind foarte bună, potrivit sursei citate.

Preşedintele PSD a asigurat: "Am discutat cu Tăriceanu, în detaliu, punctele de vedere sunt aceleaşi. Comunicarea noastră publică nu a fost foarte bună joi, a fost o zi foarte agitată, dar lucrurile s-au lămurit".

Liviu Dragnea a mai declarat că va fi făcută o analiză şi cu privire la aplicabilitatea taxei de solidaritate.

"Alianţa nu scârţâie. Şi cu taxa de solidaritate va fi făcută o analiză, o simulare, dacă efectul gândit pozitiv în urma aplicării acestei măsuri nu se justifică, nu va fi aplicată", a completat liderul PSD.

Întrebat în acest context dacă programul de guvernare votat săptămâna trecută în Parlament nu va fi respectat, Liviu Dragnea a spus: "Îmi pare rău că aţi înţeles asta. Am spus foarte explicit că este o abordare corectă, sunte cinstiţi, deschişi, vom face analiză seriosă. Eu sper să găsim modalitatea prin care toată lumea cinstită să aibă de câştigat, inclusiv bugetul de stat. Dacă nu vom găsi această modalitate, nu vom aplica măsuri care să facă rău".

(A.C.)

------

Premierul Mihai Tudose a declarat, astăzi, că nu are un conflict cu Liviu Dragnea pe tema programului de guvernare şi nu s-a certat cu el, aşa cum a relatat presa. Şeful Executivului a reiterat că noile măsuri din programul de guvernare, precum schimbarea taxării, vor fi implementate doar după efectuarea unor simulări care să demonstreze că ele nu fac "mai mult rău", transmit surse din media.

Tudose a spus, potrivit News.ro: "Am citit şi eu ştirea că luni m-am certat cu domnul preşedinte Dragnea. Luni nu am reuşit să vorbim. Dar, dacă trebuie cumva, o să ne certăm ca să vă validăm ştirea. Nu am apucat să ne certăm încă, nici luni, nici ieri şi nici azi".

El a precizat că a avut o discuţie "constructivă" cu Dragnea ieri, după ce au participat la recepţia oferită de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenţei, despre "cum să aşeze lucrurile pe linia de guvernare".

Întrebat despre posibila implementare a unor taxe, Tudose a afirmat că se fac încă analize, iar modificări nu vor fi operate decât dacă se demonstrează prin simulări că ele vor fi benefice.

Premierul a spus, menţionează agenţia de presă: "Dacă vom vedea măsuri care fac mai mult rău decât bine, nu le vom aplica. Dacă sunt bine le introducem. Vom analiza introducerea de noi taxe dacă pe simulare dau rezultate bune. (...) Vom face toate simulările posibile".

El a precizat că i-a cerut deja ministrului de Finanţe să înceapă aceste evaluări.

Premierul a mai spus că este "optimist" cu privire la implementarea programului de guvernare: "Nu sunt sceptic în ceea ce priveşte programul de guvernare. Sunt optimist".

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat astăzi, la Parlament, că a discutat cu premierul Mihai Tudose despre unele măsuri din programul de guvernare, precum impozitul pe cifra de afaceri şi taxa de solidaritate, iar prim-ministrul le-a privit "cu foarte multă grijă", existând posibilitatea ca acestea să nu mai fie aplicate, dacă se constată că vor crea defecţiuni într-o anumită parte a economiei, conform News.ro.

Potrivit unei surse citată de Antena 3, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose s-au certat, luni, la telefon, Tudose spunându-i lui Dragnea că "nu vrea să răspundă la comenzile de la partid şi că nu va pune în aplicare proiectul de guvernare ad litteram".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. sa speram ca s-au trezit la realitate

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb