Partidul Umanist (PUR) doreşte organizarea unui referendum consultativ pentru amînarea integrării în Uniunea Europeană. "Ţara noastră nu este pregătită în momentul acesta pentru un astfel de pas", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele PUR, Codruţ Sereş, făcînd referire la aderare. Domnia sa a avertizat că integrarea presupune ca firmele de la noi să facă faţă concurenţei de pe piaţa unică. "Cu o agricultură făcută cu plugul şi calul, este greu să fii competitiv", susţine Codruţ Sereş.
Umaniştii sînt de părere că o integrare grăbită şi nepregătită ar transforma ţara noastră într-o piaţă de consum a producătorilor europeni, atît timp cît volumul exporturilor este net inferior volumului importurilor şi agricultura se face pe parcele foarte mici şi fară subvenţii. Mai mult, cei din PUR cred că aderarea trebuie amînată, întrucît IMM-urile sînt sufocate de fiscalitatea ridicată, marea corupţie rămîne în continuare neatinsă, iar formarea profesională a oamenilor se face pentru supravieţuire şi nu pentru ridicarea nivelului profesional.
• Autorităţile trebuie să informeze populaţia cu privire la costurile integrării
Codruţ Sereş a anunţat că PUR va înainta preşedintelui Ion Iliescu o solicitare privind organizarea unui referendum consultativ pe tema integrării în UE. Deocamdată, spune vicepreşedintele umanist, autorităţile locale trebuie să continue sau să înceapă, după caz, să informeze populaţia asupra costurilor pe care le presupune integrarea. PUR consideră că oamenii trebuie să ştie că nu trebuie să se aştepte "să curgă lapte şi miere, dacă România nu este pregătită din punct de vedere economic să facă parte din structurile europene". Potrivit aceleiaşi surse, lipsa de informare este caracteristică mediului rural. "La ţară, oamenii nu ştiu ce înseamnă integrare", a precizat Codruţ Sereş.
• MIE critică propunerea umaniştilor: "80% din populaţie sprijină aderarea la UE"
Ministerul Integrării Europene (MIE) dezaprobă iniţiativa PUR. Vasile Puşcaş, negociatorul şef cu UE, a afirmat, într-un comunicat de presă, că această iniţiativă a umaniştilor poate veni doar în avantajul unor anumite grupuri de interese, întrucît, "80% din populaţie sprijină aderarea la UE". Domnia sa consideră că amînarea aderării presupune o serie de costuri de oportunitate în toate domeniile. Reprezentantul MIE consideră că ţara noastră a investit deja fonduri, capacitate intelectuală şi eforturi pentru adoptarea acquis-ului comunitar, pentru crearea instituţiilor necesare şi pentru aplicarea legislaţiei comunitare. Vasile Puşcaş avertizează că o eventuală schimbare a strategiei noastre privind comunitatea europeană ne-ar afecta credibilitatea pe plan internaţional. Potrivit spuselor sale, cei de la PUR nu au motive să fie îngrijoraţi, întrucît, pe plan economic, cîştigurile integrării sînt mult mai mari decît costurile. Vasile Puşcaş a exemplificat că ţări precum Irlanda, Spania, Portugalia sau Grecia s-au bucurat de o creştere a PIB-ului, după ce au aderat la UE. În privinţa mediului de afaceri, domnia sa estimează că, după implementarea legislaţiei europene, vom avea un cadru concurenţial "mai sănătos şi mai dinamic". Vasile Puşcaş a mai precizat că, per total, costurile aderării rămîn aceleaşi sau chiar cresc, dacă aderarea va fi amînată, în timp ce beneficiile sînt întîrziate.
• PSD: "Momentul 2007 nu trebuie ratat, sub nici o formă"
Nici PSD nu este încîntat de iniţiativa celor din PUR. "Momentul 2007 nu trebuie ratat, sub nici o formă", susţine partidul de guvernămînt, într-un comunicat emis ieri. PSD este de părere că decizia Consiliului European de la Bruxelles din decembrie 2003, în care s-a dezbătut calendarul aderării României şi Bulgariei, reprezintă un angajament între UE şi ţara noastră. Potrivit sursei citate, această înţelegere este nu numai posibilă, ci şi realizabilă. Pe această cale, PSD adresează un apel tuturor forţelor politice pentru crearea unui consens real, necesar procesului de aderare.