Gruparea teroristă "Statul Islamic" este pe punctul să achiziţioneze muniţie în valoare de 300 de milioane de dolari din România, a acuzat recent Hakim Zamili, preşedintele Comisiei parlamentare irakiene pentru Securitate şi Apărare, însă ambasadorul României în Irak, Iacob Pradă, a negat informaţiile.
Potrivit site-ului IraqiNews.com, Hakim Zamili, i-a cerut sâmbătă premierului Haider al-Abadi să intervină imediat ca să oprească furnizarea muniţiei în valoare de 300 de milioane de dolari, achiziţionată de gruparea "Statul Islamic" (SI) din România şi finanţată dintr-un stat învecinat cu Irakul.
Ambasadorul român în Irak, Iacob Pradă, a dezminţit informaţiile potrivit cărora ţara noastră ar fi încheiat un acord de armament cu gruparea "Statul Islamic", precizând că toate exporturile de armament către Irak sunt aduse la cunoştinţă Guvernului ţării respective, precizează site-ul IraqiNews.com. "Informaţia privind armamentul românesc şi proviziile furnizate grupării SI este incorectă", a declarat ambasadorul român, adăugând, de asemenea, că "România nu furnizează armament nici unuia dintre statele învecinate cu Irakul".
Surse din industria noastră de armament susţin că cifra vehiculată de parlamentarul irakian este fantasmagorică, deoarece ţara noastră poate produce armament de 300 milioane de dolari în 10 ani.
Sursele ne-au spus: "Cred că este un zvon lansat cu rea intenţie la adresa României, posibil chiar de către vecinii de la Răsărit. Gândiţi-vă că aceştia vor să ne atragă în astfel de manipulări ca să aibă motiv pentru anumite acţiuni.
Ţara noastră se află în prima linie a conflictului dintre Rusia şi Ucraina, iar războiul are elemente de realizare a unor mişcări prin care să distragi atenţia sau să atragi pe cineva într-un conflict.
Trebuie o minte foarte înţeleaptă să gândească fiecare pas pentru ca România să nu cadă într-un joc prostesc şi murdar. Dacă cifra din ştire ar fi fost 2 milioane de dolari putea fi credibilă, dar este imposibil ca România să producă în acest moment armanent de 300 milioane de dolari".
Ministerul român al Afacerilor Externe a respins ieri informaţiile, spunând că sunt complet nefondate. Un comunicat de presă precizează: "Ministerul Afacerilor Externe dezavuează afirmaţiile şefului Comisiei de Apărare şi Securitate din Parlamentul irakian, prin care se face referire directă la presupuse legături comerciale între statul român şi o organizaţie considerată teroristă de către întreaga comunitate internaţională. MAE solicită parlamentarului irakian să prezinte scuze în mod public pentru acuzaţiile sale nefondate. Acest tip de afirmaţii denigratoare pot afecta relaţiile bilaterale româno-irakiene".
Diplomaţia română precizează că Ambasada României la Bagdad a întreprins deja demersuri pe lângă autorităţile irakiene pentru lămurirea situaţiei. Ambasadorul român a fost primit în regim de urgenţă, la 31 ianuarie 2015, de către preşedintele Parlamentului Republicii Irak şi a prezentat poziţia autorităţilor române în acest subiect. Oficialul irakian şi-a exprimat regretul faţă de faptul că un membru al parlamentului a făcut astfel de afirmaţii denigratoare şi a dat asigurări că va lua măsuri pentru clarificarea situaţiei create.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit ieri pe Omer Berzinji, ambasadorul Republicii Irak la Bucureşti, în cadrul discuţiilor şeful diplomaţiei de la Bucureşti exprimând "surprinderea părţii române" faţă de afirmaţiile parlamentarului irakian, vehiculate recent în mass-media, conform cărora România ar fi implicată într-un presupus transfer de armament către SI.
Aurescu a subliniat că "astfel de afirmaţii neadevărate pot afecta negativ profilul şi reputaţia României, precum şi relaţiile bilaterale dintre România şi Irak", precizează MAE.
"Ambasadorul Omer Berzinji a arătat că opinia prezentată în respectivul articol de presă nu reprezintă poziţia oficială a Guvernului irakian, ci strict opinii personale exprimate de respectivul membru al Parlamentului de la Bagdad. Ministrul Bogdan Aurescu a luat notă de poziţia Guvernului irakian care consideră că aceste afirmaţii nu sunt conforme cu realitatea", adaugă sursa citată.
De asemenea, Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul permanent al României în combaterea terorismului internaţional şi continuarea sprijinului acordat Irakului în plan politic şi pentru ameliorarea situaţiei umanitare.