Tudose: Redevenţele vor creşte

A.A.
Ziarul BURSA #Politică / 28 august 2017

Tudose: Redevenţele vor creşte

Supraacciza la carburanţi va fi o decizie implementată în toamnă, dar încă se negociază cu producătorii, potrivit premierului

Premierul Mihai Tudose a spus, vineri, că Guvernul va majora şi redevenţa, explicând că acest lucru s-ar putea produce după ce se va vedea "comportamentul celor din piaţă", la majorarea accizelor.

Recent, Tudose a spus că Guvernul lucrează la Legea redevenţelor, precizând că acestea vor fi modificate "în mod cert" de la 1 ianuarie 2018.

Chestionat cum îşi explică nivelul scăzut al redevenţelor din România, Tudose a precizat: "Nu s-a uitat nimeni la ei (...) Nu dau vina pe greaua moştenire, pe ce s-a întâmplat înainte (...) Eu sunt astăzi aici pus cu o misiune de către două partide, să facem ca lucrurile să meargă în această ţară şi, dacă vom continua să nu vedem ceea ce se întâmplă, eu cred că stăm degeaba aici".

Legislaţia privind redevenţele a expirat în urmă cu trei ani şi de atunci noua legislaţie este tot în stadiul de discuţii.

Redevenţele actuale, pentru exploatări onshore (pe uscat) şi offshore (în largul mării) sunt stabilite la 3,5%-13,5% din valoarea producţiei zăcământului, în funcţie de mărimea exploatării, potrivit News.ro, în condiţiile în care în cele mai multe ţări din lume valoarea redevenţelor este de la 17% în sus.

Potrivit informaţiilor vehiculate, statul român încasează printre cele mai mici redevenţe din lume din extracţia de petrol, de până la cinci ori mai mici decât statele din vârful clasamentului.

Noua lege a redevenţelor urmează să înlocuiască actualul sistem de taxare a exploatării resurselor de petrol şi gaze, sistem stabilit încă din anul 2004, când a fost privatizată Petrom, cea mai mare companie petrolieră din ţară. Contractul de privatizare a Petrom din 2014 preciza ca nivelul redevenţei să nu se modifice timp de zece ani.

Totodată, premierul a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Neptun, după întâlnirea Comitetului Executiv Naţional al PSD, că supraacciza la carburanţi va fi implementată în această toamnă.

Domnia sa a declarat: "Supraacciza la carburanţi va fi o decizie implementată în toamna aceasta, dar încă se negociază cu producătorii. Atunci când ea a fost scoasă, odată cu celebra taxă de stâlp, la pompă nu s-a văzut nicio îmbunătăţire, iar atunci a fost scoasă pentru a uşura povara fiscală pe cetăţeni. Dacă tot nu s-a uşurat, să o punem la loc, măcar din banii ăia poate mai facem un spital, că nu am scos-o ca să se îmbogăţească distribuitorii".

El a precizat că valoarea supraacizei este în discuţie şi a spus că se fac simulări.

Ministerul Finanţelor a redactat recent un proiect de ordonanţă de Guvern prin care urmează să fie modificat Codul Fiscal, una dintre noutăţi fiind majorarea semnificativă a accizelor la carburanţi de la 1 septembrie, ceea ce înseamnă că şoferii ar putea plăti mai mult pentru benzină şi motorină. Practic, Ministerul Finanţelor propune revenirea accizelor la carburanţi exact la nivelul din 2016, când era în vigoare supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi introdusă de guvernul PSD condus de Victor Ponta în 2014.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat recent că măsura va avea un impact "nesemnificativ" asupra preţului resimţit de consumator.

Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, a declarat, pe 9 august, că nu comentează declaraţiile politice şi nici deciziile comerciale care vor fi luate de companie, dar a mai spus că asociaţiile din care face parte compania a avut discuţii cu autorităţile inclusiv pe marginea acestui subiect.

Gheorghe a afirmat: "Nu comentăm declaraţii politice. Nu o să comentăm nici asupra deciziilor comerciale. Dacă decizia asupra accizei se aprobă, vom lua şi noi o decizie. Asemenea măsuri sunt sensibile şi pot influenţa competiţia. (...) Autorităţile au avut consultări pe mai multe subiecte cu asociaţiile din care facem parte. A fost discutat şi acest subiect".

Ea a atras atenţia că, din preţul final, taxele reprezintă 50%, cotaţia internaţională a preţului ţiţeiului 35-40%, iar cheltuielile şi profitul companiei se înscriu în restul de 10-15%.

Potrivit domniei sale, eliminarea supraaccizei de 7 eurocenţi, anul acesta, s-a simţit imediat în preţul carburanţilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Guvernul PSD+ALDE nu vrea sa majoreze taxele pentru ca nu are bani. Nici vorba. Majoreaza taxele doar asa ca sa nu se imbogateasca distribuitorii, de parca distribuitorii vor avea de pierdut, nu noi cei care va trebui sa platim mai scump.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb