Turist în România

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 4 mai 2017

Cătălin Avramescu

Înainte să începem, haideţi să ne bazăm pe ceva concret, nu pe impresii. Deschideţi un website şi vedeţi cât costă un bilet de avion pentru o destinaţie oarecare din România. Locuind în Bucureşti, am ales Timişoara. Cam 100 de euro pentru un bilet dus-întors, pe Tarom, în timpul săptămânii. Bănuiesc că trenul spre aceeaşi destinaţie m-ar costa cam tot pe acolo. La fel şi drumul cu maşina. După care verificaţi cât costă să staţi câteva zile la hotel.

Sper că aţi făcut calculele, pentru că am o întrebare. Ce sens are să faci turism în România?

Cred că niciunul. Am fost de curând în Spania. Mi-am luat bilet, pur şi simplu, de pe Internet. După care am rezervat, tot pe Internet, camere. M-a costat, per total, la fel.

Diferenţa este colosală. La Timişoara - exemplul l-am ales la întâmplare - nu ai, de fapt, ce să vezi. Cel mult câteva clădiri şi o piaţă. Într-o oră ai terminat. În Spania am văzut, în aceeaşi bani, Toledo, Segovia şi Madrid. Şi lucruri care, literalmente, nu au egal în lume: muzeul Prado, catedrala din Toledo, mânăstirea-palat Escorial etc.

Prin 1990, mi-am propus să nu mai fac turism în România. Câteva zile "la mare" m-au adus atunci în pragul disperării. Problema că omul nu e consecvent...

Am revenit după 20 de ani. Mare eroare... Mizerie peste tot. Mâncare înfiorătoare. Preţuri scandaloase. Gălăgie non-stop. Mucegai în cameră. De atunci nu am mai călcat pe Litoral ca turist.

Ştiind asta, îmi este greu să ofer o explicaţie raţională pentru ce am făcut zilele trecute. Am decis să vizitez "mânăstirile din Oltenia". M-am documentat pe Internet şi m-am urcat în maşină. Soţia mea m-a avertizat că nu gândesc raţional.

A avut dreptate. Drumul spre schitul Iezer este mai rău decât cel pe care mi-l amintesc de la jumătatea anilor '70. (Dar ce spun eu? - este catastrofal! Este un drum forestier mai riscant decât traseul de autocros pe care am testat un 4x4). În toată zona nu am găsit nimic decent unde să ne oprim.

Marea problemă nici măcar nu este asta, ci infrastructura, care este la pământ. Nu mă refer la aceea din creierii munţilor, ci la România în general. Pe autostrada Bucureşti-Piteşti am tras într-o benzinărie. În asfalt erau gropi uriaşe, îţi rupi maşina, nu am văzut aşa ceva nici în Albania. După ce am ieşit de pe autostradă... pustiu. Traversezi zone lipsite de orice pitoresc. Fabrici care par abandonate, căruţe, magazine gen "consignaţie". Satele prin care am trecut arată lamentabil. Am văzut oameni beţi, clătinându-se pe marginea şoselei. Serviciile turistice, dacă erau pe undeva, erau atât de bine ascunse încât nu le-am găsit pe nicăieri...

Circulaţia se face în condiţii mai rele decât practic oriunde în Europa. Marcajele rutiere sunt aproximative, pentru a mă exprima politicos... Drumurile sunt pline de camioane şi de dube care circulă în legea lor. Poliţia rutieră este practic absentă. Camere fixe cu radar, din câte ştiu, nu sunt pe nicăieri.

De curând am luat-o pe A3 spre Ploieşti. Până ajungi acolo, treci prin Voluntarii lui Pandele. Peisajul este supra-realist, cu stâlpi pictaţi roşu-galben-albastru. Odată ajuns pe "autostradă", nu găseşti nici o benzinărie.

Prin urmare întreb din nou: ce sens are să faci turism în România?

În realitate, ce se numeşte la noi "turism", de la o vreme, este cu totul altceva. Tot zilele trecute, un ziar afirma, emfatic, că la Mamaia au fost "petreceri de pomină". Asta s-a întâmplat cam peste tot. Multe hanuri şi hoteluri au devenit locuri "de paranghelie".

La rădăcina răului nu este sectorul turistic în sine. El doar răspunde la ce îi cere "piaţa". S-a petrecut o mutaţie profundă a societăţii. La originile sale, turismul era motivat de curiozitate. Aşa a devenit Italia o destinaţie turistică, în secolul al XVIII-lea, când a atras amatorii de istorie. Şi Elveţia în secolul al XIX-lea, când europenii căutau sublimul Naturii. Tot în secolul al XIX-lea a luat avânt turismul terapeutic, pentru ca în secolul XX să apară acela de relaxare, al familiilor care trăiesc dintr-un salariu.

În ultimii 20 de ani însă, în România s-a petrecut ceva. Mulţi dintre cei care se urcă în maşină sau în tren şi se duc spre destinaţii "turistice" o fac din cu totul alte motive decât cele tradiţionale. În fond, ce să faci la Mamaia, în câteva zile cu ploaie, din aprilie? Doar un "party" sau un "bairam".

Rezultatul? Un reflux seismic al civilizaţiei.

S-au înmulţit restaurantele care servesc "mâncărică". În multe locuri nu mai este nimic de vizitat, ci doar aglomeraţii de "terase" şi de tarabe cu "suveniruri" din plastic. Totul este croit pe măsura acestui tip uman: petrecăreţul de mahala.

Bănuiesc că pentru el, totul este în regulă. Şi maşinile parcate alandala, pe plajă. Şi chelnerii obraznici. Şi "şniţelul" din făină încleiată. Şi vilele cu termopane ridicate exact lângă ce era cândva un monument protejat.

Înainte nu aveai alternativă. Dar acum avem. Iar costurile sunt comparabile. Nu ştiu ce faceţi dumneavoastră, dar eu am pus cruce "turismului" din România.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Dl. Adamescu a scris un articol mai slab decat ne obisnuise.

    Romania, ca peisaje si locuri care merita vazute, este o tara minunata. Deci cele afirmate de autor, in prima parte a articolului nu sunt deloc adevarate.

    Fenomenul descris in final este real si ingrijorator. 

    1. Domnul Adamescu a murit (fie-i tarana usoara); domnul Avramescu traieste - cu ochii deschisi, spre deosebire de multi altii si nu exagereaza deloc. Nu a spus ca Romania nu este frumoasa ci ca ne batem joc de frumusetea ei, ca nu stim sa pretuim, sa ne gospodarim si sa ne promovam.......... 

      Nu stiu cum sunt altii dar eu Nica a Petrii ...... imi fac gratarul in curte - iese minunat, nu ma amestec cu petrecaretii de mahala, nu cumpar suveniruri de plastic.......si supravietuiesc. 

      Domnul Avramescu este umblat in lume si sesizeaza bine diferentele. 

    Ultima data am fost la mare in 2008.A fost un dezastru,ceva incredibil.Mi-am promis ca cel putin 10 ani sa nu mai calc pe acolo,dar cred ca nici in 2018 nu o sa merg.Despre turismul in Romania eu mi-am format urmatoarea parere:exista inca zone cu peisaje extraordinare ce merita vizitate mai ales daca esti amator de drumetii dar nu trebuie sa ai asteptari mari de la servicii care sunt foarte slabe si cam scumpe

    Articole de bun simt ies din condeiul d-lui Avramescu ,de cele mai multe ori.Am opinii diferite pe alte subiecte,insa acum ,nu am cum sa nu fiu de acord.Aceeasi poveste am trait-o si eu acum 7-8 pe litoral,la Mamaia,cand am facut o mare greseala,ca ,dupa ce am comandat o apa plata la o terasa,sa vreau si pahar...A venit si paharul,dar sticla geamurilor de la vagoanele CFR ,e mai transparenta decat era acel pahar...Problema nu e a celor care au afaceri in zonele turistice,capitalismul le permite,daca si gasesc contrapartea,sa imi ofere o apa plata de 100 de ori mai scumpa decat intr-un supermarket,sa zicem,insotita de servicii deplorabile.Noi,cei care apelam,clientii suntem de vina ca suntem consecventi,mergem an de an in aceleasi conditii mizere.Daca lumea nu ar mai da buzna pe litoral la noi din cauza serviciilor,cazarii,mancarii etc,lucrurile se vor schimba.Dar nu e dat oricui sa isi foloseasca mintea,cu toate ca ,teoretic,o are.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb