UE va crea o platformă pentru coordonarea reconstrucţiei Ucrainei

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 iulie 2022

UE va crea o platformă pentru coordonarea reconstrucţiei Ucrainei

Premierul de la Kiev estimează la circa 750 de miliarde de dolari costurile reconstrucţiei

UE va crea o platformă care să coordoneze reconstrucţia Ucrainei după războiul acesteia cu Rusia, a declarat ieri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut că reconstrucţia Ucrainei este "sarcina comună a întregii lumi democratice", iar premierul său, Denis Şmigal, a estimat la circa 750 de miliarde de dolari costurile acestei reconstrucţii, relatează agenţiile Reuters şi AFP.

Declaraţiile au fost făcute la o conferinţă dedicată reconstrucţiei Ucrainei, care se desfăşoară în oraşul elveţian Lugano, notează Agerpres.

Platforma anunţată de Ursula von der Leyen va fi folosită pentru schiţarea nevoilor de investiţii, coordonarea acţiunii şi orientarea resurselor. "De la începerea războiului, UE a mobilizat în jur de 6,2 miliarde de euro ca asistenţă financiară" pentru Ucraina şi "vor mai veni (fonduri). Ne vom angaja într-o reconstrucţie substanţială pe termen mediu şi lung", a promis preşedintele Comisiei Europene.

Pe respectiva platformă se vor regăsi ţări, instituţii, sectorul privat şi societatea civilă. Banca Europeană pentru Investiţii a propus crearea unui fond pentru reconstrucţia Ucrainei în valoare de circa 100 de miliarde de euro, pe modelul planului european de redresare post-COVID.

Premierul ucrainean Denis Şmigal, prezent la conferinţa din Elveţia, a estimat la circa 750 de miliarde de dolari costurile unui plan de redresare a ţării sale după invazia rusă, subliniind că numai costurile directe ale distrugerilor provocate infrastructurii în urma agresiunii ruse sunt până în prezent de peste 100 de miliarde de dolari.

"Cine va plăti pentru planul de redresare, estimat deocamdată la 750 de miliarde de dolari?", a întrebat premierul ucrainean. Încercând să dea un răspuns parţial acestei întrebări, el a menţionat că, în opinia guvernului de la Kiev, o sursă de bază a acestei finanţări ar trebui să fie resursele obţinute prin confiscarea activelor statului rus şi ale oligarhilor ruşi îngheţate în prezent de Occident în cadrul sancţiunilor instituite împotriva Rusiei.

Acest plan, a continuat Şmigal, ar trebui să cuprindă trei etape: prima, axată pe restabilirea serviciilor esenţiale, precum furnizarea apei, fază aflată deja în desfăşurare, a doua ar trebui să conţină o componentă de "redresare rapidă" şi care să fie lansată cât mai rapid după încetarea ostilităţilor militare şi să includă construirea de spitale, de spaţii locative temporare pentru persoanele strămutate şi lansarea de proiecte în sectorul educaţiei, iar ultima etapă ar avea rolul să transforme ţara pe termen lung.

Într-un discurs prin legătură video adresat responsabililor ţărilor aliate Ucrainei şi ai instituţiilor internaţionale reuniţi la Lugano, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut că "reconstrucţia Ucrainei este sarcina comună a întregii lumi democratice" şi "contribuţia cea mai importantă pentru pacea în lume".

La rândul său, Ursula von der Leyen a mai spus că "obiectivul Kremlinului este distrugerea militară, politică şi economică a Ucrainei". "Ei doresc să submineze existenţa fundamentală a Ucrainei ca stat. Nu putem şi nu vom permite să se întâmple acest lucru", a adăugat liderul UE.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna august era de 151,75 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a urcat la 163,1 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 17.54 atingea 161,3 euro.

---------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie a crescut cu 1,8% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 113,65 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în august a urcat tot cu 1,8%, la 110,36 dolari barilul la ora locală 10.44.

---------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a crescut cu 0,6%, la 1.811,50 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 10.46, cea spot a scăzut cu 0,1%, la 1.809.29 dolari/uncie.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Deocamdata Ucraina se afla in razboi. Este de mirare ca se vorbeste de reconstructie si nu de negocieri si pace.

    Rusia nu se va retrage din Crimeea, Donbas si Lugansk si bine ar fi daca nu se va indrepta si spre Odessa, Bugeag si Transnistria. Iar Ucraina cu tot ajutorul primit nu-i va alunga de acolo.

    Insa, daca se vrea umanitarism, dupa incetarea conflictului, chiar ocupate de rusi, teritoriile care au avut de suferit de pe urma razboiului trebuie sa aiba parte de aceiasi atentie. Cetatenii de acolo nu sunt vinovati de ce s-a intamplat.  

    1. Umanitarism in zonele cuate de rusi, sigur, sa aiba bietul rus ceva in plus de furat, sau sa isi faca un cuibulet nou pentru el si familia lui ca nu ii mai prieste in marginea Asiei si Siberiei.

      Exact.Ii trimit pe ucraineni in Siberia si-i aduc pe rusi iar noi suntem prostii care trebuie sa-i ajutam pe sarmanii rusi ca si ei sunt oameni si nu au nicio vina ca au fost adusi sa fure bunul altuia.

    Mă întreb cum o să mai participe statele democratice, UE, UK, SUA și cine o mai fi democratic, la reconstrucția Ucrainei când or să aibă populația nemulțumită, înfometată și obosită de muncă, ieșită în stradă pentru proteste. Ce vor face statele democratice?!? Vor ignora părerea propriilor cetățeni cocoșați de muncă pentru a reconstrui într-un mod lăudabil țara distrusă de război? Vor amâna reconstrucția?!?

    Eu cred că le vor da ucrainienilor câteva zdrăngănele și bucăți de oglindă spartă în schimbul a tot ce-a mai rămas de valoare în Ucraina. Le vor lua tot, inclusiv libertatea pentru care astăzi bravii eroi ucrainieni luptă. Și toți vor spune într-un cor: Valorile democrației sunt principalul nostru obiectiv.

    Cine a mai pus mâna pe câte-o carte de istorie știe că istoria se repetă. De data asta se va repeta "schema" cu oglinjoare rămase pe stoc la schimb cu resurse importante cotate la 1 Euro pe tonă. Toate în spiritul democrației și al bunăstării. LoL.  

    1. Tot dupa vorba aia ca istoria se repeta, ar putea sa aplice si ei schema aia cu sa impuscatul pe loc, emigrarea cu ce pot lua in buzunare sau sa ii duca la loc ferit, e mult mai ieftin decat sa mai piarda timp sa le dea oglinjoare, cunoscatorii stiu si aplica deja schema. Toate în spiritul eliberarii și al bunăstării. LoL.

    Reconstructia si bunastarea altora o va plati Romania, ca vestul nu a dat nimic fara sa ia de 10 ori inapoi. Noi saraci 32 de ani de democratie si toate resursele sunt in mana lor si iti fixeaza pretul cat mai mare, isi bat joc de noi, dar ne place ca tacem. 18 de ani de UE si avem preturi mai mari ca la ei si salarii de mizerie. Asta ne-a adus UE si SUA si acum trebuie sa ne rupem de la gura sa reconstruim Ucraiana. Noi cei tinuti saraci de UE si SUA care au furat carute de bani din Romania.

    UE se pregătește de reconstrucția Rusiei,ca ucraina cam dispare în zare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb