UE suţine că măsurile Poloniei şi Ungariei de interzicere a importurilor de cereale şi alimente din Ucraina sunt inacceptabile

A.F.
Miscellanea / 16 aprilie 2023

UE suţine că măsurile Poloniei şi Ungariei de interzicere a importurilor de cereale şi alimente din Ucraina sunt inacceptabile

Acţiunile comerciale unilaterale ale statelor membre ale Uniunii Europene sunt inacceptabile, a declarat azi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia şi Ungaria au anunţat interzicerea importurilor de cereale şi alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, transmite Reuters.

După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantităţi mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele central-europene din cauza blocajelor logistice.

Aceste lucruri au creat o problemă politică pentru partidul naţionalist de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, într-un an electoral, deoarece au înfuriat oamenii din zonele rurale, unde sprijinul pentru PiS este de obicei mare.

"Suntem la curent cu anunţurile Poloniei şi Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale şi alte produse agricole din Ucraina", a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Interdicţia poloneză, care a intrat în vigoare ieri seară, se va aplica şi în cazul tranzitului acestor produse prin ţară, a declarat azi ministrul Dezvoltării şi Tehnologiei.

"Interdicţia este deplină, inclusiv interdicţia de tranzit prin Polonia", a scris Waldemar Buda pe Twitter, adăugând că vor fi purtate discuţii cu partea ucraineană pentru a crea un sistem care să asigure că mărfurile trec doar prin Polonia şi nu ajung pe piaţa locală.

Ministerul Ucrainei al Politicii Agrare şi Alimentaţiei a declarat ieri că interdicţia poloneză contrazice acordurile bilaterale existente privind exporturile şi a cerut discuţii pentru a rezolva problema.

Ucraina exportă majoritatea mărfurilor sale agricole, în special cereale, prin porturile sale de la Marea Neagră, deblocate în iulie, în conformitate cu un acord între Ucraina, Turcia, Rusia şi Naţiunile Unite.

Aproximativ 3 milioane de tone de cereale au părăsit Ucraina în fiecare lună prin coridorul de cereale al Mării Negre, în timp ce doar până la 200.000 de tone se deplasează în porturile europene prin teritoriul polonez, potrivit ministerului ucrainean.

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski, a declarat în weekend că 500.000 până la 700.000 de tone de diverse produse agricole trec graniţa cu Polonia în fiecare lună, inclusiv cereale, ulei vegetal, zahăr, ouă, carne şi alte produse.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Polonezii si ungurii mai au coloana, ce ne facem noi cu taraturile noastre antinationale e o poveste de groaza...sau poate cerealele ucrainene sunt revandute de ai nostri cu profit, nu e exclus...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb