Un miliard de euro s-a dat şi s-a luat mită în România în ultimii şase ani

G.B
Miscellanea / 29 iunie 2021

Un miliard de euro s-a dat şi s-a luat mită în România în ultimii şase ani

Un miliard de euro s-a dat şi s-a luat mită în România în ultimii şase ani, iar sutele de anchete arată că inculpaţii au făcut manevre să scape de dosare şi să îşi pună banii la adăpost. Aproape 800 de dosare de corupţie au fost trimise în judecată din 2014 încoace. Practica arată că mulţi dintre funcţionarii acuzaţi de corupţie preferă sa încaseze mita cash, iar în unele cazuri aveau atât de mulţi bani, încât îşi cumpărau lunar maşini, terenuri ori apartamente, potrivit Digi24.

Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis în judecată, din 2014 până la începutul acestui an, 770 de dosare de corupţie. Aşa că anchetatorilor le-a fost uşor să contureze un portret robot al celor care încearcă să ascundă mita.

"Sunt persoane instruite, bine relaţionate, cu acces la expertiză, cu mijloace complexe, care ascund produsul infracţiunii, iar noi trebuie să ţinem pasul cu aceştia. Unele persoane dispun de sume mai mari decât bugetul Direcţiei Naţionale Anticorupţie", spune Crin Bologa, procurorul-şef al DNA.

Anchetatorii specializaţi în depistarea prejudiciilor şi a bunurilor obţinute din infracţiuni au făcut şi o listă a semnelor care îi dau de gol pe infractori.

Cum se dau de gol infractorii

Cheltuieli mult peste veniturile declarate ori declaraţiile de avere goale. Sunt tot atâtea semnale de alarmă pentru investigatorii finaciari. Investigând fapte de corupţie, procurorii au descoperit că nu doar o dată funcţionarii treceau pe numele rudelor bani obţinuţi din surse ilegale. Şi nu doar o dată unii au divorţat, formal, desigur, astfel încât să poată trece pe numele partenerilor de viaţă banii obţinuţi ilicit.

"Mita transmisă în numerar, acestea au fost cele mai multe situaţii, apoi bunuri mobile sau servicii. Au fost utilizaţi pentru construcţia sau cumpărarea de locuinţe, achiziţii de bunuri de lux sau opere de artă ca formă de protecţie sau investiţie a banilor", detaliază Amalia Constantinescu, ofiţer de poliţie DNA.

Cât priveşte modul în care circula mita, varianta cash rămâne cea mai răspândită. Cazul poliţiştilor de la Serviciul Permise din Suceava, acuzaţi că adunau atât de mulţi bani, încât îi ţineau în ligheane, e doar cel mai recent exemplu. Când vine vorba despre sume mari, cum a fost cazul achiziţiilor făcute în pandemie, din dosarul fostului şef UNIFARM, sunt preferate mecanisme de firme, bazate pe contracte fictive.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Nici un dosar nu vizeaza guvernul PNL sau vreun ofier superior.

    medicii nu sunt inclusi in statistica?

    1. Corect,dar dacă zici că un medic este corupt amenință că pleacă din țară,câ aici nu sunt condiții.

      Băi ,,bagabonzi,,în halate albe,mă refer la cei cu plicu nu generalizez ce mai vreți salarii mărite aveți ,amante cu seringi aveți,averi aveți ,castele,mașini etc  

      NU VĂ ESTE RUȘINE SĂ CEREȚI MITÂ UNUI PENSIONAR SAU UNUI BOLNAV CRONIC SAU ÎN STARE TERMINALĂ. 

      D,ZEU SĂ AIBĂ MILĂ DE SUFLETELE VOASTRE HAINE.

    Probabil 1 miliard pe trimestru, face statul paralel. Doar rompetrol contribuie cu 200 milioane anual. Cei 1 miliard pe șase ani, din articol, sunt banii cuveniți statului paralel, dar încă nu au fost colectați.

    sunt incluse si spagile de la EADS, microsoft...si alte dosare "rezolvate" cu celeritate de maretul dna?...uppppsssss, subiecte sensibile astea cu spagile imense. ne ocupam de gainarii si nici alea pe bune.....

    1. Pentru câteva bilete la Untould se primește trei ani cu executare. În țara asta nu este corupție!

    gargara pentru prosti ! dna este o unealta de rafuiala politica . n-a rezolvat nici un dosar mai acatarii , gardienii si hotii impart banii , altfel nu se explica . nici zeita n-a recuperat nimic , venea mereu cu scuze .

    Suma e de 10 ori mai mare....

    Toți primarii sunt milionari în euro ! 

    De unde atâta opulență din 2000 euro pe lună !?

    Sumele cele mai mari sunt din asfaltări ! Comision între 10-50 %..... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb