Pregătirea unui pachet de 20 de miliarde de euro pentru sprijin militar suplimentar Ucrainei este în desfăşurare în Uniunea Europeană, în timp ce blocul european se grăbeşte să asigure asistenţă Kievului, sub presiunea preşedintelui Donald Trump de a ajunge la un acord de pace rapid cu Rusia, potrivit surselor citate de Bloomberg şi POLITICO.
Iniţiativa include furnizarea de muniţie de artilerie, sisteme de apărare aeriană, rachete de atac de mare precizie, drone şi alte arme, fiind vizată şi consolidarea brigăzilor ucrainene.
Blocul comunitar încearcă să ajungă la un acord de principiu, care ar permite contribuţii din partea statelor membre şi a aliaţilor care împărtăşesc aceleaşi valori, atât în numerar, cât şi în natură. De asemenea, valoarea ajutorului ar putea creşte pe măsură ce diplomaţii continuă consultările înainte de reuniunea miniştrilor de externe de la Bruxelles de luni. Iniţial, suma estimată pentru pachetul de ajutor era între 6 şi 10 miliarde de euro, dar această valoare a fost revizuită în urma discuţiilor, ajungând acum la 20 de miliarde de euro, şi ar putea continua să evolueze.
Planul de reaprovizionare a Ucrainei cu armament este coordonat de Kaja Kallas, fost prim-ministru al Estoniei şi diplomatul de top al Uniunii Europene. Acesta urmăreşte să depăşească angajamentele anterioare ale Uniunii Europene şi să garanteze o mai mare colaborare între statele membre. Deşi ajutorul este încă în negociere, se preconizează ca acesta să provină mai degrabă din contribuţiile comune ale statelor membre, decât dintr-un pachet oficial al UE, având în vedere opoziţia unor ţări, cum ar fi Ungaria.
În paralel, Uniunea Europeană se grăbeşte să întocmească planuri de sprijin pentru Ucraina, să-i ofere garanţii de securitate în eventualitatea unui acord de pace cu Rusia şi să-şi mărească cheltuielile în domeniul apărării, mai ales după ce Trump a început negocierile cu Moscova.
În această săptămână, oficialii americani şi ruşi s-au întâlnit în Arabia Saudită, iar Trump a sugerat că un acord rapid ar putea pune capăt războiului. Preşedintele american a stârnit îngrijorare printre aliaţii săi, când a sugerat că Ucraina ar fi responsabilă pentru izbucnirea conflictului şi a pus sub semnul întrebării legitimitatea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Aceasta a fost o temă similară propagandei ruse, care a cerut alegeri, deşi Ucraina nu poate organiza alegeri în timpul stării de urgenţă din cauza războiului. Totuşi, în perioade de război, este obicei ca multe ţări să nu organizeze alegeri, ca şi în cazul Regatului Unit, care nu a organizat alegeri între 1935 şi 1945.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a convocat o serie de întâlniri cu ţările UE şi alţi aliaţi pentru a discuta răspunsul la această situaţie. La Conferinţa de Securitate de la Munchen, oficialii americani au avertizat că există limite clare în ceea ce priveste implicarea SUA, iar un consens între statele membre ale UE este necesar pentru finanţarea Ucrainei şi pentru consolidarea apărării Uniunii. Discuţiile vor continua în săptămânile şi lunile următoare, după alegerile din Germania.
În plus, Franţa colaborează cu Regatul Unit pentru a crea o "forţă de siguranţă" care să protejeze Ucraina de o posibilă atac din partea Rusiei, în cazul unei încetări a focului. Macron şi premierul britanic Keir Starmer urmează să călătorească în SUA săptămâna viitoare pentru întâlniri cu Trump.
Pachetul de ajutor al Uniunii Europene vine în contextul în care preşedintele american Donald Trump l-a acuzat pe Zelenski de responsabilitatea pentru război, numindu-l "dictator" şi susţinând că Ucraina a manipulat SUA pentru a obţine miliarde de dolari în ajutor militar. De asemenea, liderul republican al Camerei Reprezentanţilor a declarat că nu există interes în Washington pentru a trimite mai mult ajutor Kievului.
Confruntarea are loc pe măsură ce oficialii şi liderii UE se pregătesc pentru o vizită la Kiev, luni, cu ocazia împlinirii a trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina. În acelaşi timp, Macron şi Starmer se vor întâlni cu Trump în SUA pentru a discuta despre poziţiile celor două părţi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2025, 11:30)
Iar mai primim cadou,
niste ordonante trenuleti/taxe marite/inflatie,.......
ca sa platim pomenile Ursulei Pfitzer catre banderisti
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2025, 18:50)
Ne povestești realitatea din Rusia.
Nu ne pasă dacă ai votat Putin!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2025, 12:22)
Hai popor , erai toată ziua cu slava în gură, acum taci și sapă. Facerea de bine.........
2.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 22.02.2025, 13:37)
...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2025, 15:10)
Acest ajutor vine in contextul in care SUA a oprit livrarile de arme catre Ucraina. Americanii vor ca singurele arme care mai merg in Ucraina sa fie cumparate cu banii europenilor de la americani.
"The United States has stopped selling weapons to Ukraine, said the head of the Defense Committee of the Verkhovna Rada, Roman Kostenko.
"According to my information, the weapons that were going up for sale - deliveries have stopped. Those companies that were supposed to transfer these weapons are n ow wa iting, because there is no decision," the deputy said."
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2025, 17:20)
Cel mai mare castig al Rusiei va fi aderarea Ucrainei la UE. In 2-3 ani, Ucraina va fi expulzata din UE si cei mai mari aliati ai sai de acum vor deveni dusmani. De ce? Din cauza nesimtirii ucrainenilor care se considera superiori tuturor din toate punctele de vedere, iar pretentiile lor vor fi, practic, infinite. Asta inseamana o slabire reala si de lunga durata a UE, exact ceea ce vrea Rusia.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2025, 17:21)
Cel mai bogat cersetor al lumii este Volodimir Zelenszki",
afirma fostul coleg de partid Artyom Dmitruk, care
sustine ca "gasca pesedintelul au castigat 50 miliarde $"
datorita razboiului
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2025, 18:44)
In loc de Marea Contraofensiva cu toate super armele+banutii,
a 32 de tari NATO ucraina pierde zinic cel putin 30 km patrati pe frontul principal desi mai are in kursk vreo 150 de closete in curtile ocupate,
atunci unde sunt cele 300 miliarde luate de la gura europenilor si 500 de miliarde luate de la gura americanilor
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2025, 18:52)
Mult hate rusesc/transnistrian pe aici!
Susținătorii COLECTIVIZĂRII comentează mai sus.