UE deschide o investigaţie asupra unui contract privind proiectarea, construirea şi exploatarea unui parc fotovoltaic în România

F.D.
Miscellanea / 3 aprilie

UE deschide o investigaţie asupra unui contract privind proiectarea, construirea şi exploatarea unui parc fotovoltaic în România

Comisia Europeană a lansat, miercuri, două investigaţii aprofundate vizând rolul potenţial de denaturare a pieţei al subvenţiilor străine acordate ofertanţilor în cadrul unei proceduri de achiziţii publice din România, relatează Agerpres.

Procedura publică relevantă a fost lansată de o autoritate contractantă română (Societatea PARC fotovoltaic Rovinari Est S.A.) pentru proiectarea, construirea şi exploatarea unui parc fotovoltaic în România, cu o putere instalată de 110 MW. Acest proiect este finanţat parţial din Fondul UE pentru modernizare.

Investigaţiile lansate astăzi sunt rezultatul notificărilor transmise, pe de o parte, de Grupul Enevo, inclusiv de LONGi Solar Technologie GmbH şi, pe de altă parte, de Shanghai Electric UK Co. Ltd. şi de Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd.

În urma examinării preliminare a tuturor observaţiilor, Comisia a considerat că este justificat să iniţieze o investigaţie aprofundată pentru doi ofertanţi, deoarece există suficiente indicii că ambele au primit subvenţii străine care denaturează piaţa internă.

"În cursul investigaţiei aprofundate, Comisia va evalua în continuare presupusele subvenţii străine şi va obţine toate informaţiile necesare pentru a stabili dacă este posibil ca acestea să fi permis societăţilor să prezinte o ofertă nejustificat de avantajoasă ca răspuns la o licitaţie. O astfel de ofertă ar putea determina alte întreprinderi care participă la procedura de achiziţii publice să piardă oportunităţi de vânzare", subliniază executivul comunitar.

În conformitate cu Regulamentul privind subvenţiile străine, întreprinderile sunt obligate să notifice licitaţiile lor de achiziţii publice în UE atunci când valoarea estimată a contractului depăşeşte 250 milioane de euro şi când societăţii i s-au acordat contribuţii financiare străine de cel puţin 4 de milioane euro din cel puţin o ţară terţă în cei trei ani anteriori notificării.

"Panourile solare au devenit importante din punct de vedere strategic pentru Europa: pentru producţia noastră de energie curată, locuri de muncă în Europa şi securitatea aprovizionării. Cele două noi investigaţii aprofundate privind subvenţiile străine în sectorul panourilor solare urmăresc să menţină securitatea economică şi competitivitatea Europei prin asigurarea faptului că întreprinderile de pe piaţa noastră unică sunt cu adevărat competitive şi joacă un rol echitabil", a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Primul consorţiu investigat de executivul comunitar este compus din grupul Enevo şi LONGi Solar Technologie GmbH. Enevo Group, liderul consorţiului, este un furnizor de servicii de inginerie şi consultanţă cu sediul în România. Longi Solar Technologie GmbH este o filială germană nou înfiinţată, deţinută integral şi controlată integral de LONGi Green Energy Technology Co., Ltd, care este un furnizor important de soluţii solare fotovoltaice, cotată la Bursa din Hong Kong. Atât LONGi Solar Technologie GmbH, cât şi LONGi Green Energy Technology Co., Ltd. îşi desfăşoară activitatea în domeniul dezvoltării, fabricării şi întreţinerii plachetelor, celulelor şi modulelor solare.

Al doilea consorţiu investigat este compus din Shanghai Electric UK Co. Ltd. şi Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd. Ambele societăţi sunt deţinute şi controlate în proporţie de 100% de Shanghai Electric Group Co. Ltd, o întreprindere deţinută de stat din Republica Populară Chineză. Este deţinută şi controlată în ultimă instanţă de Comitetul de supraveghere şi gestionare a industriei deţinut de stat Shanghai, o entitate deţinută de stat care este subordonată Guvernului Popular Central Chinez. Shanghai Electric UK Co., Ltd. şi Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co., Ltd. sunt principalii furnizori mondiali de soluţii industriale în domeniul energiei, al producţiei şi al integrării inteligenţei digitale. Acestea furnizează servicii privind stocarea energiei eoliene, solare şi a hidrogenului, precum şi un proces integrat de generare, reţea, încărcare şi stocare.

La finele anului trecut, compania Parc Fotovoltaic Rovinari Est SA, o societate deţinută în ponderi egale de Complexul Energetic Oltenia şi OMV Petrom, a scos la licitaţie contractele pentru construcţia a patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 450 MW.

La începutul anului 2024, Societatea Parc Fotovoltaic Rovinari Est anunţa că a primit nu mai puţin de opt oferte la licitaţia pentru construcţia celor patru parcuri fotovoltaice, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Una din oferte a venit de la asocierea: Enevo Group (Leader),LONGI Solar Technologie iar o alta ofertă a venit de la asocierea Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Company Limited (Leader),Shanghai Electric UK Company Limited.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. lasa parcul...dar salile de "sport" in sate pustiite si cu demografic crash?

    sau parcurile "noi" in sate fara caini? 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb