Un acţionar cere schimbarea conducerii Cemacon

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 august 2016

Un acţionar cere schimbarea conducerii Cemacon

Kanata Invest Corporation, care deţine 6,02% din producătorul de cărămizi "Cemacon" Cluj, a solicitat convocarea Adunării Generale a Acţionarilor, pentru schimbarea Consiliului de Administraţie, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Acţionarii Cemacon Cluj sunt deja convocaţi, în septembrie, ca să aprobe contractarea unui împrumut în vederea refinanţării creditului contractat cu BCR în baza contractului de credit nr. 2 din data de 19.03.2015 şi suplimentării capitalului de lucru. Valoarea maximă a facilităţii este de 60.000.000 lei, din care refinanţarea va fi 55.000.000 lei, iar capitalul de lucru - 5.000.000 lei.

Cemacon a trecut, în ultimii ani, printr-un proces de restructurare a creditelor neperformante, agreat, în 2013, cu banca finanţatoare BCR.

În noiembrie 2013, "Cemacon", acţionarii săi majoritari şi Banca Comercială Română au semnat un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro. La finalul lui 2013, banca a cesionat 12 milioane de euro din creditul societăţii către Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief U.A. (BOF) cu sediul în Olanda, fond la care banca avea o participaţie de 83,33%, care ulterior a fost transferată către Erste Bank, restul fiind în posesia omului de afaceri Florin Pogonaru.

În iulie 2015, fondul Business Capital for Romania Opportunity Fund a intrat în acţionariatul producătorului de cărămizi "Cemacon", după ce şi-a convertit în titluri creanţa de 12 milioane de euro. Fondul deţine acum 27,9% din "Cemacon".

La începutul acestui an, Kanata Invest Corporation raportează BVB că a ajuns la o participaţie de peste 5% din titlurile CEON, de la 4,64%, anterior.

Firma Kanata Invest Corporation, care se ocupă cu dezvoltarea imobiliară, este deţinută de Daniel Almăşan, şi a fost înfiinţată la începutul anului 2015.

De asemenea, Kanata Invest Corporation a achiziţionat şi un pachet de 5% din acţiunile producătorului de software pentru brokerii de asigurări Life is Hard (LIH), listat pe sistemul alternativ de tranzacţionare al BVB AeRO.

AGA Cemacon, programată pentru 5 septembrie, va mai avea pe ordinea de zi aprobarea majorării capitalului social, prin încorporarea rezervelor, cu ridicarea dreptului de preferinţă al acţionarilor existenţi, cu suma de 599.948,5 lei, la 11.998.970,3 lei, în vederea alocării, cu titlu gratuit, de acţiuni de către Consiliul de Administraţie şi către directorii societăţii.

De asemenea, acţionarii companiei trebuie să mai decidă vânzarea de către Cemacon Real Estate SRL unor terenuri de circa 22.600 mp către Dedeman SRL.

Vânzarea se va face după îndeplinirea condiţiilor agreate de către părţi şi obţinerea acordului creditoarei ipotecare Banca Comercială Română, la un preţ de 62,5 EUR/mp +TVA.

Liviu Stoleru, directorul general al Cemacon, a precizat, în iunie, că, în ultimii cinci ani, societatea a trecut de la o fabrică veche la una care operează cu cele mai noi tehnologii, ajungând pe locul al doilea în piaţă, de pe locul şapte, în 2010.

"Începând din 2014, gradul de utilizare a capacităţii de producţie este de 100%, de la 34% în 2011", a percizat domnul Stoleru.

Se pare că aceste rezultate nu au fost pe placul noului acţionar, care a pus problema înlocuirii conducerii. Ziarul "BURSA" a scris, la începutul lunii iunie, că procurorii analizează restructurarea creditelor Cemacon. Atunci, Liviu Stoleru spunea că nu deţine astfel de informaţii.

Pentru acest an, producătorul de cărămizi îşi propune să obţină un profit net de 0,3 milioane de lei. Cifra de afaceri a companiei a fost de 67,9 milioane de lei în 2015, cu 24% mai mare decât în 2014, iar pentru 2016 sunt bugetate afaceri de 76,92 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb