Turismul ia amploare pe Clisura Dunării

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii / 17 iulie 2017

Turismul ia amploare pe Clisura Dunării

15% dintre turiştii care vin în zonă sunt străini, majoritatea cehi

Tarif mediu de 150 lei de persoană pe noapte în zonă

Turismul în zona Mehedinţiului a cunoscut o amploare foarte mare, potrivit doamnei Amalia Raluca Dumbravă, reprezentanta Parcului Natural Porţile de Fier.

Potrivit Administraţiei Parcului care monitorizează turiştii din zona Clisurii Dunării în punct fix din 2010, a constat o creştere anuală destul de mare. Anul trecut au fost înregistraţi la Peştera Veterani un număr de 38.000 de turişti.

Potrivit datelor Parcului Natural Porţile de Fier, aproximativ 15% dintre turiştii care vin în zonă sunt străini, majoritatea cehi, care revin la locurile de origine.

Creşterea numărului de vizitatori s-a datorat cadrului natural, numeroaselor obiective turistice, aflate în imediata vecinătate a DN57, precum şi datorită promovării intense făcute de proprietarii de pensiuni, administraţiile publice locale şi consiliul judeţean, care au dus la o creştere spectaculoasă a vizibilităţii Clisurii Dunării în România şi Europa.

Amalia Raluca Dumbravă ne-a declarat: "Cadrul natural şi promovarea ecoturismului în această zonă făcută de Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier sunt atuuri care au dus la creşterea numărului de turişti, precum şi la diversificarea aşteptărilor acestora".

O dezvoltare mai sustenabilă se întrevede în zona localităţii Şviniţa din Mehedinţi şi în Caraş-Severin, unde relieful domol şi peisajele agricole devin din ce în ce mai tentante pentru turiştii care vor şi altceva în afară de pescuit şi o plimbarea cu ambarcaţiunile, aşa cum ne-a precizat reprezentanta Parcului.

Conform doamnei Amalia Raluca Dumbravă, realizarea unui turism haotic, fără o strategie pe termen lung, faptul că în zona Eşelniţa şi Dubova accesul la Dunăre este practic inexistent din cauza construirii caselor de vacanţă şi a pensiunilor pe malul fluviului, devin puncte slabe ale regiunii, semnalate din ce în ce mai mult de agenţiile de turism.

Anul acesta, pe Clisura Dunării, au fost inventariate 110 unităţi de cazare, unele dintre ele funcţionale doar sezonier, în lunile iulie-august, cu un procent de ocupare estimat la 95% din solicitările şi îndrumările grupurilor şi persoanelor.

Tariful mediu pentru o noapte de cazare pe Clisura Dunării este de aproximativ 150 de lei de persoană.

Administraţia parcului promovează, în diverse medii, pachete turistice care să includă şi plimbări pe traseele turistice, însoţiţi de persoane specializate.

Administraţia parcului promovează un turism diversificat, astfel recomandă turiştilor ajunşi în zonă să viziteze Parcul Natural Porţile de Fier din Orşova, Peştera Veterani din Dubova, traseele de vizitare din arealul parcului (15 trasee omologate), satul Şviniţa, mai ales în perioada Festivalului Smochinilor - sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie, morile de apă din Sicheviţa, satele ceheşti - 7 în Banat, 4 în arealul Parcului Natural Porţile de Fier, Ostrovul Moldova Veche, Peştera Gaura cu Muscă, Rezervaţia Naturală Valea Mare, Grota Haiducilor şi cascadele de pe Valea Mare.

Pe lângă obiectivele turistice, vizitatorii se mai pot bucura de plimbări cu barca, plimbări pe traseele turistice, birdwatching, participare la festivaluri şi evenimente tradiţionale locale şi observarea speciilor din fauna sălbatică.

Majoritatea proiectelor pentru dezvoltarea turismului, în zonă, sunt implementate şi accesate de consiliile judeţene sau administraţiile publice locale, ONG-uri din regiune.

Amalia Raluca Dumbravă ne-a declarat că nu toate proiectele au acordul administraţiei parcului, nesolicitându-l, deşi în majoritatea ghidurilor de finanţare este specificat acordul administraţiei ariei naturale protejate. În schimb investiţii private prin fonduri PNDR au acordul administraţiei, majoritate făcând referire fie la construirea de pendiuni, fie la achiziţionarea de mijloace de transport: bărci, biciclete, ATV-uri.

În opinia doamnei Dumbravă principalele probleme cu care se confruntă turismul în zonă sunt lipsa unei viziuni pe termen lung, lipsa unor pachete turistice care să ţină turiştii mai mult de 2-3 zile pe Clisura Dunării.

Din punct de vedere al administraţiei parcului, în viitorul apropiat se vor demara proceduri pentru declararea zonei de vest a parcului destinaţie ecoturistică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb