Ultimele două luni au anulat avansul luat de Bursă în primul trimestru

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 iunie 2010

Ultimele două luni au anulat avansul luat de Bursă în primul trimestru

Titlurile cu greutate, "Transgaz" şi "Azomureş", au plusat cu 36%, respectiv 58% în primele cinci luni

Lipsa de încredere a investitorilor în bursele din zona sud-est europeană, în ultimele două luni ale anului, a tras în jos principalii indici cu peste 25%, investiţiile în sectoarele auto - construcţii - utilităţi fiind cele mai profitabile în această perioadă.

Potrivit analiştilor, evoluţia principalelor sectoare de pe Bursă din trimestrul întâi a fost rezultatul îmbinării influenţelor externe şi a celor locale, mai ales că s-a suprapus şi cu anunţurile pentru repartizarea profiturilor, multe societăţi oferind surprize plăcute în acest sens, prin dis-tribuirea de dividende, deşi climatul economic a subţiat puternic rezultatele financiare.

Societăţile de investiţii financiare, care s-au aflat în topul aprecierilor din primul trimestru, câştigând peste 50% faţă de valorile înregistrate în decembrie 2009, au revenit, în doar două luni, la nivelurile din iunie 2009, fiind unele dintre cele mai afectate de pe Bursă.

În schimb, companiile defensive, precum cele din sectorul energetic, printre care "Transgaz" Mediaş şi "Transelectrica" Bucureşti, au câştigat peste 30% de la valorile înregistrate în decembrie 2009.

Sectorul bancar a performat destul de slab în ultimele cinci luni, cu o depreciere la nivelul acţiunile BRD - Groupe Société Générale (simbol BRD) de 15% faţă de nivelul înregis-trat în decembrie, în timp ce acţiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 32%.

Creştere uşoară pentru "Petrom", deşi nu a acordat dividende

În cazul "Petrom", deşi compania a anunţat că nu va acorda dividende, am asistat la o evoluţie pozitivă destul de accentuată a co-taţiei în ultimele cinci luni, de circa 15%, după ce preţul petrolului a trecut de 80 dolari/ baril, în principal datorită optimismului din piaţa acţiunilor în SUA. OMV a anunţat recent că negociază cu statul cea mai mare majorare de capital din istoria ţării, care este estimată la circa un miliard de euro.

Titlurile "Rompetrol Rafinare" s-au depreciat cu circa 3,6% în acelaşi interval, cotaţia lor fiind mai puţin volatilă faţă de indicii BET şi BET-NG, pe fondul ofertei publice obligatorii de preluare de către KazMunaiGaz.

Titlurile "Transgaz" Mediaş au avut însă una dintre cele mai accelerate creşteri, scumpindu-se cu peste 36%, pe fondul menţinerii cifrei de afaceri şi a profitabilităţii, în urma creşterii tarifelor de transport.

De asemenea, tot de pe urma gazelor mai ieftine de la stat şi subvenţiilor primite, producătorul de îngrăşăminte chimice "Azomureş Târgu Mureş" a reuşit să înregistreze un câştig net pe primele trei luni din 2010 de 22,6 milioane de lei, dublu faţă de profitul obţinut de companie pe tot anul precedent, fapt ce a impulsionat speculatorii, cotaţia acţiunilor AZO sărind cu aproape 60%. Ele au fost cele mai rentabile acţiuni în 2010, până în prezent.

"Zentiva", în topul farmaceuticelor la creşteri

Sectorul farmaceutic a avut o evoluţie mai slabă decât media pieţei, cu toate că este considerat unul dintre cele mai defensive de la Bursă. Cea mai slabă performanţă a fost înregistrată de "Antibiotice" Iaşi (ATB), în condiţiile unei volatilităţi crescute a cotaţiei, titlurile coborând cu 15% faţă de luna decembrie.

Acţiunile "Biofarm" au avut o scădere mai slabă însă, de 12%, în timp ce, în cazul "Zentiva" Bucureşti (fostul "Sicomed"), acţiunile companiei s-au apreciat sensibil, cu circa 2% în ultimele cinci luni.

"Erste" a condus clasamentul aprecierilorîn sectorul bancar

În sectorul bancar, cea mai impresionantă performanţă a aparţinut acţiunilor "Erste Group Bank", care s-au apreciat cu peste 5% în primul trimestru. În schimb, cotaţia "BRD - Groupe Societe Generale" a consemnat o scădere de 16%, pe fondul pesimismului legat de o posibilă revenire a economiei şi o "dezgheţare" a creditării, aşteptată pentru prima jumătate a anului.

Acţiunile "Banca Transilvania" (TLV) au avut o performanţă şi mai slabă, depreciindu-se cu 32% în intervalul menţionat.

BET-FI a scăzut cu 21%

Indicii Bursei de Valori Bucureşti au înregistrat o performanţă slabă în primele cinci luni ale anului, cel mai mult apreciindu-se indicele energetic, BET-NG, cu circa 12% faţă de nivelul înregistrat la finele lui decembrie.

În cazul evoluţiei sectorului SIF, scăderea accentuată a cotaţiilor, care au coborât indicele BET-FI cu 21% faţă de valoarea de acum cinci luni, s-a datorat mai multor factori, printre care scăderea interesului investitorilor pentru sectorul financiar şi pesimismul privind eliminarea pragului maxim de deţinere.

Brokerii: Doar pieţele externe mai pot trage Bursa în sus

Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest", crede că, pe termen scurt, Bursa va consemna un trend de creştere, însă estimările pe termen mediu sunt destul de sumbre.

"În următoarea perioadă, bursele internaţionale sunt singurele care mai pot influenţa pozitiv evoluţia acţiunilor de la BVB, însă, din cauza situaţiei interne precare, mă aştept ca aprecierile să nu fie de mare amploare", ne-a explicat domnul Chişu.

Brokerii spun că este normal ca după un trend descendent, să asistăm şi la creşteri, iar indicii să se coreleze cu cei externi.

"Impactul măsurilor de austeritate, respectiv reducerea salariilor şi implicit, a consumului, se va reflecta în bilanţul companiilor abia în a doua jumătate a anului, aşa că nu putem spune în prezent dacă acţiunile de la Bursă sunt supra sau subevaluate în prezent", mai spune brokerul de la "IFB Finwest", care a subliniat că investitorii nu mai urmăresc indicatorii fundamentali ai companiilor, ci datele economice.

În toată această perioadă, lichiditatea pieţei a rămas constantă, de câteva milioane de euro pe şedinţă. În opinia brokerilor, aceasta va rămâne la cote reduse, mai ales că discutarea eliminării pragului maxim de deţinere de la SIF-uri a fost amânată, iar alte motoare de creşteri nu se prefigurează în perioada imediat următoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb