UE, Rusia, Norvegia, Algeria şi Turcia trebuie să formeze o piaţă unică a energiei

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iunie 2006

Uniunea Europeană, Rusia, Norvegia, Algeria şi Turcia trebuie să pună bazele unei pieţe energetice comune, astfel încît să garanteze siguranţa aprovizionării cu gaze şi petrol, arată un studiu elaborat de autorităţile comunitare, care va fi făcut public la reuniunea europeană din 15-16 iunie. Documentul, intitulat "O politică externă în serviciul intereselor Europei, în domeniul energetic", preluat de agenţiile de presă străine, noteză că UE trebuie să-şi extindă propria piaţă energetică în vecini, ca să formeze o zonă reglementată comună. Aceasta va func-ţiona cu reguli comune în ceea ce priveşte comerţul, transportul şi mediul înconjurător. Obiectivul principal al blocului european este Rusia (de unde provin 24% din gazele naturale şi 27% din ţiţeiul importat de UE). Autorii studiului recomandă încheierea unui acord specific cu Federaţia Rusă, care să acopere toate produsele energetice. Scopul urmărit, în această situaţie, este integrarea pieţei europene şi a celei ruse de energie, în mod nediscriminatoriu, trans-parent, reciproc şi profitabil pentru ambele părţi. "Sîntem interdependenţi, 24% din gazele noastre provin din Rusia, dar banii pe care îi plătim pentru aceste gaze reprezintă 18% din PIB -ul său", a explicat unul dintre autorii studiului.

De la Moscova pare să vină aceeaşi idee, dar preşedintele rus a lăsat să se înţeleagă că va pune anumite condiţii. Vladimir Putin cere accesul companiilor ruseşti pe piaţa europeană în schimbul participării companiilor din regiune la extracţia şi reţelele ruseşti de transport de hidrocarburi. "Prietenii noştri europeni ne cer să le permitem accesul la energie, sufletul economiei ruse", a afirmat Putin, în cadrul unei întîlniri cu directorii agenţiilor de informare din G8 (Grupul celor opt state puternic industrializate), a cărui preşedinţie este deţinută anul acesta de Rusia. Liderul rus a adăugat: "Dar, atunci, şi statele europene vor trebui să ne permită accesul în principalele sectoare ale economiei lor".

În paralel, autorii studiului au în vedere consolidarea alianţelor cu Norvegia, Algeria, Turcia şi Ucraina, astfel încît să ia naştere o piaţă regională capabilă să evite situaţiile de criză, precum cea provocată de Rusia, la începutul anului, cînd a întrerupt furnizarea de gaze. În ceea ce priveşte eficienţa şi securitatea pieţei energetice, studiul trasează ca acţiune prioritară diversificarea, nu numai a surselor energetice, dar şi a rutelor de trans-port. De asemenea, militează pentru utilizarea împrumuturilor de la Banca Europeană de Investiţii sau Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în vederea accelerării construirii gazoductelor şi oleoductelor planificate în Nordul Africii, Orientul Mijlociu, Marea Caspică, Rusia, Norvegia şi Asia Centrală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb