Centrul de măsurare a radioactivităţii din zona de excludere a Centralei nucleare de la Cernobîl a devenit parţial nefuncţional, după ce militarii ruşi au furat, în timpul ocupaţiei din lunile februarie şi martie, softurile echipamentelor, a declarat directorul adjunct al centrului, Olexandr Barsukov, potrivit Agerpres.
Conform sursei citate, armata Rusiei ar fi sustras hardurile calculatoarelor şi programele cu care lucrau specialiştii Centrului de măsurare a radioactivităţii, având suspiciunea că în aceste laboratoare Ucraina ar crea armament nuclear.
"Când ocupanţii au intrat aici, din relatările celor care au rămas aici, au fost desfăcute toate calculatoarele. Ei susţineau că noi aici ne pregăteam pentru crearea armamentului nuclear. Era o informaţie falsă. Au stricat toate computerele şi softul cu care lucrau toate echipamentele pe care le avem aici. Probabil au căutat informaţii. Au scos toate hardurile şi le-au aruncat prin jur. Am încercat să le căutăm şi să le montăm din nou, dar până acum acest lucru a fost imposibil. Conducerea unităţii noastre duce tratative cu diferite companii, inclusiv cu companiile care ne-au furnizat aceste echipamente. Comisia Europeană ne-a ajutat să creăm acest laborator şi în scurt timp ne-au promis că ne vor aduce softuri noi şi vom încerca să repornim aceste echipamente", a afirmat Olexandr Barsukov.
În prezent, datele cu privire la radioactivitatea din perimetrul protejat al centralei atomice au fost colectate cu ajutorul altui sistem care include 39 de senzori amplasaţi în diferite puncte din zona de excludere şi care transmit informaţii cu privire la nivelul radiaţiilor.
Centrul de măsurare a radioactivităţii din zona de excludere a Centralei nucleare de la Cernobîl este administrat de Întreprinderea de stat specializată "Ecocentru".
Centrala de la Cernobîl, care a fost afectată de explozia de la 26 aprilie 1986, s-a aflat sub controlul militarilor ruşi în perioada 24 februarie - 31 martie, timp în care aproximativ 1.000 de soldaţi au staţionat în zona de excludere
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2022, 10:46)
Aceasta informatie este o minciuna pura. Sunt IT-ist si stiu cum functioneaza un sistem de calcul, nu mai vorbesc de unul atasat unei centrale nucleare.
Exista back-up. Este obligatoriu back-up, salvarea datelor si a programelor astfel incat, in eventualitatea stricarii unor hard-diskuri, acestea sa fie restaurate pe echipamente noi in cateva ore.
Ucrainianul minte cu spume.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2022, 12:42)
Presupusa expertiza de IT-ist iti da greutate. Ati avut des la firma 1000 de ivani pusi pe spart?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2022, 13:12)
Ivani puși pe spart ce? Semințe?
Ți-a explicat omul mai sus foarte clar: e imposibil ca soft-urile să se afle doar pe 4-5 calculatoare din aceeași locație. Există backup-uri în diferite alte locații. Există furnizori pentru acele software-uri. Sper că nu-ți imaginezi că au venit programatorii și-au scris codul în interiorul centralei de la Cernobîl? Sau că centrala aia avea soft unicat.
Până și un rahat de SRL dacă are o echipă de IT decentă face backup în alte zone fizice.
Hai că nu toți suntem proști.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2022, 14:29)
Prosti poate nu dar troli poate da. Intr-o zona de razboi securitatea backup-urilor e discutabila. In Romania rahaturile de SRL-uri sunt varza pe partea de IT in general si catastrofe pe partea de securitate, la fel si multe institutii ale statului. In rest nu te rupe cu povesti despre soft-uri unicat, articolul e suficient de informativ.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2022, 16:34)
Tu esti trolul pe acest forum care te inchini zilnic la Ghost of Kiev.
Ce zona de razboi, prietene trol cu putin bun-simt? Softwareul din centrala a fost salvat de multe ori inainte de invazie si se afla in mai multe locatii ucrainiene. Spala putina de aici cu minciunile tale.
Articolul preia inca o noua minciuna ucrainiana.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2022, 16:39)
Clar "spart seminte" si spart cu ciocanul. Pentru ca articol se vorbeste despre faptul ca HDD-urile au fost aruncate pe jos. Nu hack-uite.
"Au scos toate hardurile şi le-au aruncat prin jur. Am încercat să le căutăm şi să le montăm din nou, dar până acum acest lucru a fost imposibil."
Povestea din articol este o bizarerie neplauzibila in anul 2022. Oricine isi reface sistemul de calcul dupa un crash de HDD in cateva ore de pe back-up. Daca il are......
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2022, 17:15)
Vai tu, scuze, ai dreptate, trolii rusilor au oroare de cuvantul razboi. Trolii de bun simt de rit putinist folosesc eufemisme gen operatiuni si ca sa simta sofisticati adauga si speciale. Daca nu spui si seria de pe hard-disc-uri nu te crede nimeni ca a fost salvat in mai multe locatii, sigur colegii de birou te pot ajuta.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2022, 10:56)
Centrala nucleara a fost construita de rusi, si este a lor. Ce sa fure atunci?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2022, 12:44)
Ai incercat sa citesti articolul si nu ai reusit, asa ca ai tras la intamplare unul dintre biletelele de la sefu?