• Vicepremierul Marko Bela, atac la partenerul de guvernare: "PDL este în derivă. Se poate ajunge la ieşirea de la guvernare în scurt timp"
Aflată la guvernare de mai bine de nouă luni alături de PDL, UMDR, condusă de vicepremierul Marko Bela, ia în calcul ieşirea de la guvernare, în perioada imediat următoare.
Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu Mureş, că Uniunea nu este în situaţia să spună că trece în opoziţie, dar se poate ajunge la aşa ceva "chiar în timp scurt", întrucât partenerii de coaliţie sunt "în derivă", relatează Mediafax.
Marko Bela a spus că este conştient că în opoziţie este mult mai uşor, mai ales că se pot formula critici reale, cu atât mai mult cu cât situaţia Guvernului este grea: "Cred că încă nu suntem în situaţia să spunem că trecem în opoziţie. Se poate ajunge chiar în timp scurt, dar acum suntem în situaţia de a guverna, bine sau prost. (...) Şi în legătură cu propria noastră activitate putem formula critici. Dar partenerii de coaliţie, în jumătate de an au făcut o cale uimitoare de la formaţiune cu disciplină militară, la derivă. Nu este treaba noastră să urmărim disputele din alte partide, cât timp nu influenţează activitatea din Parlament.
Însă deriva permanentă, îndoielile, retragerile, voturile proaste - vedeţi numai ce a fost în ultimele zile - nu le putem accepta".
Marko Bela a susţinut că UDMR este o formaţiune cu opinii mai diverse decât în orice alt partid şi în legătură cu orice măsură socială, economică se înregistrează diferite păreri, dar în acelaşi timp reprezentanţii săi sunt capabili să discute şi să voteze unitar: "Partenerii nu au decât să aibă dispute interne, dar să respecte ce am convenit. Legea salarizării, după două ore de discuţii în coaliţie am ajuns să măsurăm starea economică a unui cetăţean având în vedere dacă are motocicletă sau nu. Nu pentru aceste prostii am acceptat să intrăm la guvernare".
Vicepremierul a arătat că priorităţile UDMR din perioada următoare vizează inclusiv situaţia socială, întrucât sunt "multe îngrijorări" în legătură cu salariile: "Reducerea cu un sfert (n.r. - a salariilor bugetarilor) ţine până la sfârşitul lui decembrie. Înseamnă doar că este nevoie de noi reglementări, care să ducă la mărirea lor, nu revenirea automată la cuantumul anterior. Legea salariilor ce se discută acum trebuie să se refere la acest aspect. După ce am redus personalul şi cheltuielile la ministere, după 31 decembrie trebuie să se încheie această perioadă".
Revenind la subiectul prezenţei UDMR în coaliţia guvernamentală, Marko Bela a spus că primeşte în ultima vreme destule critici, care nu îl surprind, întrucât a "căzut" pe Uniune "beleaua" să impună măsuri nepopulare.
• Tabără: "Nu e treaba UDMR ce se întâmplă în PDL"
Ministrul Agriculturii, democrat-liberalul Valeriu Tabără, a declarat, sâmbătă, pentru Mediafax, că UDMR nu a avut decât de câştigat rămânând alături de PDL şi a arătat că "nu este treaba domnului Marko Bela ce se întâmplă în PDL", respingând astfel criticile liderului UDMR.
Valeriu Tabără a declarat: "UDMR nu a avut decât de câştigat rămând alături de PDL şi participând la reformă. Nu poţi să ai numai câştiguri. Nu e treaba domnului Marko Bela ce se întâmplă în PDL, ci treaba dânsului este UDMR şi parteneriatul cu PDL şi are responsabilitatea unui moment de guvernare nu numai acum alături de PDL, ci şi pentru situaţiile privind guvernările pe care UDMR le-a avut alături de PSD şi PNL".
Tabără a apreciat că "domnul Marko Bela greşeşte" în aprecierile la adresa PDL şi a arătat că îi garantează lui Marko Bela că PDL este "extrem de bine organizat şi aşezat". Întrebat care crede că este motivul care l-a făcut pe liderul UDMR să critice PDL, Valeriu Tabără a arătat că, după părerea sa, acesta ar fi "accentuarea luptei politice între lideri".
• Vosganian: Lansăm UDMR o invitaţie la dialog
Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a lansat, sâmbătă, de la Iaşi, o invitaţie la dialog şi, totodată, un avertisment către UDMR, atenţionând formaţiunea condusă de Marko Bela că riscă să piardă încrederea propriei comunităţi. Potrivit Agerpres, Varujan Vosganian a declarat: "Aşa cum e firesc, reprezentanţii comunităţii maghiare au interese care sunt aceleaşi ca şi cele ale întregii comunităţi naţionale. Prestaţia UDMR de a acorda sprijin necondiţionat unui guvern care agresează prin activitatea sa interesele fundamentale ale comunităţii maghiare poate crea probleme politice. De aceea lansăm UDMR şi un avertisment, dar şi o invitaţie la dialog".Viceliderul PNL a afirmat, totodată, că se poartă un dialog cu alte formaţiuni politice privind procedurile care ar trebui declanşate odată cu moţiunea de cenzură, dar şi în ceea ce priveşte construcţia politică alternativă ce decurge din alcătuirea unei noi majorităţi parlamentare. (A.G.)
1. m-am inselat ?
(mesaj trimis de matinal în data de 27.09.2010, 02:06)
Apropo de pozitia colegilor de guvernare, eu traiam cu impresia ca, cei care au de castigat in urma participarii unei formatiuni la guvernare sunt cei guvernati, nu guvernantii. Se pare ca m-am inselat.