În total 26 de persoane - majoritatea studenţi militari - au murit în urma prăbuşirii unui avion militar de transport, vineri, în timpul unui zbor de antrenament, în estul Ucrainei, potrivit unui ultim bilanţ, relatează AFP.
"Ucraina a pierdut 26 dintre fiii săi", a anunţat sâmbătă, pe Facebook, preşedintele Volodimir Zelenski, care a decretat o zi de doliu naţional, sâmbătă.
Un bilanţ anterior anunţa 22 de morţi şi doi dispăruţi.
La bordul avionului se aflau 27 de persoane - şapte membri ai echipajului şi 20 de studenţi la Universitatea Naţională ucraineană de Aviaţie de la Harkov (est).
Doi studenţi au supravieţuit catastrofei, însă unul dintre ei, care se afla într-o "stare extrem de gravă", a murit sâmbătă dimineaţa, a anunţat Ministerul Sănătăţii.
Al doilea rănit a suferit o comoţie cerebrală, însă viaţa nu îi este în pericol, a anunţat clinica care-l îngrijeşte, notează AFP.
Avionul, un Antonov-26, s-a prăbuşit vineri seara, în timpul unui zbor de antrenament, la doi kilometri de aeroportul militar Ciuguiv, în apropiere de Harkov.
Potrivit unor informaţii preliminare, comandantul echipajului care pilota aeronava a semnalat o pană la unul dintre motoare cu şapte minute înainte de prăbuşire şi a cerut să aterizeze de urgenţă, au anunţat, într-un comunicat Serviciile Ucrainene de Securitate (SBU).
Studenţii nu erau implicaţi în pilotarea avionului, subliniază SBU.
Ministrul Apărării Andrii Taran a anunţat că "avionul a atins solul cu aripa", potrivit unui comunicat al ministerului.
Aeronava a fost construită în 1977, însă putea să efectueze în continuare zboruri timp de trei ani, în urma unor renovări, a dat asigurări ministrul.
Oraşul Ciuguiv, cu 30.000 de locuitori, se află la aproximativ 30 de kilometri sud-est de Harkov şi la 100 de kilometri vest de linia frontului, care desparte teritoriile aflate sub controlul Guvernului ucrainean de cele aflate sub controlul separatiştilor proruşi.
Avionul de transport uşor tip An-26 a fost conceput în Ucraina, în epoca sovietică. Aeronava are o lungime de 26 de metri şi poate zbura cu o vizteză de croazieră de 440 de kilometri pe oră.
Mai multe avioane militare s-au prăbuţit în Ucraina în timpul unorzboruri de antrenament, în ultimii ani.
1. eu cand zic, asa e.
(mesaj trimis de Vali în data de 27.09.2020, 15:03)
s-a declansat sub-conflictul dintre Armenia si Azerbaijan asa cum atentionam la un articol despre Putin intr-un comentariu acum 3-4-5 saptamani aici, pe bursa.
sfatul meu e sa priviti acest sub-conflict ca parte a razboiului care se va declansa pe teritoriul turciei.
eu cand zic ceva asa e si niciodata altfel.
doar ineptii nu inteleg ce zic cand zic si neaga.
dar... intotdeauna realitatea ii pocneste intre ochi.
Am avut dreptate.
Realitatea situationala e condusa in mod corect de maini puternice.
Spor la urmarirea spectacolului Lumii :)
p.s. Urmariti conexiunea altui sub-conflict (Rusia-Georgia legat de aria Osetia) versus acest subconflict Armenia-Ajerbaijan legat de aria Nagorno-Karabakh in marele context situational al suprimarii neo-otomanismului Turciei lui Erdogan si finalmente eliminarii Turciei ca tara, ca entitate organizata administrativ.
Puterea mea e mare. Am sa va invat sa o vedeti. Orbii care refuza sa accepte ca redefinesc realitatea, pot orbecai in continuare.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Vali în data de 27.09.2020, 15:06)
se numeste 'remote viewing' up-gradata de la nivelul uzual din intelligence-ul militar de "vedere la distanta" dpdv spatial (mai des) si temporal (mai rar) ... up-gradata la nivelul de EDITARE A LANTULUI DE EVENIMENTE.
si cu asta am zis tot.
Spor la urmarirea spectacolului Lumii.
Regizorul e talentat , credeti-ma! :)