Uniunea Arhitecţilor din România consideră că acţiunea de demontare a Halei Matache are un aspect grav în demersurile administrative, dar că problema urbanistică este mult mai complexă şi mai gravă, conform unui comunicat de presă.
"Uniunea Arhitecţilor din România consideră că pentru toată artera de legătură prevăzută între Calea Victoriei - Buzeşti - Uranus este necesar un concurs internaţional prin care să se evidenţieze reţeaua de transport a oraşului şi zonele riverane ale acestei artere, zone care pot fi de locuinţe, dotări, spaţii verzi, birouri dar şi alte variante, care nu sunt cunoscute la ora actuală nici de populaţia Bucureştiului şi nici chiar de profesionişti (arhitecţi, urbanişti, restauratori, etc)", se menţionează în comunicat.
UAR menţionează că revizuirea Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului a fost respinsă de Preşedinţie şi retrimisă Parlamentului, pe data de 18 martie, pentru reexaminare. "În condiţiile date, se impune reluarea dezbaterii pe tema modificării Legii Urbanismului, atât în Parlament cât şi în cadrul societăţii civile", susţine UAR.
Pornind de la această acţiune de demontare şi de rezolvare punctuală a problemei unui monument istoric, cum este Hala Matache, Uniunea Arhitecţilor din România consideră că se impune tratarea situaţiei urbanistice a Bucureştiului la nivel de ansamblu, cu accent pe dezvoltarea durabilă, de perspectivă a capitalei.