Un număr de 19 ţări ale Uniunii Europene, printre care şi România, a votat astăzi împotriva planului Comisiei Europene (CE) de a permite cultivarea unui tip de porumb modificat genetic, cunoscut ca TE1507, produs de compania Pioneer, potrivit unui comunicat al Greenpeace trimis astăzi redacţiei.
Greenpeace a avertizat că decizia Comisiei de autorizare a acestei plante ar fi ilegală, în ciuda opoziţiei politice şi a îngrijorărilor despre impactul asupra mediului.
În urma dezbaterii de astăzi, votul ţării noastre s-a alăturat celui al Franţei, Austriei, Poloniei, Bulgariei şi Ungariei. Doar 5 ţări au votat pentru introducerea noii culturi modificate genetic (Irlanda, Spania, Finlanda, Estonia şi Suedia), iar patru ţări s-au abţinut de la vot.
O decizie a Curţii Europene de Justiţie din decembrie a anulat autorizarea unei alte plante modificate genetic aprobate de Comisie în 2010, şi anume cartoful Amflora, rezistent la antibiotice, produs de compania BASF. Curtea a descoperit că propunerea iniţială de aprobare a cartofului Amflora fusese modificată substanţial de Comisie fără a consulta comitetul de experţi naţionali.
Potrivit Greenpeace, CE a modificat substanţial şi propunerea originală pentru porumbul 1507 şi a încălcat legislaţia UE, încercând să accelereze aprobarea acestei plante modificate genetic.
În ianuarie, majoritatea membrilor Parlamentului European a făcut apel către Comisia Europeană pentru retragerea propunerii de autorizare a culturii.
Conform Greenpeace, porumbul 1507 este proiectat să producă o toxină numită Bt, care acţionează împotriva dăunătorilor. Din 2011, Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) a subliniat în mod repetat impactul toxinei eliberate în mediu de către porumbul 1507 asupra unor polenizatori importanţi, cum ar fi fluturii şi moliile, şi a avertizat asupra lacunelor în ceea ce priveşte evaluarea efectelor porumbului 1507. Acest tip de porumb, produs de compania agrochimică americană DuPont Pioneer, este de asemenea proiectat astfel încât să reziste la glufosinatul de amoniu, a cărui folosinţă va fi interzisă oricum în UE, începând cu 2017, din cauza toxicităţii sale.
În prezent, singura plantă modificată genetic cultivată în Uniunea Europeană este porumbul MON810, produs de compania agrochimică Monsanto, se mai arată în comunicat.