UE intenţionează să creeze o superagenţie de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 14 august 2007

UE intenţionează să creeze o superagenţie de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor

După succesul obţinut prin reducerea tarifelor la apelurile în roaming, Comisia Europeană are în vedere un plan prin care fostele monopoluri în domeniul telefoniei ar putea fi obligate să acorde competitorilor acces egal la reţelele lor de transmisie, relatează International Herald Tribune, citată de Rompres. Potrivit unei surse de la Bruxelles care are cunoştinţe directe despre acest plan, comisarul european pentru societate informaţională şi media, Viviane Reding, doreşte să înfiinţeze un nou organism, numit Autoritatea Europeană pentru Piaţa Telecomunicaţiilor, ale cărui puteri să le depăşească pe cele ale autorităţilor de reglementare naţionale din domeniu.

Noul organism ar urma să fie format din directorii agenţiilor de telecomunicaţii din toate cele 27 de state membre, iar una dintre cele mai puternice "arme" ale noii autorităţi va fi puterea de a obliga fostele monopoluri să se separe de reţelele fizice de transmisie, pentru a se acorda şi competitorilor de pe piaţă acces egal la aceste reţele. Din datele furnizate de European Competitive Telecommunications Association, ce reuneşte competitorii fostelor monopoluri, 90% din apelurile vocale de pe cuprinsul UE şi 80% din traficul de internet în bandă lată se desfăşoară, cel puţin parţial, prin reţelele fostelor monopoluri.

Planul ce este analizat luna aceasta de experţi din cadrul executivului comunitar ar urma să fie prezentat comisarilor europeni în luna noiembrie. Dacă Colegiul Comisarilor se pronunţă în favoarea propunerii, aceasta ar putea fi înaintată în 2008 miniştrilor telecomunicaţiilor din statele membre şi Parlamentului European, spre aprobare. Spre deosebire însă de planul de reducere semnificativă a tarifelor pentru apelurile în roaming, al cărui sprijin larg din partea consumatorilor a ajutat la propulsarea sa prin forurile politice, planul de creare a unei superagenţii europene cu putere de a interveni pe pieţele interne nu mai este la fel de atrăgător pentru consumatori şi are toate şansele să întâmpine o opoziţie vehementă din partea actorilor vizaţi direct din întreaga Europă.

"Credem că acum concurenţa este mai vie ca niciodată şi că separarea funcţională ar fi o idee foarte proastă", a apreciat Michael Bartholomew, director al Asociaţiei operatorilor reţelelor europene de telecomunicaţii, ce reprezintă 41 de operatori din 34 de state.

În Uniunea Europeană, separarea funcţională a fost practicată până în prezent doar în Marea Britanie, unde British Telecom a fost obligată, în 2005, de autorităţile locale de reglementare, să creeze reţele separate şi subsidiare de servicii. Cei care sprijină această măsură susţin că separarea a dus la triplarea numărului liniilor telefonice din Marea Britanie, în timp ce opozanţii afirmă că separarea a creat incertitudine pe piaţă şi a determinat un nivel extrem de scăzut al investiţiilor în reţelele de telecomunicaţii din ţară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb