Deficitul de cont curent a atins 8,96 miliarde euro, la finele primelor şapte luni, în creştere cu 98,3% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Banca Naţională a României. O influenţă semnificativă asupra acestuia a avut-o deficitul balanţei comerciale care a fost mai mare cu 73,7% faţă de ianuarie - iulie 2006.
Adâncirea deficitului balanţei comerciale a avut ca determinant principal aprecierea leului şi, implicit, scăderea competitivităţii în exporturi, consideră Ciprian Dascălu, economist şef ING.
Şi Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, numeşte majorarea deficitului de cont curent "o rezultantă a deficitului comercial".
Pe de altă parte economistul Călin Rechea atrage atenţia că, pentru prima oară, ne confruntăm cu un ritm de creştere al deficitului de cont curent mai rapid decât cel al deficitului comercial.
O altă problemă care îi îngrijorează pe analiştii financiari este încetinirea ritmului de creştere a transferurilor curente care, la un nivel de aproape 3 miliarde euro, atenuează din ce în ce mai puţin pierderile din componenta venituri a balanţei de plăţi. "Transferurile de bani din străinătate ameliorau anul trecut cu mult minusul din venituri, iar acum de abia le mai acoperă", a mai spus Ciprian Dascălu.
De asemenea, aprecierea leului din prima jumătate a anului a dus la scăderea valorii investiţiilor străine directe din ţara noastră, acestea finanţând deficitul de cont curent în proporţie de numai 38,7%. Finanţarea s-a făcut într-o proporţie mai mare din datorii şi astfel datoria externă a fost, la sfârşitul lunii iulie, în valoare de 32,7 miliarde euro, în creştere cu 27,3% faţă de perioada similară a anului precedent.
Imaginea României nu e cea mai fericită în momentul de faţă, a mai spus Ciprian Dascălu, şi "o politică fiscală relaxată va duce la un deficit bugetar mai mare şi la un deficit de cont curent în creştere". Pare că unica soluţie este deprecierea leului, care va conduce la o majorare a exporturilor, a conchis Ciprian Dascălu.
La rândul său, Dragoş Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România, susţine că deficitul de cont curent se înscrie pe un trend cunoscut şi reprezintă un efect al aprecierii leului din prima jumătate a acestui an, precum şi creşterii în consum. Pentru viitor, Dragoş Cabat prevede o majorare a deficitului şi o finanţare din ce în ce mai mică a acestuia din investiţii străine.
Deprecierea leului se va vedea cu efect întârziat către sfârşitul anului 2007 şi începutul anului 2008, a subliniat Ionuţ Dumitru.
Nici Liviu Voinea, preşedintele Grupului Român de Economie Aplicată, nu este surprins de majorarea deficitului de cont curent: "Acest trend ascendent al deficitului a determinat Comisia Naţională de Prognoză să-şi schimbe de două ori estimările pentru 2007 în ceea ce priveşte deficitul de cont curent".
Deprecierea leului nu este decât o "revenire a cursului către fundamentele economiei româneşti", este de părere Liviu Voinea. Domnia sa consideră că în cazul unei continuări a trendului ascendent al cursului, vom avea o limitare a creşterii deficitului.
Despre deprecierea monedei naţionale, Călin Rechea nu crede că aceasta va ajuta evoluţia deficitului întrucât nu avem cum să îmbunătăţim competitivitatea în exporturi, din moment ce au dispărut toate ramurile industriale şi nu mai avem ce să exportăm. În aceste condiţii, având un apetit dezvoltat pentru consum, devalorizarea puternică a leului va favoriza creşterea preţurilor bunurilor importate şi, implicit, adâncirea deficitului. Domnul Rechea atrage atenţia asupra majorării creditelor restante şi provizioanelor băncilor şi crede că următorul pas al Băncii Centrale va fi majorarea ratelor de dobândă.