Valentin Stamate, un cercetător de la Universitatea Transilvania din Braşov, a inventat primul motor termic în doi timpi, cu componente realizate prin printare 3D, din pulberi metalice. Valentin Stamate este un profesor care în urmă cu doi ani a renunţat la activitatea didactică pentru a se dedica exclusiv activităţii de cercetare.
Prototipul este primul de acest gen din lume, realizat prin printare 3D. Motorul este unul de avion, de 10 centimetri cubi, cu 10.000 de rotaţii pe minut.
Blocul motor, chiulasa, pistonul, arborele motor, distribuitorul din cadrul carburatorului, toba de eşapament, capacul de închidere al blocului motor, carburatorul, cămaşa cilindrului şi biela de transmitere a mişcării, toate au fost realizate la imprimante 3D, tip SLM şi SLS. Componentele au fost fabricate din pulberi de oţel, aluminiu şi oţel impregnat cu bronz. Singurele componente care nu au fost realizate prin printare sunt elicea (care este din lemn), conul de antrenare cu sistemul de prindere, rulmenţii de susţinere, suruburile, piuliţele şi bujia. Combustibilul folosit pentru angrenarea motorului este un amestec de metanol şi ulei.
Cercetarea şi realizarea motorului au durat doi ani. Toate costurile necesare realizării acestui prototip au fost asigurate de Universitatea Transilvania din Braşov.
Realizarea acestui motor este extrem de utilă pentru că pe viitor, spun reprezentanţii Universităţii Transilvania. Şi asta pentru că, printr-o astfel de tehnică se va putea renunţa la fabricarea clasică a matriţelor, pentru care costurile de producţie sunt foarte mari, şi se va realiza prototipul în sine prin tehnologia de printare 3D, iar apoi se poate trece la producţia în serie a produsului.
Valentin Stamate lucrează de 4 ani ca cercetător la Universitatea Transilvania din Braşov, la departamentul de Ingineria fabricaţiei, din cadrul Facultăţii de Inginerie tehnologică şi management industrial. În urmă cu doi ani a renunţat la activitatea didactică şi s-a dedicat exclusiv activităţii de cercetare. Tot atunci a început şi proiectul motorului realizat prin printare 3D din metal, dar şi un alt proiect, paralel, al unei maşini prin printare 3D din material plastic.