UE va relaxa sancţiunile impuse băncilor ruseşti pentru a permite comerţul cu alimente

S.B.
Internaţional / 19 iulie 2022

UE va relaxa sancţiunile impuse băncilor ruseşti pentru a permite comerţul cu alimente

Uniunea Europeană va modifica, miercuri, sancţiunile impuse Rusiei, prin autorizarea deblocării unor fonduri aparţinând unor mari bănci ruseşti, proces de care ar putea fi nevoie pentru a reduce blocajele apărute în comerţul mondial cu alimente şi îngrăşăminte, informează Agerpres.

Decizia Bruxelles-ului vine pe fondul criticilor exprimate de liderii ţărilor africane cu privire la impactul sancţiunilor occidentale asupra comerţului cu alimente, care este posibil să fi agravat penuriile provocate în principal de invazia rusească din Ucraina şi de blocada impusă de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Conform noilor reglementări revizuite, care ar urma să fie adoptate miercuri de ambasadorii la UE ai statelor membre, cele 27 de ţări UE vor putea să deblocheze resursele economice, îngheţate anterior, aparţinând marilor bănci ruseşti VTB, Sovcombank, Novikombank, Otkritie FC Bank, VEB, Promsvyazbank şi Bank Rossiya, arată documentul consultat de Reuters.

Separat, conform unor noi sancţiuni ce urmează să fie adoptate tot miercuri, Sberbank, cea mai mare bancă rusească, ar urma să fie supusă îngheţării activelor sale, cu excepţia acelor resurse necesare pentru comerţul cu alimente, a declarat un oficial european pentru Reuters.

Documentul de lucru susţine că banii ar putea fi eliberaţi "după ce s-a stabilit că astfel de fonduri sau resurse economice sunt necesare pentru achiziţia, importul sau transportul de produse agricole şi alimentare, inclusiv grâu şi îngrăşăminte".

Conform sancţiunilor revizuite, UE intenţionează de asemenea să faciliteze exporturile de alimente din porturile ruseşti, pe care traderii au încetat să le mai deservească după sancţiunile UE, în pofida faptului că măsurile UE scutesc în mod explicit exporturile de alimente, a mai spus oficialul citat de Reuters.

Uniunea Europeană, alături de SUA, Marea Britanie şi alte state, a impus o gamă variată de sancţiuni Rusiei după invadarea Ucrainei, însă până acum UE a dezminţit acuzaţiile că sancţiunile sale au afectat comerţul cu alimente.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Eurocratii cedeaza. Foamea nu tine de democratie, mai ales cand Borrell ne cere sa "infruntam foamea"... insa acest paragraf este mult mai interesant.

    "Decizia Bruxelles-ului vine pe fondul criticilor exprimate de liderii ţărilor africane cu privire la impactul sancţiunilor occidentale asupra comerţului cu alimente, care este posibil să fi agravat penuriile" 

     

    Aflam astfel ca tarile africane au reprosat Europei ca nu au cum cumpara alimente din Rusia cu valuta pentru ca europenii au blocat Swiftul pentru toate bancile rusesti (mai putin Gazprom). Si cum stim ca in Odesa sa afla doar 1% din granele planetei, nu de acolo vine penuria. Ci de la faptul ca africanii nu pot cumpara alimente din Rusia. 

    Cauza foametei mondiale deplanse recent de ONU sta chiar in sanctiunile Europei. Iar acum eurocratii dementi dau inapoi la insistentele planetei infometate. O fi asta o crima de razboi a Europei? 

    1. Ce logica de mujic...deci Swift-ul era problema:-)? Adica pe cei din UE ii obliga sa-si faca platile pentru gaz in ruble, iar africanilor le vand pe dolari:-)? E foame mare de valuta in mujicia...de ce nu le vindeti pe ruble sa ocoliti Swift-ul? Pentru ca de ruble nu aveti nevoie nici macar voi

      Faci pe prostu sau chiar ești?

      Țările africane cumpărau grâne de la ruși cu dolari iar tranzacțiile erau settled prin Swift. 

      Din moment ce cârmacii europeni și americani au blocat accesul rusnacilor la Swift e evident că tranzacțiile grâne vs dolari nu mai pot fi efectuate. Iar cumpărătorii africani de grâne au rămas cu buza umflată. 

      Bun, este varianta de grâne vs ruble (pe același model prin care țările UE plătesc gazul rușilor) dar soluția e mai complicată și poate unele țări africane n-au nici mijloacele tehnice s-o implementeze foarte repede. Sau poate că rușii nu-s interesați de tipul ăla de tranzacție decât cu țările "prietene". 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb