Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat, ieri, Twitter de evaziune fiscală, după ce reţeaua socială a fost folosită pentru difuzarea unor înregistrări şi interceptări telefonice care implicau anturajul prim-ministrului turc într-un scandal de corupţie, potrivit AFP.
"Twitter, YouTube şi Facebook sunt companii internaţionale create pentru profit. Twitter este şi un evazionist fiscal. Ne vom ocupa noi de el", a declarat Erdogan într-o intervenţie televizată.
Pe 20 martie, Guvernul de la Ankara a interzis accesul la reţeaua socială, provocând nemulţumiri printre aliaţii din NATO, dar şi în rândurile unor grupuri pentru apărarea drepturilor omului, care au catalogat acest gest drept o lovitură împotriva democraţiei din Turcia, o ţară care face eforturi să adere la Uniunea Europeană. Pe 3 aprilie, statul turc a fost nevoit să permită din nou accesul la Twitter, după ce curtea supremă de justiţie a hotărât că interdicţia încălca dreptul la liberă expresie.
Erdogan a criticat, astăzi, verdictul curţii: "Ne-am supus verdictului, dar, repet, eu nu îl respect", adăugând că instanţa "susţine legea comercială a companiilor internaţionale, în loc să-şi apere propria ţară".
Totuşi, interdicţia a fost dejucată de mulţi dintre cei aproape 12 milioane de utilizatori ai Twitter din Turcia, care au accesat reţeaua socială prin SMS sau şi-au reconfigurat setările de Internet.