Un jurnalist german a descoperit diferenţa dintre propagandă şi realitate în Ucraina

Călin Rechea
Internaţional / 23 decembrie 2023

Călin Rechea

Redactorul-şef adjunct al cotidianului german Bild, publicaţia cu cel mai mare tiraj din Europa, a revenit recent dintr-o vizită în Ucraina, unde s-a întâlnit cu oficiali şi oficiali militari, inclusiv cu ministrul apărării Rustem Umerov.

Acolo, Paul Ronzheimer a avut o revelaţie. "Cele trei zile petrecute în Ucraina mi-au arătat un lucru în special: declaraţiile acestor oficiali se potrivesc din ce în ce mai puţin cu tabloul care este zugrăvit oficial în conferinţe de presă sau interviuri, cel mai recent de Zelensky", a scris Ronzheimer pe contul său de Twitter.

Toţi oficialii ucraineni care au discutat cu redactorul-şef adjunct de la Bild au precizat că "dacă lucrurile continuă aşa, timpul va fi în mod clar în favoarea lui Putin", în condiţiile în care "descrierea situaţiei de pe front este aproape insuportabilă".

Principalele probleme subliniate de oficialii ucraineni în discuţiile cu Ronzheimer au fost aprovizionarea cu muniţie, situaţia recrutărilor şi creşterea presiunii ruseşti.

În opinia jurnalistului german "oficialii ucraineni ar trebui să declare clar în mod public ce se întâmplă, orice altceva nu va ajuta", mai ales că "2024 va fi un an crucial", iar "Europa, în special Germania, va trebui să-şi asume mai multă, nu mai puţină, responsabilitate anul viitor".

Un alt jurnalist de la Bild, Julian Röpcke, a scris recent pe contul său de Twitter că informaţii primite din interiorul Armatei Ucrainei arată nu doar lipsa obuzelor de 155mm şi 152mm, ci şi faptul că tunurile autopropulsate nu mai funcţionează, deoarece "tunurile occidentale nu sunt făcute pentru un război real şi lung, ci doar pentru misiuni scurte".

Dar oare prezentarea realităţilor de pe front în conferinţele de presă ar schimba situaţia recrutărilor?

Deloc, dacă am lua în considerare declaraţiile recente ale lui Alexei Arestovici, fost consilier al preşedintelui Zelensky din decembrie 2020 până la mijlocul lunii ianuarie 2023.

În cadrul unui interviu acordat jurnalistei independente Iulia Latinina din Rusia, disponibil pe canalul de Youtube al jurnalistei, Arestovici a subliniat că "săracii nu au niciun motiv real să lupte, deoarece luptă pentru bogaţi", mai ales că "bogaţii îşi plătesc mita şi săracii merg şi mor în tranşee".

Fostul consilier prezidenţial a mai acuzat sistemul din Ucraina că "timp de 32 de ani a refuzat să-i recunoască drept oameni, i-a zdrobit, i-a umilit, i-a jefuit şi i-a ţinut înfometaţi şi săraci".

În faţa acestei avalanşe de acuzaţii, jurnalista din Rusia a intervenit şi a încercat să obţină o clarificare.

"Alexei, cu siguranţă că descrii Rusia...", a început Iulia Latinina, dar a fost oprită de Arestovici: "Nu, este Ucraina. Este Ucraina, Iulia. Este mama noastră, Ucraina".

Alexei Arestovici a mai declarat că "Ucraina nu are nimic de oferit oamenilor din Donbass şi Crimeea, decât statutul de cetăţean de rangul al doilea".

Conform paginii sale din Wikipedia, Latinina a primit Premiul Freedom Defenders de la Departamentul de Stat al Statelor Unite în 2008. Premiul i-a fost înmânat de Secretarul de Stat Condoleezza Rice, care sublinia atunci că "Iulia a dezvăluit corupţia şi abuzurile de autoritate în rândul oficialilor guvernamentali, precum şi încălcările flagrante ale drepturilor omului de către autorităţile guvernamentale şi actorii privaţi, în special în Caucazul de Nord".

O altă declaraţie a fostului consilier al preşedintelui Zelensky ar trebui să dea mult de gândit aliaţilor Ucrainei. "Dacă Ucraina este învingătoare sau are vreun succes în prima linie, sistemul actual se va păstra, în mod paradoxal, şi mai mult timp în forma actualului guvern", a precizat Arestovici.

"Aceasta înseamnă că tot mai mulţi ucraineni, în mod paradoxal, nu au niciun interes în victoria ucraineană pe câmpul de luptă", este concluzia teribilă a lui Arestovici, a cărui afirmaţie pare să fie susţinută de faptul că tot mai mulţi ucraineni fug din ţară pentru a scăpa de recrutare.

"Pur şi simplu nu sunt interesaţi şi o arată, fugind din ţară şi luptând împotriva recrutorilor militari în fiecare zi", a continuat Alexei Arestovici, iar "când toate formele pasive de autoapărare se vor sfârşi şi vor începe să strângă oamenii şi să-i tragă afară de sub paturi, oamenii vor începe să-i împuşte pe recrutori".

"Trăim într-o ţară a interdicţiilor, o ţară în care libertăţile sunt suprimate, unde eşti prins şi forţat să intri în armată. Cine ar vrea să lupte pentru o astfel de naţiune?", a mai întrebat Arestovici.

Contul Rezident de pe platforma Telegram, care susţine că informaţiile publicate vin direct de la surse din apropierea preşedintelui Ucrainei, a scris recent că "dacă propagandiştii au început să fugă din Ucraina, atunci lucrurile sunt foarte triste".

Ştirea se referă la decizia unui prezentator al postului de televiziune Canal 24, care a decis să rămână în Europa după summitul UE, de unde a transmis decizia deschiderii negocierilor de aderare pentru Ucraina.

Conducerea postului de televiziune a condamnat decizia jurnalistului ucrainean, care a încercat să o justifice prin "continuarea luptei informaţionale pentru Ucraina în media occidentală".

Pe fondul măsurilor care se iau în considerare pentru refacerea efectivelor ucrainene, inclusiv mobilizarea generală şi aducerea forţată în ţară a celor care au emigrat, contul Rezident mai vine cu o întrebare fundamentală: "în timp ce se pune problema mobilizării echitabile, de ce oficialii îşi ascund copiii în Occident?"

"De ce oficialii, politicienii, procurorii nu apără ţara? De ce rudele se ascund în străinătate, în timp ce ucrainenii de rând sunt prinşi pe străzile ţării?", sunt alte semne de întrebare ridicate de administratorul contului ucrainean Rezident de pe platforma Telegram.

Pe marginea interviului acordat de fostul consilier al lui Zelensky, site-ul de ştiri Revolver News subliniază realitatea crudă a dezvăluirilor fostului oficial ucrainean, şi el plecat din ţară de ceva timp, şi întreabă ce au de câştigat oamenii de rând şi "de ce ar trebui să lupte pentru aceste elite neoliberale nelegitime".

Revolver News mai arată că "deşi elitele corupte îi privesc pe aceşti ţărani umili cu un dispreţ absolut, aceleaşi elite controlate se aşteaptă ca ţăranii să îşi verse sângele de bunăvoie când apare un conflict".

Afirmaţia amară nu se aplică doar "ţăranilor" din Ucraina şi reprezintă mai mult un avertisment, inclusiv pentru elitele corupte din Europa, dar mai ales din Estul Europei, care par gata de o confruntare cu Rusia şi duc propaganda războinică pe culmi tot mai înalte ale isteriei.

Jurnalistul german nu a plătit niciun preţ pentru descoperirea tardivă a diferenţei dintre propagandă şi realitate.

Niciun cetăţean al Europei de Est nu îşi permite acest lux. Preţul va fi exorbitant şi nu va fi plătit, în niciun caz, de autorităţile care ignoră în mod sfidător interesele naţionale.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. ...

    „Din cauza unei plângeri a adjunctului popular al Ucrainei Inna Sovsun , a fost deschisă o anchetă asupra lui Arestovych pentru comentarii care ar fi promovat violența împotriva femeilor într-un videoclip publicat pe canalul său YouTube [1] la 25 septembrie 2023. [42] [47] A A doua anchetă a fost deschisă asupra lui Arestovych pentru depunerea cu bună știință a unui raport fals privind o infracțiune;

    cred ca sunt alte interese in ucraina. decat bunastarea si siguranta ucrainienilor.

    pt ca altfel, pentru ce puii mei ar lupta sa scoata armata rusa din niste teritorii neguvernabile? 

    si dc i-ar scoate pe rusi afara, ceea ce-i improbabil, poate chiar imposibil, pretul platit va fi mult prea mare fata de ceea ce obtin: niste teritorii infestate cu ruski, care mereu vor cauta sa faca probleme si nu vor asculta de nici un guvern de la kiev, decat eventual daca e unul pus de putin, ca-n belarus. 

    asa e si-n moldova. ar merita sa-ti sacrifici moldoveni tineri plus economia mondiala ca sa recuceresti transnistria? nu merita , duca-se, e mai bine fara.

    deci cine stie ce obiective au americanii, fiindca nu mi se pare ca spun adevarul. 

    1. Ai dreptate !

    Jurnalistul german nu a remarcat ca vajnicii luptatori mujici sunt din Siria, Cuba, Nepal, etc:-)?

    ...

    Former Ukrainian president Petro Poroshenko, n ow leader of the European Solidarity party, REC EIVEd three cash payments fr om the Hungarian government totalling over UAH 37 million (approx. US$984,000) shortly before his attempted meeting with Hungary’s Prime Minister Viktor Orbán.

    Ca sa vezi cine sustine opozitia pro mujica din Ucraina...honvezii:-) 

    vai.....asa ceva!! nici nu credeam ca este posibil in mareata Ucraina condusa de magicul actoras! sigur bild si altii sunt putinisti!...houooooooooooo!.. .....Slava Ucraina!

    1. ...

      Nasol moment ptr.media occidentala "pro banderista",

      propaganda fantezista s-a lavit de zidul "realitatii" 

    De ce ar lupta la noi unul cu salariu minim la patron, are el ceva de aparat?? Sa mearga specialii pe front sa se dea mari cu Putin!

    Si daca cade Ucraina,tu crezi ca o sa fie bine pt Romania?O sa fie dezastru...

    1. Daca cade Ucraina și Putin dorește să cucerească și Romania, Romania va fi campion la emigranți, acum parca este pe locul doi după Siria..... unde este conflict armat.

    Ca tot fuse vorba , petarde marca V.R.

    ucrainienii inteleg ca daca fac ce vrea putin, demilitarizare oricum sunt toti morti , fara nici o protectie armata. deci pt ei treaba e clara. ori mor pe front si poat castiga, ori ii va omora putin ca pe oi.

    1. ori fug in masa in occident.....e cea mai practica...;))))

    Nimic nou,de regulă plebea e în tranșee și copii elitelor în birourile de comandă sau strămutați în alte tări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb