Un avion de pasageri malaezian s-a prăbuşit la graniţa Ucrainei cu Rusia

A.C.
Internaţional / 17 iulie 2014

Un avion de pasageri malaezian s-a prăbuşit la graniţa Ucrainei cu Rusia

Actualizare 21:55 Separatiştii au găsit cutia neagră şi vor s-o dea Moscovei

Potrivit agenţiei de presă Interfax, separatiştii pro-ruşi au găsit cutia neagră a avionului şi plănuiesc să o predea Comitetului rus de Aviaţie Interstatală.

-------

Actualizare 21:50 Poroşenko consideră prăbuşirea avionului malaezian drept ''un act terorist''

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, crede că ''un act terorist'' este cauza prăbuşirii unui avion cu pasageri al companiei Malaysia Airlines astăzi în estul Ucrainei, potrivit Reuters.

''Poroşenko consideră că avionul a fost doborât: nu este un incident, nu este o catastrofă, ci un act terorist'', a declarat purtătorul său de cuvânt Sviatoslav Ţegolko.

Ucraina îşi schimbă tactica de luptă împotriva separatiştilor proruşi din Est, ţinând cont de implicarea unei ''armate străine'', a afirmat preşedinte Poroşenko, făcând aluzie, potrivit AFP, la Rusia.

''Ne schimbăm tactica pentru a acţiona în mod eficient, în condiţiile implicării directe a forţelor armate ale unor state străine'' în conflict, a declarat Poroşenko în cursul unei reuniuni a Consiliului de securitate naţională şi de apărare.

''Avem cunoştinţă de cazuri de tiruri de arme împotriva Ucrainei dinspre Rusia. Deţinem probe video, mărturii, fotografii luate prin satelit etc.'', a adăugat el.

------

Actualizare 21:25 Companiile aeriene decid să evite spaţiul aerian ucrainean

Mai multe companii aeriene au anunţat, astăzi, că nu vor mai folosi spaţiul aerian ucrainean, după ce un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit în zona de conflict din estul Ucrainei, ipoteza cea mai vehiculată fiind doborârea acestuia, transmit sursele de presă.

Organizaţia Eurocontrol, care gestionează traficul aerian în Europa, a anunţat că avioanele aflate în prezent în zbor au fost redirecţionate pentru a evita zona de risc din estul Ucrainei.

------

Actualizare 21:20 MAE: Misiunile diplomatice încearcă să afle dacă erau români la bordul avionului prăbuşit

Misiunile diplomatice ale României de la Haga, Kuala Lumpur şi Kiev au iniţiat demersurile necesare pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii de informaţii referitoare la aeronava prăbuşită în Ucraina, cât şi cu privire la posibila existenţă a unor cetăţeni români la bordul acesteia, potrivit unui comunicat MAE remis redacţiei.

"Misiunile diplomatice ale României de la Haga, Kuala Lumpur şi Kiev, în urma instrucţiunilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe al României, au iniţiat demersurile necesare pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii de informaţii referitoare la incident, cât şi cu privire la posibila existenţă a unor cetăţeni români la bordul aeronavei de linie aparţinând companiei < Malaysia Airlines >, care efectua zborul Amsterdam - Kuala Lumpur", potrivit comunicării MAE.

-------

Actualizare 21:00 Consiliul de Securitate de la Kremlin: Rusia nu vrea război cu Ucraina

Rusia nu vrea război cu "statul frate" Ucraina, potrivit declaraţiilor de astăzi ale Consiliului de Securitate al Administraţiei de la Kremlin, adăugând că vede doar o soluţie politică în acest caz.

"Nu vrem război cu Ucraina. Pentru noi, ar fi contraproductiv deoarece în acel caz ne-am lupta cu un popor înfrăţit", a declarat Evgeny Lukyanov, secretar adjunct al corpului care îl consiliază pe Preşedinetele rus Vladimir Putin pe probleme de securitate.

"Războiul cu Ucraina nu este în interesul nostru. Graniţa comună, relaţiile de familie iar legăturile economice sunt. Este o problemă majoră pentru noi şi nu vedem nici o cale de soluţionare în afara celei politice", este citat acesta de agenţia de presă de stat RIA.

-------

Actualizare 20:35 Poroşenko a convocat de urgenţă Consiliul Naţional de Securitate

Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare a Ucrainei a fost convocat de urgenţă într-o şedinţă specială de către PetrO Poroşenko, preşedintele Ucrainei iar principalul subiect de discuţie va fi atacul armatei ruse asupra teritoriului ucrainean, anunţă newsliga.net, citat de deschide.md.

Potrivit sursei citate, oficiali din cadrul Consiliului au comunicat că nu este exclus ca în cadrul şedinţei să fie luată decizia că în Ucraina să fie declarată stare de război.

Sveatoslav Ţegolko, purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, a confirmat începerea şedinţei speciale a Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare dar nu oferit alte detalii.

Ieri, poziţiile armatei ucrainene au fost atacate de pe teritoriul Federaţiei Ruse cu lansatoare de rachete de tip GRAD.

------

Actualizare 20:30 Putin şi Obama au discutat telefonic despre accident

Preşedintele rus Vladimir Putin a abordat, astăzi, în timpul discuţiei telefonice avute cu omologul său american Barack Obama, problema accidentului aviatic produs în estul Ucrainei, potrivit unui comunicat emis de Administraţia de la Kremlin, transmite AFP.

"Preşedintele rus l-a informat pe Obama cu privire la un raport al controlorilor de trafic aerian, raport pe care l-a primit chiar înainte de convorbirea lor telefonică şi care arată că un avion malaezian s-a prăbuşit în Ucraina", se precizează în comunicat.

Potrivit ITAR-TASS, Vladimir Putin a exprimat "profunde condoleanţe" premierului malaezian, Najib Razak, în legătură cu prăbuşirea avionului companiei Malaysian Airlines, care a provocat numeroase pierderi de vieţi omeneşti. Putin a transmis cele mai sincere condoleanţe şi rudelor celor decedaţi în accident.

Convorbirea telefonică a celor doi lideri, care era una planificată, a fost consacrată sancţiunilor americane impuse Moscovei ca urmare a rolului său în criza ucraineană, a comunicat Casa Albă, potrivit AFP şi Reuters.

------

Actualizare 19:25 Oficial rus: "Nu suntem responsabili"

Trimisul Rusiei la ONU a negat orice implicare, transmite AFP.

"Nu suntem responsabili", a declarat pentru jurnalişti ambasadorul rus Vitaly Churkin la sediul ONU din New York.

------

Actualizare 19:30 Poroşenko: "Armata noastră nu este implicată"

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că forţele armate ale ţării sale nu au tras asupra vreunei ţinte aeriene, în urma rapoartelor privind prăbuşirea unui avion al companiei aerieni malaeziene în Ucraina, transmite AP.

Poroşenko a declarat, astăzi, că "nu excludem că acest avion a fost doborât şi subliniem faptul că Forţele Armate ale Ucrainei nu au acţionat împotriva vreunei ţinte aeriene".

Poroşenko a declarat că "suntem siguri că cei care sunt vinovaţi în această tragedie vor fi traşi la răspundere".

-------

Actualizare 18:45 Oficial: Avionul a fost doborât deasupra Ucrainei

Un consilier al Ministrului de Interne ucrainean a declarat că aeronava ce purta 295 de pasageri a fost doborâtă deasupra unei localităţi din estul ţării, transmite Associated Press.

Anton Gerashenko a afirmat pe pagina sa de Facebook că avionul zbura la o altitudine de 10.000 de metri la momentul în care a fost lovit de o rachetă lansată de un lansator Buk.

Un lansator similar a fost văzut în cursul zilei de azi de jurnaliştii Associated Press lângă oraşul ucrainean Snizhne.

------

Un Boeing 777 al companiei aeriene din Malaezia s-a prăbuşit la graniţa Ucrainei cu Rusia, transmite publicaţia online Business Insider, care citează agenţia rusă Interfax, care la rândul ei citează o "sursă din aviaţie".

"Compania aeriană malaeziană opera zborul pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur pe o distanţă de 50 de mile înainte să intre în spaţiul aerian al Rusiei, avionul a început să coboare şi a fost găsit, drept urmare, în flăcări pe pământ Ucrainean", a declarat sursa, care a mai precizat că 280 de pasageri şi echipajul de 15 persoane erau la bord.

Expertul militar Dmitry Tymchuk a afirmat că avionul companiei malaeziene s-a prăbuşit la nordul localităţii Torez, din regiunea Donetsk, potrivit unui jurnalist ucrainean.

Zona este controlată de separatiştii pro-ruşi care se luptă cu armata Ucrainei.

Pe 8 iulie, Administraţia Aviatică de stat a Ucrainei a închis spaţiul aerian pentru aeronave civile, după ce un avion militar de transport a fost doborât.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb