Turcia a eliberat un om de ştiinţă american de la NASA, a cărui detenţie contribuia la degradarea relaţiilor între Ankara şi Washington, însă cele două ţări sunt angajate în continuare într-o înfruntare cu un rezultat incert pe tema rachetelor ruse, relatează AFP.
"Salutăm vestea eliberării din închisoare a lui Serkan Gölge astăzi (miercuri)", a declarat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american Morgan Ortagus în faţa presei, la Washington.
"Vom continua să urmărim îndeaproape cazul domnului Gölge", a adăugat ea, îndemnând Turcia să-l lase pe omul de ştiinţă - care are dublă naţionalitate, turcă şi americană - "să se întoarcă acasă cât mai repede posibil".
Cercetătorul este vizat în continuare de o interdicţie de a părăsi Turcia, a precizat pentru AFP soţia sa, Kubra Gölge.
"Suntem fericiţi, dar el contestă în continuare acuzaţiile formulate împotriva sa", a subliniat ea într-un comunicat. "Sperăm să ne putem întoarce în curând în Statele Unite".
Serkan Gölge a fost încarcerat în urmă cu aproape trei ani, în iulie 2016, în timpul unei vizite în ţara sa de origine, în timp ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îi reprima pe presupuşii susţinători ai predicatorului Fethullah Gulen, oaia neagră a Ankarei, care-l acuză că se află în spatele tentativei de lovitură de stat ce a avut loc în aceeaşi lună.
El a fost condamnat, în februarie 2018 la şapte ani şi junătate de închisoare cu privire la o apartenenţă la reţele gulemiste, în pofida protestelor Statelor Unite.
Anunţul eliberării sale a avut loc în urma unei convorbiri la telefon, miercuri, între Recep Tayyip Erdogan şi Donald Trump.
Iar el relaxează unul dintre numeroasele contencioase între cele două ţări membre NATO, după eliberarea de către justiţia turcă, în octombrie, a altui american, pastorul Andrew Brunson, care a putut să se întoarcă în Statele Unite în urma unei grave crize diplomatice şi unei intense campanii de presiune a preşedintelui american.
Însă acest deznodământ nu rezolvă toate diferendele.