Turbinele eoliene încep să se prăbuşească

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 6 februarie 2023

Turbinele eoliene încep să se prăbuşească
Călin Rechea

Un Don Quijote modern ar avea mari probleme cu îndeplinirea unei cerinţe fundamentale din "fişa postului", respectiv lupta cu morile de vânt. Motivul este simplu, moriştile moderne cad singure, iar "fenomenul" afectează toţi marii producători. Bloomberg a scris recent că "turbine mai înalte decât Statuia Libertăţii se prăbuşesc", iar articolul începe cu povestea unei turbine fabricate de General Electric, care a fost pusă în funcţiune cu puţin timp în urmă.

Pilonul pe care a fost montată turbina s-a rupt, pur şi simplu, de la mijloc, iar prăbuşirea nu a avut loc în timpul unui uragan de categoria a 5-a, ci într-o "zi senină şi calmă din luna iunie a anului trecut".

După câteva zile, acelaşi model de morişcă de la GE s-a prăbuşit în Colorado, iar compania nu a dorit să ofere informaţii suplimentare la cererea agenţiei de ştiri.

Bloomberg subliniază că prăbuşirile din SUA fac parte dintr-o "tendinţă recentă de creştere a defectelor la nivelul centralelor eoliene din SUA şi Europa, care merg de la căderea unor componente de bază până la prăbuşirea completă".

Consecinţa directă este evidentă: costuri suplimentare de sute de milioane de dolari pentru cei mai mari producători din Occident, respectiv GE, Vestas Wind Systems şi Siemens Gamesa.

Acestor costuri li se adaugă şi primele de asigurare mai mari, o piedică suplimentară în "cursa pentru abandonarea combustibililor fosili şi lupta împotriva schimbărilor climatice", după cum mai arată Bloomberg.

Prăbuşirea morilor de vânt este pusă de principalii producători pe seama "provocărilor" care apar în cursa pentru construirea unor turbine tot mai mari, deoarece "este nevoie de timp pentru stabilizarea producţiei şi calităţii la nivelul acestor produse noi".

Tocmai aceste tehnologii "instabile" au condus la creşterea accelerată a costurilor pentru onorarea garanţiilor la nivelul celui mai mare producător mondial de turbine eoliene, Vestas Wind Systems. De la circa 600 de milioane de euro în 2019, acestea au urcat până la 1,2 miliarde de euro în 2020 şi 2021, iar compania daneză a subliniat că "lanţurile de aprovizionare nu au fost gata să susţină ritmul de introducere a noilor turbine". Oficialii Vestas au mai arătat că "avem nevoie de o industrie eoliană profitabilă şi scalabilă pentru a crea un viitor net-zero, iar aceasta înseamnă necesitatea maturizării pentru întregul lanţ de aprovizionare al regenerabilelor".

Adică industria eoliană nu este acum scalabilă? Dar este suficientă "maturizarea" furnizorilor pentru asigurarea scalabilităţii, mai ales că nu există nicio diferenţă între o putere instalată de 10 GW sau de 100 GW dacă nu bate vântul?

Un alt mare producător mondial, Siemens Gamesa, a raportat recent dublarea pierderilor în primul trimestru fiscal din 2023 (T4 2022) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, pe fondul creşterii accelerate a costurilor legate de evaluarea defectelor şi îndeplinirea obligaţiilor în ceea ce priveşte garanţiile de funcţionare.

Mai mult, al doilea producător mondial de centrale eoliene a raportat şi o cădere masivă a comenzilor pentru centralele terestre, de 46,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, în condiţiile unei creşteri cu 25% a costurilor unitare. Pentru centralele din largul mării, Siemens Gamesa pare că nu mai trebuie să-şi facă probleme, în condiţiile în care nu au mai existat comenzi noi în T4 2022. Subsidiara companiei germane a primit comenzi de 253 MW în T4 2021.

Conform datelor recente prezentate de asociaţia WindEurope, din care fac parte atât producători de centrale eoliene, cât şi companii furnizoare de energie, investiţiile în centrale eoliene s-au prăbuşit în Europa în 2022, pe fondul "costurilor care avansează mai rapid decât veniturile prognozate".

Comenzile pentru turbine noi au scăzut cu 47% faţă de anul precedent, în condiţiile în care cererea totală din UE a fost pentru centrale cu o putere nominală totală de 9 GW.

"UE trebuie să construiască anual centrale eoliene cu o putere cumulată de 30 GW pentru a-şi atinge noile ţinte de securitate climatică şi energetică", se arată în comunicatul de la WindEurope.

Un mare mister învăluie mijloacele prin care pot fi atinse aceste ţinte, chiar dacă tiparniţa din zona euro ar fi repornită, deoarece restricţiile nu sunt de natură financiară.

WindEurope subliniază că inflaţia de la nivelul materiilor prime a condus la creşterea preţurilor pentru centralele eoliene cu circa 40% în ultimii doi ani, în condiţiile în care veniturile investitorilor au crescut mult mai lent.

Acesta este contextul în care raportul financiar de la Siemens Gamesa include în ultima parte o serie de propuneri "interesante" pentru cadrul de reglementare, cum ar fi "ajutorul pentru stabilizarea lanţurilor de aprovizionare şi compensarea pentru inflaţie".

Dar pe consumatorii finali cine îi compensează pentru inflaţie? O astfel de întrebare sigur nu îi "frământă" pe vajnicii "capitalişti" de la Siemens Gamesa, care nu au nicio problemă când vin cu propuneri de politici industriale demne de cele mai bune tradiţii fasciste.

În acelaşi timp, WindEurope scrie că "intervenţiile guvernelor pe piaţă îi descurajează pe investitori", mai ales în condiţiile în care numeroasele norme de plafonare a preţurilor au condus la "amplificarea confuziei şi incertitudinii".

"Ţintele climatice şi de energie ale Europei sunt sub un mare semn de întrebare dacă UE nu reuşeşte să asigure un cadru atractiv de investiţii pentru sursele regenerabile", a declarat Giles Dickson, director executiv al organizaţiei WindEurope.

Astfel de "plângeri" apar şi în raportul financiar de la Siemens Gamesa, care uită, la fel cum uită toate companiile din sectorul "energiilor regenerabile", că linia lor de "afaceri" nici nu ar fi existat în absenţa planurilor centralizate ale unor autorităţi europene care ignoră principii elementare ale fizicii.

Acolo se arată că obstacolele majore sunt restricţiile din reţelele electrice, ritmul redus de acordare a avizelor de construcţie sau incertitudinea cadrului de reglementare.

În aceste condiţii, autorităţilor li se cere să considere că industria eoliană are o importanţă strategică, să accelereze procesul de acordare a avizelor de construcţie şi funcţionare, probabil fără să se ţină seama de dorinţele celor afectaţi direct sau de distrugerea pe scară largă a mediului, cum ar fi prin defrişarea pădurilor.

Din păcate pentru viitorul "verde" al producătorilor de morişti care se prăbuşesc în zilele senine de vară, unei astfel de liste a doleanţelor îi lipseşte elementul fundamental: autorităţile trebuie să promită că vor suspenda legile fizicii pe termen nedefinit sau măcar până când moriştile de vânt vor deveni profitabile în condiţii de piaţă liberă.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Cât crezi că costă pe an repararea și întreținerea platformelor petroliere? Toate lucrurile se rup mecanic în timp. A pedepsi turbinele eoliene pentru că sunt impermanente și fragile este naiv.

    1. Mai pune si sondele, tancurile petroliere, sistemele de conducte, rafinariile si statiile de distributie. Un sistem complex, energofag, poluant, costisitor, cu numar mare de accidente.

      Și mi sunt și problemele sociale.Și nu sunt deloc de neglijat.

      Am impresia ca la domnul Rechea e o chestie de ideologie: cel mai bine e sa nu se schimbe nimic. Sa folosim petrol si gaze pana la ultimul baril/m^3.

      Energia eoliana la nivelul de acum e o tehnologie relativ noua. Mai dureaza pana sa ajunga la maturitate (morile de vant nu se pun). 

      Este al doilea articol al acestui domn analist ce tuna si fulgera impotriva energiei verzi - cel putin asta stiu eu . Este de toata jena sa te pronunti impotriva unei tendinte generale de gasire a solutiei la criza energetica , asa cu imprfectiunile inerente inceputului. Spuneam atunci , si o repet , e ca si cum te-ai supara ca nu s-a facut direct masina Ferrari , si nu s-a trecut prin atitea modele ."...politici industriale demne de cele mai bune tradiţii fasciste". !E vorba cumva de ...fascismul de la Kiev?

      Fascismul de la Bruxelles.

      Realitatea incontestabila este ca densitatea energetica a petrolului este mult, mult mai mare decat cea eoliana sau solara. Acesta este si motivul pentru care in urmatoarele decenii, aceste energii nu vor reprezenta "solutia" pe care voi o visati.

      Prin urmare, poluam mai putin daca folosim petrol, diesel dar motoare mici si economice decat daca ne construim milioane de ha de ferme solare sau eoliene. 

      PS: Vreti solutii la poluarea produsa de auto? Interziceti masini peste 100 CP si mai jos de Euro 4. Este mult mai simplu. Sau taxati-le cu mii de euro pe an la RCA, impozit sau vigneta.

      Certitudinile tale pentru urmatoarele decenii n-au nici o valoare.

    Pana la perpetuum mobile…aceasta este si cauza pentru care suntem primii ca tara analfabeti functionali unde procentul corect este de >> 90%, nu cum se minte. Asa am facut si cu nozocomialele ( “ noroc” ca a venit Colectivul si atunci am luat. premiul 1 international si cu privatizarile unde candidam tot la podium si pensiile contributive unde cei care au lucrat in conditii speciale avand grupa 3 sau 4 am intrat alaturi “ de speciali” si cu doctoratele date inainte de 2000 “la fara frecventa” dar nu am primit nici spor 15% la salariu nici surplus de vechime 5 ani( 3 ani pentru 3 referate si 2 ani pentru scrierea tezei; multi fiind exmatriculati daca picai la examen ) . Toate sunt adevaruri triste care ne arata ca tara noastra se indreapta cu pasi siguri spre —1000/0.

    Problema e ca ritmul de dezvoltare a acestui sector, dar nu numai, e prea mare si producatorii fac cu greu fata cererii.

    Inainte de 89 faceam la comanda lui Ceausecu,acuma facem la comanda UE.Inainte se mai vedea ceva.Acuma,”din prostie in prostie spre distrugerea finala”.

    Mai bune spus”din hotie in hotie spre distrugerea finala”.Din 1990 incepand prin ”cuplul de trista amintire,Iliescu-Petre Roman” s-a inceput distrugerea Romaniei.

    Accelerarea autorizarii construirii nu bate nicio lege a fizicii. In multe tari tine de birocratie si de dosarul cu sina. Iar exemplul cu defrisarea ca si problema cauzata de dezvoltarea eolienelor spune cat de putin intelege autorul articolului procesul constructiv in sine. PS: se numeste Autorizatie de construire, nu de constructie

    Felicitari! Bun artico!!!

    ma uit pe siteul transel ectrica si vad ca energia eoliana e la 27,20% din total ! deci are balta peste !

    1. Te-ai uitat zilele acestea cand vantul a batut cu peste 100 km/h? hahahahaha, hai ca esti caraghios.

    Romania are o problema in declararea "somajului"!

    Avem la full time cadere de la 8 milioane la 7,2 si cv si revenire schioapa la 7,5  

    Si cadere Part Time de la 580 si cv la 220 si cv..... 

    Lipsesc oameni din piata muncii! 

    Romania are crash in piata muncii! 

    Prea multe locuri de munca si pre putini oameni in campul muncii! 

    S c cret 

    Există diverși conaționali care afirmă că România este plină de oameni cu educație precară, dar omit să se auto includă printre cei cu educație precară atunci când nu au argumentele pentru a combate o opinie, ci se erijează în arbitri și posesori ai adevărului suprem.

    Faptele expuse în articol sunt relativ clare, pentru mine: producția de energie "regenerabilă" folosind moriștile de vânt este neprofitabilă pentru producători, scumpă pentru consumatorii finali, iar statele au luat o decizie politică strategică într-un domeniu slab înțeles, cu efecte secundare asupra mediului. O altă problemă gravă este lipsa de reziliență a sistemelor bazate pe bătaia vântului. 

    Nu știu câți oameni reali sunt dispuși să își instaleze pentru familia proprie un sistem eolian pentru producția de energie electrică și să accepte consecințele lipsei vântului asupra propriei familii. Cât despre poluare, observ că doar se mută distrugerea mediului în alt loc. 

    1. Pai si tocmai tu nu aduci argumente. Cum este neprofitabil daca se obtin profituri, si inca mari? Energia produsa cu "moristile de vant" este mai profitabila decat cea produsa dinc arbune si chiar cea produsa din gaz.

      nu e profitabila, de aia e subventionata si pe langa faptul ca e neprofitabila in sine, la acest moment, produce si grave disfunctii in sistem. Daca bate vantul, inchizi carbunele, daca sta vantul bagi carbune. E naspa oricum. sa vezi distractie cand se va inchide de tot carbunele...

    masinile produc accidente, se strica, polueaza, le opreste cineva ? aud ?

    si fumatul rupe plamanii, tutunul e cel mai mare ucigas, il interzice cineva ? 

    fumatul ucide si copii fumatori pasivi, ai caror parinti fumeaza. ii amendeaza cineva ? un impozit, ceva ?

    aaa, ca productia de energie verde e un spin undeva, cuiva, un sponsor , un competitor din alta industrie...sa zicem extractiva ?!? si e deranj acolo. nici o problema dam lu richi pichi o aluna si baga forje la bursa. totul e pe baza de ungere. eu te ung tu latri. 

    sa vezi costuri atunci cand, peste ani, mii sau zeci de mii (la nivel global) de turbine eoliene vor necesita simultan reparatii si mentenanta, unde se vor gasi atatia oameni dispusi sa se specializeze in lucru la 80-300 m inaltime la 30-100km in largul marii. Salariul unui neurochirurg va fi mic in comparatie :)

    ... si mie mise rupe ... ":pacat'" ca nu-s asa dependent ...

    Foarte interesant articolul. Sunt surprins in mod placut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb