ŢUŢUIANU: Institutul Cantacuzino are nevoie de 25 de milioane de euro, anual

C.I.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 29 august 2017

Institutul Cantacuzino are nevoie de 25 de milioane de euro, anual

Institutul Cantacuzino este de importanţă strategică, de siguranţă naţională, fiind necesară suma de 25 de milioane de euro pe an, urmând să producă vaccinuri în aproximativ doi ani, a declarat, ieri, ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, preşedinte al Comisiei SRI.

Domnia sa a declarat la Palatul Parlamentului: "Legat de Institutul Cantacuzino, am primit sarcina în şedinţa de Guvern, sigur că am avut şi o discuţie prealabilă cu premierul pe această chestiune, am constituit un grup de lucru la MApN care să facă evaluarea situaţiei institutului, un due diligence, ca să vorbim în limbaj foarte specific financiar, un due diligence juridic, am cerut să stabilească în ce condiţii putem produce vaccinuri şi putem desfăşura alte activităţi de natură ştiinţifică în cadrul institutului şi care ar fi alocarea minimă necesară. Acest colectiv lucrează împreună cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cu conducerea Institutului Cantacuzino. Au termen de la mine 10 zile să-mi prezinte proiectul de act normativ şi analiza la zi a situaţiei acestui institut".

Potrivit ministrului, institutul va rămâne cu personalitate juridică, dar probabil va fi parte a unei direcţii de cercetare din cadrul MApN: "Zece zile au termen de la mine să facă această analiză, să-mi propună un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului. Dintr-o evaluare prealabilă, deci nu sunt cifre definitive, avem nevoie în primii 5 ani de funcţionare de circa 25 de milioane de euro. Cu concluzia făcută de specialiştii mei militari - că am putea să producem vaccin în 2 ani de zile. Avem nevoie de bani pentru reabilitarea spaţiilor, care nu corespund, pentru dotări pe liniile de producţie şi pentru pregătirea acestei producţii. Sunt foarte multe lucruri care trebuie pregătite ca să poţi să produci un vaccin peste 2 ani de zile. (...) 25 de milioane de euro în fiecare an (...) de la bugetul statului, cu titlu de subvenţie. Există şi o componentă de venituri proprii - că au nişte contracte de cercetare în curs. Am făcut o primă discuţie informală cu ministrul Cercetării, la sfârşitul săptămânii să vedem dacă putem să legăm pe componenta de cercetare anumite lucruri. Cele 25 de milioane de euro le voi cere suplimentar faţă de bugetul alocat de 2% din PIB pentru Apărare".

Întrebat dacă vor exista aceşti bani, el a spus: "Îi vom avea, cred că e o problemă de interes naţional, iar 25 de milioane de euro pe an nu e o sumă care să nu poată fi asigurată de un guvern care e responsabil, fiindcă Institutul Cantacuzino prezintă o importanţă strategică, chiar de securitate naţională. Când nu mai ai niciun fel de mijloc de a-ţi proteja populaţia, evident că nu este o chestiune oarecare, e de securitate naţională".

Ministrul Apărării a argumentat totodată şi trecerea Institutului Cantacuzino la MapN: "El a fost trecut pe la mai multe ministere, nu a reuşit nimeni să-l pună în aplicare, să-l pună în funcţiune. Există acolo şi o anumită dezordine şi conflicte care nu au putut fi temperate în niciun fel şi atunci domnul prim-ministru mi-a spus că MApN, ca structură cu reguli mai bine definite, poate să asigure revitalizarea acestui institut. Şi, sigur, se poate pune şi componenta personală - că şi eu sunt o mână mai fermă şi voi putea să stabilesc ceea ce trebuie stabilit. Vă asigur că îmi voi face treaba şi dacă guvernarea este aşa cum mi-o doresc eu - până în 2020 - Institutul va produce vaccinuri în 2 ani".

Recent, premierul Mihai Tudose a declarat că Institutul Cantacuzino are un rol strategic în asigurarea independenţei României în domeniul producţiei de vaccinuri. Tudose a scris pe Facebook: "Institutul Cantacuzino are un rol strategic naţional şi regional în asigurarea independenţei României în domeniul producţiei de vaccinuri. Tocmai de aceea, revitalizarea şi dezvoltarea activităţii institutului reprezintă un obiectiv asumat al Guvernului".

Anul trecut, Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) a cerut o reacţie din partea preşedintelui României cu privire la producţia unicului producător de vaccinuri din România, Institutul Cantacuzino. "Asistăm cu revoltă şi resemnare la incapacitatea sau reaua voinţă a miniştrilor sănătăţii şi a guvernelor din care aceştia au făcut parte din 2005 până astăzi, care au compromis sistematic producţia unicului producător de vaccinuri din România, Institutul Cantacuzino", a transmis PIAROM.

PIAROM a amintit că au fost făcute anchete, mass media a sancţionat incapacitatea administrativă a celor puşi să aibă grijă de sănătate şi nu s-a întâmplat nimic: "S-au făcut împrumuturi semnificative de la Banca Mondială, au fost alocaţi bani de investiţii de la buget, dar în anul 2016 Institutul Cantacuzino nu a produs nici măcar vaccin BCG pentru protejarea nou-născuţilor contra tuberculozei, boala la care deţinem primul loc în Europa", se precizează în comunicat. De asemenea, PIAROM a menţionat că, în iunie 2016, Ministerul Sănătăţii a aprobat Strategia de Combatere a Tuberculozei, fără a avea nicio prevedere legată de reluarea producţiei acestui vaccin.

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) a cerut o reacţie adecvată din partea Preşedinţiei României, reamintind că problema Institutului Cantacuzino a figurat ca temă de interes pentru CSAT, care a adoptat în 2012 hotărâri legate de locul acestui producător strategic autohton, fără a se constata nicio îmbunătăţire a situaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb