TURCAN: "Nu poate fi eliminată pensionarea anticipată"

J.P.
Politică / 1 iunie 2021

"Nu poate fi eliminată pensionarea anticipată"

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, luni seară, că pensionarea anticipată nu poate fi eliminată, însă că este nevoie de "un pic de curăţenie în privinţa pensionărilor anticipate". Oficialul din Guvern a spus că inspectoratele teritoriale de muncă vor face o verificare temeinică în rândul angajatorilor care fac solicitări să intre în condiţii de muncă speciale sau deosebite, conform Digi24.

"Sunt trei factori care marchează decizia legată de vârsta de pensionare: speranţa de viaţă la naştere, calitatea vieţii active şi speranţa de viaţă la momentul pensionării. România, din nefericire, este sub media europeană la toţi aceşti trei indicatori.

În UE se vorbeşte despre creştere vârstei de pensionare, dar uitându-ne comparativ pe sistemele de pensii din UE, putem spune că 14 ţări au în stabilirea pensiilor atât mijloace de penalizare pentru vârsta de pensionare sau calcularea pensiei dar şi mijloace stimulative de menţinere în viaţa activă.

Avem vreo două sau trei ţări care au doar mijloace stimulative şi două ţări, România şi Grecia, care au doar sancţionări în privinţa pensionării anticipate.

Cred că este momentul ca în România să ajungem pe de o parte să stimulăm menţinerea, în viaţa activă a oamenilor, acest calendar de egalizare a vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei, 63, 65 de ani care deja îl avem deja asumat în legislaţia în vigoare şi în acelaşi timp să încercăm să mai facem un pic de curăţenie în privinţa pensionărilor anticipate", a afirmat ministrul Muncii la Antena3.

Totodată, Raluca Turcan a explicat că cele mai multe dosare câştigate de pensionari împotriva statului sunt pe grupele de muncă, "uneori fiind decizii ale instanţelor halucinante".

"Nu poate fi eliminată pensionarea anticipată. Există peste tot în lume. Întrebarea este cum au acces oamenii la pensionare anticipată. O să lansăm în curând o campanie prin care inspectoratele teritoriale de muncă să facă o verificare temeinică la angajatorii economici care din diferite motive fac solicitări să intre în condiţii de muncă speciale sau deosebite, ceea ce duce la accesarea unor grupe de muncă şi implicit pensionarea anticipată.

Cele mai multe dosare câştigate de pensionari împotriva statului român sunt pe grupele de muncă, uneori fiind decizii ale instanţelor halucinante. Spre exemplu, pentru că pompierii din cadrul SMURD au grupă de muncă, un pompier de la o primărie s-a dus în instanţă, a dat statul în judecată că ar avea nevoie de grupa de muncă pentru pompierul de la SMURD şi a câştigat. Asta doar pentru că legislaţia lasă loc la interpretări.

Pe partea aceasta intrăm cu o clarificare a modului în care se acordă aceste grupe de muncă. Este o obligaţie şi în paralel să stimulăm menţinerea în activitatea profesională", a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Ministrul spunea anterior că nu va creşte vârsta de pensionare, decât pentru cei care doresc acest lucru, şi nici stagiul minim de cotizare. În schimb, preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirma miercuri că au fost discuţii despre creşterea vârstei de pensionare şi a stagiului minim de cotizare pentru pensie, dar că nu s-a luat o decizie pe aceste subiecte.

Coaliţia de guvernare a decis, săptămâna trecută, că e nevoie de elaborarea unei noi legi a pensiilor.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. TATA Turcan,incepe sa se trezeasca din BETIA puterii si sa recunoasca ca ce au promis inainte de alegeri cei din PNL si USR nu se poate face intrucat Constitutia nu poate fi incalcata la infinit asa cum face Iohannis.Minciuna,are picioare scurte,insa Romanii DORM si asteapta sa li se puna latul de GAT. Asa au ales,asta merita. La mai Mare.?

    1. Spre deosebire de hotii de la PSD care au facut totul praf, astia macar se straduiesc sa repare ceea ce au stricat hotii aia, au intentii bune si prezinta situatia pe sleau, asa cum este ea. Doar prostii nu vad diferenta dintre cele 2 guvernari.

      Bine ca am scapat de ciuma rosie! 

      Nea astia cu antipensionarea anticipata averti vreun stimulent pentru angajarea celor cu varste de peste 55 de ani Toata degringolada din pensii are cauza lipsa de contributii la sistem din cauza numarului de fortei de munca din tara care nu are unde lucra Cei care taie sparanghel aiurea contribuie cu ceva la sistemul romanesc de pensii au ba. La UE platim dari Nu ca ar fi rau Dar ce ni se intoarce se vede undeva aici ca satele romanesti au un aspect deja medieval la nivel de populatie

      Cu cat te au platit astia de poti debita cu seninatate atatea aberatii,minciuni si manipulari ,vreau si eu un exemplu de lucru bun facut de pnl si usr

      Raul facut de catre fsn/pdsr/psd ne va mai chinui alti 20 de ani de acum inainte...

      Adica de toate partidele,fsn este fostul pd,actual pnl

      mdaa...si IADUL e ste calea ""Bunelor Intentii

      Ehe de 30 de ani au astia bune intentii [ma refer la toante Partidele]

      Ehe ce minte scurta are Romanul tot la fel ne promitea si basescu,boc si pdl actual pnl si ce au facut,doar taieri de pensii si salarii si infometarea poporului,ups uitasem toata camarila de partid de dreapta si a umplut conturile acum este cu repetir

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb