UN NOU MINIM ISTORIC AL RATEI ANUALE A INFLAŢIEI Radu Crăciun, BCR: "Creşterea consumului trebuie să fie o preocupare pentru autorităţi"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 iulie 2014

Radu Crăciun, BCR: "Creşterea consumului trebuie să fie o preocupare pentru autorităţi"

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în iunie, la 0,66%, marcând un nou minim istoric, după ce în luna mai era de 0,94%, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Radu Crăciun, economistul-şef al BCR, ne-a declarat, ieri, că inflaţia este foarte scăzută pentru că avem un deficit de consum, dar, deocamdată, "nu avem motive de îngrijorare în această privinţă".

Domnia sa ne-a precizat: "Totuşi, creşterea consumului trebuie să fie o preocupare pentru autorităţi şi este necesară o relaxare a politicii monetare a BNR. De asemenea, băncile trebuie să scadă dobânzile la credite. Deocamdată, există o precauţie în piaţă în sensul că angajatorii nu sunt convinşi de sustenabilitatea creşterii economice şi, de aceea, nu cresc salariile". Oficialul BCR apreciază că, până la sfârşitul anului, rata inflaţiei va ajunge la ţinta de 2,5 - 3% a Băncii Naţionale.

Această idee este susţinută şi de analistul Aurelian Dochia, care ne-a spus că scăderea inflaţiei până la acest nivel de 0,66% a fost puternic influenţată de reducerea TVA la pâine şi produsele de panificaţie.

Erste a revizuit în scădere prognoza pentru finalul anului

Specialiştii Erste Group Research au arătat, ieri, că rata anuală a inflaţiei este sub estimările lor de 0,9% şi susţin că, de la lună la lună, inflaţia pe iunie a fost negativă, de - 0,3%, ceea ce este obişnuit în condiţiile în care, în lunile de vară, sunt recolte agricole bune.

Oficialii băncii au adăugat: "După cifrele anunţate de INS, ne-am revizuit prognozele privind inflaţia pentru finalul lui 2014, de la 3% la 2,4%. Estimăm o uşoară creştere a inflaţiei până la sfârşitul acestui an datorită efectului de bază (reducerea TVA la pâine şi produsele de bază) şi a ajustării preţului la energie. Este a şasea lună consecutivă în care rata inflaţiei este sub ţinta BNR de 2,5%. Randamentele obligaţiunilor vor fi determinate, în principal, de riscurile fiscale şi politice şi mai puţin de politica monetară a Băncii Naţionale. Estimăm, în continuare, randamente mai mari pe fondul apropierii alegerilor prezidenţiale şi a unei noi retorici a Guvernului în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional, ce ar putea să conducă la o despărţire amiabilă în următoarele câteva trimestre".

Muscalu, ING: "Scăderea inflaţiei, favorabilă pentru intrările de capital din piaţa titlurilor de stat"

Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank România susţine că această scădere a inflaţiei este un semnal favorabil pentru intrările de capital din piaţa de titluri de stat, chiar dacă raportarea INS a fost uşor sub prognoza lor de 0,8%, dar mult sub prognoza băncii centrale de 1,4%.

Analiştii Raiffeisen Bank România spun că rata anuală scăzută a inflaţiei a fost determinată exclusiv de declinul preţurilor produselor alimentare (-3,2%), în timp ce preţurile pentru produse non-alimentare şi servicii au crescut cu 3%, respectiv 2,8%. "Conform scenariului nostru, Banca Centrală nu va reduce rata cheie de la nivelul de 3,5%. În plus, sunt şanse mari ca, până la sfârşitul anului, inflaţia anuală să fie cu mult sub estimările noastre de 3%", au adăugat specialiştii Raiffeisen.

Potrivit INS, creşterea medie a preţurilor per total, în ultimele 12 luni (iulie 2013 - iunie 2014) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2012 - iunie 2013), determinată pe baza indicilor preţurilor de consum (IPC) este 1,7%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,5%.

În luna iunie, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 0,7%, tarifele serviciilor cu 0,2%, în timp ce preţurle mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,1%.

Rata medie lunară a inflaţiei în primul semestru din 2014 a fost de 0,2% comparativ cu 0,3% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu un salariu minim ca al tau d.le Corporatist ,nu cu 160 de euro salariu minim pe luna vrei sa cresti consumul .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb