Ucraina nu a reuşit să strângă suma propusă, de un miliard de dolari, pentru închiderea locaţiei de la Cernobîl, unde, în 1986, a avut loc cel mai grav dezastru nuclear din lume.
La Kiev a avut loc, ieri, o conferinţă a donatorilor în care au fost obţinute 575 milioane de euro (820 milioane de dolari) de la ţări printre care SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi Germania. Japonia nu a făcut nicio donaţie, la fel Spania, Italia şi Arabia Saudită, după cum a anunţat preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici.
Accidentul nuclear produs recent la centrala de la Fukushima Dai-Ichi din Japonia a readus în atenţie dezbaterea cu privire la siguranţa nucleară, pe care s-au concentrat statele în urma exploziei reactorului numărul 4 de la Cernobîl. Dar, şi în aceste condiţii, guvernele europene cu probleme financiare, care încearcă să se redreseze după criza globală, au fost reţinute în a participa la conferinţa donatorilor din Ucraina.
"Conştientizăm că resursele sunt sub limita ce poate fi furnizată de oricare ţară", a spus Ianukovici la conferinţa organizată ca parte a acţiunilor de comemorare a accidentului din 26 aprilie 1986.
Din suma promisă la conferinţa de ieri, Comisia Europeană s-a angajat să asigure 110 milioane de euro, iar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) - cel puţin 120 de milioane de euro. Statele Unite au promis 123 de milioane de dolari, cea mai mare sumă pusă la dispoziţie de o ţară.
Oficialii europeni speră că şi alte ţări vor face donaţii mai târziu. Astfel, Italia, Brazilia, Bulgaria, Canada şi Mexic sunt aşteptate să anunţe donaţii la un alt moment.