Un investitor străin îşi închide afacerile din Buzău

Ana Felea
Miscellanea / 29 noiembrie 2022

Un investitor străin îşi închide afacerile din Buzău

Instabilitatea economică din România determină schimbări majore pe piaţa muncii din Buzău. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a confirmat deja primele semnale negative venite din partea agenţilor economici care fac producţie pe platforma industrială.Este vorba despre primul investitor străin care a anunţat că îşi va închide fabrica pe care o deţine din municipiul Buzău. Potrivit datelor prezentate de AJOFM, societatea produce utilaje şi componente pentru industria petrolieră.

"Pe data de 23.11.2022 a fost emisă o notificare de concediere colectivă care ne-a parvenit şi nouă. Respectiva notificare prevede că din cei 146 salariaţi, 141 vor fi concediaţi în 3 tranşe. Prima tranşă va cuprinde circa 120 persoane cărora le va fi desfăcut contractul de muncă din 7 februarie, încă 14 persoane vor fi concediate din 6 martie şi alte 5 persoane până cel târziu în octombrie", a declarat, la o televiziune locală, Sebastian Tarpan, şef serviciu ALOFM Buzău.

Fabrica funţiona cu peste 140 de salariaţi, majoritatea fiind muncitori calificaţi în meserii foarte căutate pe piaţa muncii atât din Buzău cât şi din România.

"Sunt meserii căutate pe piaţa forţei de muncă. Sunt aproximativ 40 sudori, 42 lăcătuşi construcţii metalice şi navale, 10 ingineri mecanici, vopsitori industriali, betonişti, deci sunt meserii care se caută şi care nu au prea mai avut acoperire prin forţă de muncă în ultimul timp. Ca salarizare, nivelul este superior, va fi dificil pentru dânşii să îşi găsească un post cu asemenea salarizare la un alt agent economic mai mic, a mai spus Sebastian Tarpan.

Pe de altă parte, Vasile Minică, liderul sindicatului Cartel Alfa din Buzău este de părere că decizia investitorului a fost generată pe de o poarte de preţurile în creştere dar şi de războiul din Ucraina.

"Societatea era una care confecţiona instalaţii în domeniul petrochimiei, dar contractele erau către Rusia. E clar că e un efect al războiului, al măsurilor luate cu privire la relaţiile comerciale ale Europei cu Rusia, dar şi preţul materiilor prime, metalul s-a dublat în ultima vreme, a explicat Vasile Minică, lider Cartel Alfa Buzău.

Deocamdată aceasta este singura notificare primită de AJOFM Buzău , însă reprezentanţii instituţiei susţin că piaţa muncii din Buzău se confruntă de ani buni cu schimbări negative majore. Un aspect care pune în pericol şi alte afaceri din judeţ îl reprezintă lipsa acută a forţei de muncă, în special persoane calificate.Mai exact, Buzăul a pierdut aproape 30.000 de persoane din populaţia activă ceea ce înseamnă, spun specialiştii, că resursa de muncă a judeţului a atins un prag critic.

Statistica a fost confirmată de cifrele oficiale după recensământul populaţiei, iar indicatorii sociale comunicaţi de Direcţia de Statistică arată că populaţia activă civilă a Buzăului scăzut de la 170.000 de persoane la 141.900 de persoane.

Pe de altă parte, Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău, vorbeşte despre un alt efect negativ al dimuănării populaţiei active din Buzău. Este vorba despre creşterea ratei şomajului în judeţ, care se calculează în funcţie de acest indicator. Astfel, la finalul lunii septembrie deja s-a înregistrat o astfel de creştere de aproape un procent.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. In 10 ani....-25% din pop Bz!???!!! Multumiti pardidului rosu pesede..... ce cu un deget da(din imprumuturi externe) si ia cu 10 maini !

    Ei titi sunt Iumninati de Rumania! Fac traba buna! In alti 0 ani se vor umple judetele cu musulmani si asiatici! Traiasca trandafirii! 

    Inginerii sociali stiu ca poti mentine o rata a somajului scazuta prin depopulare accelerata.

    Pai si investitorul ala, dupa ce ca a ales Romania, a baut otrava pana la fund alegand orasul ciolacului!

    niste politicieni responsabili impreuna cu asociatii patronale pricepute si interesate, ar cauta urgent sa-I integreze pe acei oameni priceputi in alte afaceri...in loc sa aduca straini

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb