Un nou acord cu FMI

RĂZVAN RADU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 martie 2004

Scrisoarea de intenţie pentru viitorul acord stand-by de supraveghere preventivă va fi finalizată la începutul lunii viitoare şi ar putea fi discutată în Colegiul Director al FMI în luna mai, a anunţat, ieri, ministrul finanţelor, Mihai Tănăsescu. "A rămas să rezolvăm în săptămînile care urmează problema modului în care tratează FMI din punct de vedere fiscal cheltuielile statului în cadrul proiectelor în parteneriat public privat (PPP) şi, în funcţie de asta, să convenim asupra deficitului bugetar", a precizat Mihai Tănăsescu. "Noi susţinem că parteneriatele public private sînt în afara bugetului, dar metodologia FMI tratează aceste cheltuieli în cadrul celor bugetare", a explicat ministrul de finanţe. Cheltuielile publice în cadrul PPP pentru anul 2004 se ridică la 0,2% din PIB (circa 80 de milioane de dolari).

"Scăderea inflaţiei este principalul obiectiv al Guvernului", a spus ministrul de finanţe, adăugînd că ţintele sînt 9% pentru acest an, 6% în 2005 şi 5% în 2006. "Pîrghia fiscală va fi principala ancoră în procesul de dezinflaţie", a precizat Mihai Tănăsescu. Domnia sa a menţionat că deficitul bugetar va fi stabilit sub 3%, printr-o îmbunătăţire a colectării veniturilor, fără să fie diminuate cheltuielile.

"Pînă la 20 iulie vom avea o rectificare bugetară, ca să punem în practică reducerea deficitului bugetar", a anunţat Tănăsescu. "Pentru acest an, ne-am propus o reducere cu 1,25% din PIB a balanţei publice, incluzînd aici deficitul fiscal, cvasifiscal şi deficitul de cont curent", a declarat şeful Finantelor.

Ministrul Tănăsescu a menţionat că Finanţele vor continua reducerea taxării forţei de muncă pînă la nivelul de 44-45% (suportat de angajat şi angajator) în anul 2006. O echipă tehnică a FMI va sosi la Bucureşti în luna aprilie, ca să stabilească nivelul la care va fi redus impozitul pe profit şi la care va creşte cel pe dividende, începînd cu 2005.

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe au convenit împreună cu delegaţia FMI un prag minim al împrumuturilor de pe piaţa internaţională de capital, de 600 milioane de euro. "Vom ieşi pe piaţa internaţională pînă la jumătatea anului, dar momentul exact depinde de condiţiile pieţei", a declarat ministrul Mihai Tănăsescu, adăugînd că se aşteaptă la o nouă îmbunătăţire a rating-ului de ţară acordat României de către agenţiile internaţionale.

Finanţele au căzut de acord cu FMI pentru un deficit de cont curent de 5,5% din PIB.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb