Un grup de parlamentari a depus un proiect privind eliminarea obligativităţii taxei radio-tv

Politică / 28 decembrie 2015

Un grup de parlamentari a depus un proiect privind eliminarea obligativităţii taxei radio-tv

Actualizare 17:07 Jucan (CNA): "Mă voi opune total, cu orice mijloace, măsurilor pe care doriţi să le adoptaţi, acestea fiind de natură a submina Televiziunea publică"

Propunerea legislativă a celor 14 deputaţi şi senatori PSD, care prevede eliminarea taxei TV, reprezintă o nouă încercare de falimentare a Televiziunii publice şi, în prealabil, punerea în genunchi a postului public de televiziune, în faţa factorului politic, scrie reprezentantul CNA Valentin-Alexandru Jucan într-un comunicat de presă.

Semnatarii iniţiativei de modificare a Legii 41/1994, Legea de organizare şi funcţionare a TVR, nu înţeleg nici acum faptul că TVR este un serviciu public, în interesul cetăţenilor, care funcţionează după un sistem asemănător cu cel din celelalte ţări ale Uniunii Europene, se mai arată în comunicat.

"Într-adevăr, putem discuta despre calitatea acestui serviciu public, dar este exclusă soluţia propusă de parlamentari", potrivit lui Valentin-Alexandru Jucan.

În expunerea de motive, iniţiatorii, aflaţi într-un moment de înaltă gândire, afirmă că "măsura este aşteptată (...) în special de cei care văd în taxa radio-tv o măsură inechitabilă, fiind obligaţi să plătească un serviciu care nu le satisface exigenţele".

"Acceptarea acestui raţionament, domnilor parlamentari, ar însemna ca măsuri similare să fie adoptate şi cu privire la taxa de drum - fiindcă drumurile nu sunt la exigenţele de calitate dorite, cu privire la contribuţia la fondul asigurărilor de sănătate - fiindcă nici la acest capitol exigenţele nu ne sunt îndeplinite, sau cu privire la susţinerea indemnizaţiilor domniilor voastre - fiindcă sunteţi departe de a fi responsabili în atribuţiile pe care le aveţi", scrie Valentin-Alexandru Jucan în comunicatul de presă.

În data de 25 noiembrie, Preşedintele-director general interimar al TVR, doamna Irina Radu, declara în faţa Biroului permanent al Camerei deputaţilor şi a membrilor Comisiilor pentru cultură faptul că taxa tv trebuie majorată, aceasta fiind singura sursă care poate asigura funcţionarea TVR, potrivit lui Valentin-Alexandru Jucan.

"Susţin în totalitate afirmaţiile doamnei Radu, dar numai în condiţiile plafonării la maxim 1% a comisioanelor percepute de companiile de electricitate care asigură colectarea taxei tv", declară Valentin-Alexandru Jucan.

În comunicat mai scrie că, TVR a organizat mai multe dezbateri având ca obiect identificarea de măsuri care să salveze şi să reformeze TVR.

"Este foarte clar că nu aţi fost interesaţi de aceste dezbateri. Mai mult, în pragul debutului anului electoral, preocupările voastre gravitează tot în zona controlului conţinutului editorial al TVR", susţine Valentin-Alexandru Jucan.

"Mă voi opune total, cu orice mijloace, măsurilor pe care doriţi să le adoptaţi, acestea fiind de natură a submina Televiziunea publică. Totodată îi reamintesc doamnei Irina Radu faptul că are obligaţia de a propune măsuri de natură a readuce TVR în serviciul public al interesului românilor, ultimul draft de modificări legislative iniţiate de domnia sa nefiind în concordanţă cu acest principiu", scrie Valentin-Alexandru Jucan în comunicatul de presă.

(I.D.)

-----

Un grup de 14 deputaţi şi senatori PSD a depus o propunere legislativă de modificarea a Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune prin care se elimină obligativitatea achitării taxei radio-tv, transmite Mediafax.

Iniţiatorii propun abrogarea textelor din lege care prevăd obligativitatea achitării acestui tip de taxe, "măsură aşteptată cu interes nu doar de cei cu venituri scăzute, dar, în special de cei care văd în taxa radio-tv o măsură inechitabilă fiind obligaţi să achite un serviciu care nu le satisfice exigenţele şi care, conform Constituţiei, reprezintă un drept ce nu poate fi transformat într-o obligaţie".

Potrivit propunerii, art. 40 din Legea 41/1994 se modifică, după cum urmează: "veniturile proprii ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune provin, după caz, din donaţii şi sponsorizări, sume încasate din publicitate, sume încasate din realizarea obiectivului de activitate şi alte venituri şi încasări realizate potrivit legii". Celelalte alineate ale articolului 40 care prevăd obligaţia achitării taxei de către posesorii de receptoare radio şi tv sunt abrogate.

Odată cu abrogarea prevederilor invocate, propunerea include şi abrogarea HG 977/203 şi HG 978/2003 care se referă la colectarea taxei prin intermediul furnizorului de energie electrică, atât pentru personae fizice, cât şi juridice.

Autorii iniţiativei spun că, în forma actuală, legea este "neconstituţională, injustă şi discriminatorie atât pentru beneficiari, cât şi pentru operatorii privaţi, încalcă alte legi în vigoare printre care Legea 296/2004 privind Codul Consumului în care este specificat faptul că este interzisă condiţionarea vânzării către consumator a unui produs de cumpărarea unei cantităţi impuse sau de cumpărarea unui alt produs sau serviciu".

"Propunerea legislativă permite şi dă dreptul cetăţeanului să îşi aleagă liber sursa de informare fără a fi obligat să achite taxa chiar dacă beneficiarul nu a încheiat un contract cu un operator de cablu-TV. Utilizarea unui aparat TV cu o antenă simplă de cameră nu permite recepţionarea tuturor canalelor SRTV, ci doar a posturilor TVR 1 şi TVR 2. Este inechitabil ca persoana ce poate beneficia doar parţial de serviciile SRTV să achite aceeaşi taxă cu cei care pot beneficia de emisia tuturor canalelor. Dreptul la informare al cetăţenilor nu poate fi transformat într-o obligaţie", se arată în expunerea de motive.

În acelaşi timp, dispare şi obligativitatea de a achita taxa atât ca persoană fizică, cât şi ca persoană juridică separat, în situaţia în care persoana fizică este unic asociat într-o societate comercială care are sediul la aceeaşi adresă cu domiciliul acestuia.

Iniţiativa a fost depusă la Camera Deputaţilor pe 21 decembrie, se află în consultare publică, iar Senatul este cameră decizională.

Propunerea vine în contextul în care conducerea interimară a TVR a transmis mai multe scrisori Parlamentului în care avertizează asupra situaţiei de blocaj financiar a postului public de televiziune, directorul general interimar Irina Radu, cerând majorarea taxei, ca parte a planului de redresare a televiziunii.

În 25 noiembrie, Irina Radu, directorul general interimar al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), a declarat, la finalul unei întâlniri cu reprezentaţii Parlamentului, că ştergerea datoriilor nu ar garanta funcţionarea performantă a TVR, fără creşterea taxei TV şi modificarea legislaţiei în vigoare.

"Cu sinceritate vă spun, chiar dacă s-ar şterge toate datoriile, nu se poate funcţiona normal şi performant la nivelul acesta al abonamentului", a declarat directorul general interimar al TVR, la finalul unei întâlniri cu membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor şi Comitetul liderilor grupurilor parlamentare, la care au participat şi preşedinţii Comisiei pentru buget şi Comisiei pentru cultură.

Irina Radu a spus că decizia parlamentarilor de a cere TVR să prezinte un plan de redresare, fără ca legea să fie modificată şi fără ca măsuri importante să fie adoptate, a fost "ciudată".

"Ni s-a solicitat un plan. Pentru noi, a fost ciudat să se solicite un plan fără să se modifice legea şi fără nişte măsuri importante. Părerea mea personală este că orice plan, fără modificări radicale de lege şi chiar de valoare a taxei TV, ar fi o păcăleală", a spus directorul interimar al TVR.

Întrebată cu cât ar trebui să crească taxa TV, Irina Radu a afirmat că ar exista îmbunătăţiri, chiar dacă "taxa ar creşte cu foarte puţin".

Directorul TVR a spus că televiziunea publică va cere creşterea taxei TV, adăugând că trebuie să se decidă dacă România are sau nu nevoie de o televiziune publică.

"Nu poate să spună nimeni să nu mai cerem creşterea taxei TV. Cerem! Şi, dacă nu se doreşte televiziune publică, nu vom exista. Vom fi una dintre ţările UE fără televiziune publică, dar trebuie să ne asumăm adevărul şi cineva trebuie să se hotărască: România are sau nu are nevoie de o televiziune publică şi, dacă are nevoie de o televiziune publică puternică, adică 20% share, cum au celelalte televiziuni din Europa, sau o televiziune care abia respiră", a spus Irina Radu, completând că aceasta este "o decizie de interes naţional", nu o hotărâre a TVR.

"Societatea Română de Televiziune se află foarte aproape de momentul imposibilităţii de a funcţiona. Am anunţat acest lucru marţi, 10 noiembrie 2015, în cadrul audierii la care am fost invitată în faţa Comisiei de Cultură, Arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor. Scopul respectivei audieri nu a fost însă situaţia financiară a SRTv şi din acest motiv nu am insistat pe acest subiect", spune Irina Radu, într-o scrisoare trimisă pe 16 noiembrie, Camerei Deputaţilor.

Aceasta menţionează că proiecţia financiară până la sfârşitul anului se prezintă astfel: "30 noiembrie 2015: deficit 5.500.000 lei" şi "31 decembrie 2015: deficit 19.177.000 lei".

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Taxa radio TV este una din cele mai hotesti taxe pe care le platesc si de pe urma careia nu beneficiez cu nimic. Practic sunt bani talhariti din buzunarul meu pentru ca este un furt cu forta.

    1. sunt taxati si decedatii ,cazul soacrei mele.....

      Si cine te opreste s-o scoti de pe lista? Te duci si depui o cerere la Electrica in care declari ca nu detii aparat TV si/sau de radio, daca esti mostenitorul soacrei, cu acte in regula. Sau e prea mare comoditatea?

    Cand o televiziune traieste pe bani de la populatie, fara ca banii sa fie varsati de buna voie, primul care trebuie sa sufere la salariu e conducatorul acelei televiziuni ! Adica ni se impune o taxa inca mai mare sa-i creasca ei salariul?

    Nu reuseste sa se autofinanteze atunci sa dispara! Sau sa dispara celelalte televiziuni si sa ramana doar cea nationala platita de cei care n-au servici si de cei care au plecat din tara !!!  

    Sa mearga ea din usa in usa si sa cerseasca donatii !  

    Nu sa tranteasca o lege prin care toti amaratii sa-si rupa de la gura ca sa avem un radio si o televiziune pe care nu-l ascultam sau nu ne uitam la ea !

    Sau de ce sa nu existe o taxa TV platita de parlamentari, de cei cu pensii nesimtite, de cei cu firme offshore, de insasi bancile care fac comert si investitii sau depozite la BNR ??? 

    1. In afara de faptul ca esti o persoana indignata esti si o persoana foarte fericita fiind extrem de saraca cu duhul.

      Indignarea vine de la taxele suportate de populatia inselata spre bunastarea clientelei politice! Si nu numai!

      Iar dac-ai fi mai bine informat ai fi aflat ca deja instanté judecatoresti din Romania au dat sentinté in favoarea celor care au contestat aceste taxe abuzive!  

      Ce preferi?  

      Sarac cu duhul sau partas la o hotie?

      De care parte a baricadei te afli?  

    Avem nevoie de televiziune publica, dar de una care sa fie mai eficienta si in care angajarile sa nu se faca pe criterii politice si de nepotism, in care sa nu se toace bani fara rost. Cred ca cei mai multi romani ar fi uimiti sa afle ce armata de oameni lucreaza in acea institutie

    1. Televiziunea publica nu trebuie sa aiba 5-6 canale ci unul si radio public la fel. In al doilea rand nu vad de ce televiziunea publica trebui hranita cu o taxa speciala de la populatie. Televiziunea publica are suficienta acoperire pentru a incasa bani din reclame, la fel si radioul public. Vorbim despre o senecura pentru zeci de familii de realizatori, rude ale acestora, artisti, securisti, membri de partid de la PCR, FSN, PNT, PNL incoace. Eliminarea taxei ar fi un lucru binemeritat si binevenit pentru curatarea societatii romanesti. Platesc si acasa si la firma destui bani fiecare luna, de ani de zile pentru a fi scarbit mereu can ajung din greseala pe canalele publice. Daca ar fi dupa mine, din tot ce este public, as urmarii doar pentru Radio Romania Actualitati si binenateles ca incasarile din publicitate ar trebui sa le fie suficiente.

      Multumita lui Adrian Sarbu, desi televiziunea publica are cea mai mare acoperire, totusi ii este limitat dreptul sa difuzeze reclama.

      Ideea este ca banii cu care suntem taxati pentru televiziunea publica sa inlocuiasca banii din reclame deturnati catre televiziunile private.

      Prin lege. 

    De data asta va rog sa le spuneti si numele ca sa stim cui sa multumim.

    Propunerea trebuie sa inlocuiasca taxa publica cu cea pt A3. Am devenit adept cand am vazut interviul eveniment cu Liana Voiculescu. Asa ceva nu trebuie ratat.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb