Cei 27 de miniştri de finanţe ai UE au dat undă verde unui nou ajutor de cinci miliarde de euro pentru Ucraina în scopul de a o ajuta să facă faţă consecinţelor războiului, relatează AFP, conform Agerpres.
Această asistenţă sub formă de împrumut, propusă miercuri de Comisia Europeană, reprezintă a doua tranşă dintr-un pachet maxim de nouă miliarde pentru 2022 anunţat în mai de preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen.
"Noul împrumut de 5 miliarde de euro va fi utilizat pentru funcţionarea cotidiană a statului (ucrainean) şi a infrastructurilor esenţiale ale ţării, precum şcolile şi spitalele", a declarat ministrul ceh de finanţe, Zbynek Stanjura, după o reuniune la Praga a omologilor săi din UE.
Cei 27 au aprobat pe 12 iulie un prim ajutor de un miliard de euro, în cadrul acestei "asistenţe macrofinanciare". Această sumă a fost cheltuită la începutul lui august.
Stanjura a promis vineri că face eforturi "pentru a obţine un acord rapid privind punerea la dispoziţie a celor trei miliarde de euro restante".
Statele membre sunt divizate asupra modalităţilor de finanţare ale acestei sume, ceea ce întârzie procesul. "Trebuie să ne punem de acord asupra repartiţiei între împrumuturi şi subvenţii", a recunoscut ministrul ceh, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE din luna iulie.
Cele nouă miliarde de euro promise de UE se înscriu într-un efort internaţional mai amplu, susţinut în special de SUA şi de celelalte ţări ale G7 şi care totalizează 39 de miliarde.
Însă această sumă ar urma să se dovedească insuficientă, întrucât ea a fost calculată plecând de la ipoteza că operaţiunea militară declanşată de Rusia în Ucraina va lua sfârşit în luna august, potrivit unui diplomat european.
Ea nu ţine cont nici de nevoile imense pentru reconstrucţia ţării. Banca Mondială a estimat vineri costul "actual" al acestei reconstrucţii la 349 de miliarde de euro, precizând că el ar urma "să crească şi mai mult în următoarele luni, pe măsură ce războiul se prelungeşte".
Asistenţa macrofinanciară este un ajutor pe care UE îl furnizează ţărilor vecine care se confruntă cu grave probeleme ale balanţei de plăţi, completând un ajutor al Fondului Monetar Internaţional.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ics în data de 09.09.2022, 23:21)
Dar de ce 2 miliarde nu le aloca energiei și gazului pentru a scădea valoRea facturilor?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.09.2022, 23:31)
va da ceva maruntis daca primeste ordin
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2022, 07:34)
toti banii sunt alocati energiei și gazului pentru a scădea valoRea facturilor
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2022, 08:10)
Bani risipiti doamna. Ca si miliardele risipite cu vaccinurile.
Doamna,
Vedeti un viitor al Europei, al UE, cu sau fara Ucraina, cu un zid de HIMARS la est? Vedeti un viitor al acestui spatiu fara Rusia?
Ca, speram ca nu visati sa ocupati militar Rusia.
Este cert, UE, tarile europene vestice, cu sau fara Ucraina, nu functioneaza fara Rusia. Motorul German, este bine lustruit si gresat, dar este oprit fara resursele din Rusia. Si nu numai la germani. Si sunt putine tari europene care pot supravietui fara Rusia.
Iar, fara Rusia, populatia din Europa vestica va trai din ce in ce mai rau. Nivelul de trai va scadea . Iar conditiile climatice tor mai severe, vor accelera distrugerea modului de viata vestic.
Fata de aceste realitati, populatia din Ucraine va incepe sa se intrebe daca mai vrea sa traiasca intr-o UE aflata intr-o criza fara iesire, fara resurse, fara energie, in frig, fara votca lor de zi cu zi si mancand lacuste, greieri gandaci si viermi, . Si pe deasupra intr-o UE arsa de secete prelungite si distrusa de viituri.
Si Ucrainenii vor incepe desigur sa se intrebe daca vor sa-si vada resursele, destul de importante, jefuite de corbii vestici, asa cum s-a intamplat in Romania.
Fara indoiala ca Ucraina va intelege ca in viitor Europa nu va fi zona bunastarii, fara resursele Rusiei. Si pentru ca Ucraina sa se dezvolte si pentru ca ucrainenii sa traiasca decent, nu UE este solutia.
Ca Rusia, s-ar putea ca in viitor, dupa tot ce au facut vesticii, sa nu mai fie atat de intelegatoare, mai ales cu Germania, motorul economic din zona si sperante in UE de revenire nu sunt
Si atunci, daca Ucrainenii inteleg ca in UE nu va mai fi in viitor raiul, s-ar putea intelege cu rusii. Desigur in sensul capitularii neconditionate.
Si atunci, toata tehnica militara avansata, va fi preluata de rusi. Ca se vede, rusii ca au inceput sa aiba grija si nu prea mai distrug asemenea obiective.
Iar toate sutele de miliarde luate de la cetatenii europeni si americani si tocate acolo, vor face obiectul hazului in Rusia.
Risipiti munca cetatenilor UE degeaba, doamna!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2022, 09:25)
Corect... Layen este depasita de situatie si este marionata lui Bideu...
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2022, 09:50)
Domnu trolu, doamna vorbeste limba romana, citeste postarile de la articolele de pe Bursa?
Risipiti timpul cetatenilor UE degeaba, domnu!