Banca Centrală a Turciei (CBRT) a redus semnificativ rata dobânzii ieri, cu 425 puncte de bază, la 19,75%, mai mult decât previzionau analiştii, pentru a stimula economia, afectată de recesiune, transmit Anadolu şi Reuters.
În 2018 - când ţara s-a confruntat cu o criză valutară şi rata inflaţiei a depăşit 25%, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani - Banca Centrală a Turciei a majorat semnificativ dobânda de bază, de la 17,75% la 24%, pentru a ţine sub control deprecierea lirei. De atunci, rata inflaţiei a scăzut sub 16%, permiţând prima relaxare a politicii monetare din ultimii patru ani şi jumătate în cea mai mare economie din Orientul Mijlociu.
Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o reducere a costului creditului cu 250 de puncte de bază, conform Agerpres. Decizia de ieri ar putea ajuta la redresarea economiei, la reducerea ratei şomajului, care a urcat la 13%, şi la scăderea ratelor dobânzilor pentru cei cu credite.
"Datele recente indică o redresare moderată a activităţii economice. Exporturile de bunuri şi servicii continuă să fie pe un trend ascendent în pofida înrăutăţirii perspectivei economiei mondiale. În special veniturile solide din turism sprijină activitatea economică", se arată în comunicatul Băncii Centrale a Turciei.
Luna aceasta, agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit în scădere, de la "BB" la "BB minus", ratingul suveran al Turciei, apreciind că demiterea guvernatorului Băncii Centrale, Murat Cetinkaya, scoate în evidenţă deteriorarea independenţei instituţionale, a coerenţei politicii economice şi a credibilităţii.
Murat Cetinkaya a fost concediat în 6 iulie, iar preşedintele Tayyip Erdogan a declarat miercuri că l-a demis deoarece guvernatorul nu i-a urmat instrucţiunile privind ratele dobânzilor, în timp ce Banca Centrală a Turciei nu şi-a îndeplinit în mod adecvat rolul.
Analiştii consideră că demiterea a venit în urma declinului economiei, a volatilităţii lirei turceşti şi inflaţiei ridicate, care au adâncit diferenţele de politică între Guvern şi instituţia financiară.
De asemenea, Fitch a anunţat că perspectiva de rating a Turciei este negativă, ceea ce înseamnă că ar putea urma şi alte revizuiri în scădere.
"Riscurile afectează deja încrederea pe plan intern (evidenţiată de sporirea dolarizării) şi reduc fluxurile de capital străin de care are nevoie Turcia pentru a-şi îndeplini cerinţele masive de finanţare, pe fondul declinului economiei", se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.
Demiterea guvernatorului Băncii Centrale a Turciei "se adaugă, de asemenea, incertitudinilor privind perspectivele reformelor structurale şi gestionarea finanţelor în sectorul public", consideră Fitch.
Murat Cetinkaya, care ar fi trebuit să ocupe funcţia de guvernator în perioada 2016 - 2020, a fost înlocuit cu adjunctul său, Murat Uysal, arată un decret prezidenţial publicat în Monitorul Oficial. Nu a fost prezentat motivul oficial al demiterii, dar pieţele au speculat în ultimele săptămâni că Cetinkaya ar putea fi înlăturat deoarece se opune reducerii ratelor dobânzilor.
Banca Centrală a Turciei s-a confruntat cu presiuni din partea preşedintelui Tayyip Erdogan pentru a reduce ratele dobânzilor, în încercarea de a redresa economia, care anul acesta a intrat în recesiune.
Surse guvernamentale care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că diferenţele între Guvern şi guvernator privind politica monetară s-au adâncit în ultimele luni.
"Preşedintele şi ministrul de Finanţe au cerut demisia guvernatorului, dar Cetinkaya le-a reamintit că Banca Centrală este independentă şi a refuzat să demisioneze", susţin sursele.
Lira turcească s-a depreciat anul acesta cu 10%, după ce anul trecut a pierdut 30% din valoare în raport cu dolarul, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi al înrăutăţirii relaţiilor cu SUA.
Deprecierea monedei Turciei a dus la majorarea preţurilor şi a erodat încrederea investitorilor în ceea ce odată era percepută drept o piaţă emergentă ambiţioasă.